Nilsson och Akre delade på segrarna i Grande Finale

Det blev den redan klare Riksmästaren Andreas Nilsson och tvåan Stein Frederic Akre som delade på segrarna när V8 Thunder Cars avslutade säsongen med en riktig Grande Finale på Mantorp Park inför den största finalpubliken på många år, 11 000 åskådare. Det tjugofyra bilar starka startfältet bjöd på spännande racing med många fajter. Nilsson vann det första heatet och slutade trea i det andra vilket innebar att han har stått på prispallen i varje heat i år. En imponerande hög nivå och snygg avslutning på säsongen.

Prispallen efter Heat 2, från vänster: Toni Lähteenmäki, Stein Frederic Akre och Andreas Nilsson.

– Det har varit en enormt bra säsong där vi kom väl förberedda redan från start. Vi tog två segrar direkt i premiären och sedan dess har vi stått på pallen varenda gång, säger Andreas Nilsson. Det här var en otroligt rolig final med ett så stort startfält. Tjugofyra bilar är riktigt mäktigt.

Efter en tung säsong med massor av problem blev Tommie Eliasson (#52) avpetad från andraplatsen av Toni Lähteenmäki (#92). Stein Frederic Akre (#98) kunde roffa åt sig andraplatsen i det första heatet.

Det första heatet fick dock en något antiklimaktisk avslutning efter en oerhört intensiv inledning. Det var hårda kamper genom hela fältet. Andreas Nilsson tog ledningen från pole position, tätt följd av Tommie Eliasson, finländaren Toni Lähteenmäki och Stein Frederic Akre och det var inte mer än en billängd mellan de fyra fram till det femte varvet då Lähteenmäki oavsiktligt vände Eliasson i F2-kurvan. Stein Frederic Akre passade på att smita upp på andraplatsen men då hade Andreas Nilsson ryckt åt sig en ordentlig lucka. När säkerhetsbilen kom ut något varv senare efter att Dennis Jurlestams bil behövde bärgas nere i Mjölbysvängen trycktes fältet ihop igen och det var upplagt för en spännande omstart. Men när säkerhetsbilen släppte fältet inför den sista kurvan var det bara start- och målrakan kvar att göra upp på. Det blev i praktiken målgång bakom säkerhetsbilen.

Det blev säkerhetsbil på slutvarven när Dennis Jurlestams bil behövde bärgas. Dock uppstod en viss förvirring över hur många varv som var kvar när det blev dags för omstart. Det visade sig vara noll.

– Jag kunde dra upp en lucka och sen blev det säkerhetsbil. När säkerhetsbilen gick in trodde jag att vi hade ett varv kvar men så flaggade de av ändå, säger Andreas.

Det andra heatet inleddes lika intensivt som det första. Lähteenmäki tog ledningen från pole, före Stein Frederic Akre. Andreas Nilsson tog sig direkt upp på tredjeplatsen från sin fjärde startruta. Det var tätt hela vägen fram till mållinjen. Lähteenmäki var hårt pressad av Akre som på det näst sista varvet gjorde en makalös omkörning in i första kurvan och kunde pressa sig förbi finländaren. Varvet därpå kunde Akre köra över mållinjen som segrare i årets sista V8 Thunder Cars-race.

Stein Frederic Akre tog sig förbi Toni Lähteenmäki på det nästa sista varvet i Heat 2. Andreas Nilsson hade bästa åskådarplatsen från sin tredjeposition.

– Det gick bra men jag hade lite otur i starten, säger Stein Frederic. Omkörningen gick bra, det var fair racing av finländaren. Totalt sett har jag haft en del otur i år. Tre brutna race, det är inte bra men när jag väl har kommit i mål så har resultaten varit bra.

– Det var ett tajt race, seger var förstås målet men att komma på pallen är ändå okej, säger Toni Lähteenmäki som inte var alltför ledsen över att förlora segern efter Akres omkörning. Han utmanade och tog hem det. Det var hårt men fair.

I Riksmästerskapet, där Andreas Nilsson redan var klar mästare, slutade Stein Frederic Akre på en andraplats. Inför helgens tävlingar var det junioren Kristoffer Norling som låg trea men Conny Brorsson kunde med en femte- och sjätteplats sega sig upp på den sammanlagda prispallen.

Conny Brorsson avslutade säsongen stabilt och tog hem tredjeplatsen i RM.

I Juniormästerskapet blev det en stenhård uppgörelse mellan Nicke Svensson och Kristoffer Norling. Nicke avgick med mästerskapssegern efter att ha vunnit det sista heatet.  Kristoffer blev inte bättre än fyra, hans enda placering utanför prispallen i juniorklassen i år. För Linus Holgersson blev Grande Finale en skön avslutning på en annars kämpig säsong. Linus tog sin första seger i det första heatet och följde upp med en andraplats i det andra heatet. Filip Engdahl var hela tiden med i fajten men fick nöja sig med en tredjeplats i det andra heatet. Det blev också hans placering i sammandraget.

Nicke Svensson tog hem Juniormästerskapet efter en lång och tuff kamp under hela säsongen med Kristoffer Norling.

Juniormästerskapet blev en stor succé i år där alla fyra deltagare visade att de kunde hänga med även i Riksmästerskapet trots att de inte kör med samma resurser som de större teamen. Ett kvitto på det är att Svensson, Norling, Engdahl och Holgersson slutade fyra, femma, sexa respektive nia i Riksmästerskapet.

Per-Olof Selerup slutade tvåa i Super Star-mästerskapet. Inte illa för en debutant. Åt Conny Brorsson, etablerad på toppnivå sedan flera år tillbaka, fanns inget att göra.

I Super Star-mästerskapet, för förare 40 år och äldre, tog Conny Brorsson hem titeln för tredje året i rad. Tvåa blev debutanten Per-Olof Selerup före en starkt spurtande Robert Möller. Mats Nilsson, som gjorde comeback efter ett par säsongers bortavaro svarade för en fantastisk insats i finalen. En fjärde- och femteplats var lika med två segrar i Super Star-klassen.

Klicka här för alla resultat!
Klicka här för alla mästerskapstabeller!