Nicke Svensson ny juniormästare i V8 Thunder Cars

Det blev Nicke Svensson som till slut tog hem titeln i årets juniormästerskap i V8 Thunder Cars. Detta efter att en stark andra halva av säsongen tog honom ikapp och förbi Kristoffer Norling som ledde mästerskapet från start tills det allra sista heatet i Grand Finale på Mantorp Park var avgjort. Nicke avslutade med en andraplats och en seger vilket räckte för att ta sig förbi Norling i tabellen.

– Det känns väldigt bra, väldigt bra, säger Nicke. Jag är otroligt lättad. Jag sätter alltid så höga mål och i år var målet att vinna juniorguld. Skönt att vi klarade det. Det här är det största jag någonsin har vunnit.

För Kristoffer Norling blev resultatet en stor besvikelse. Inför finalen ledde han juniormästerskapet med tretton poäng före Nicke. Efter det första heatet hade avståndet minskat till tio poäng men för Kristoffer skulle det räcka med en tredjeplats och seger för Nicke var ett måste. Men ett struligt kval med många gulflaggor gjorde att Kristoffer startade först på nittonde plats i fältet. Nicke tog hem segern medan Kristoffer slutade fyra bland juniorerna.

– Det var lite surt. Att starta nittonde gjorde det inte lätt att försvara ledningen i mästerskapet, säger den blott artonårige Kristoffer som ändå kan se tillbaka på en mycket stark säsong.

– Jag är extremt nöjd ändå. Vi är ett av de minsta teamen, hade ingen erfarenhet av klassen sedan tidigare, fick tag på mekar en vecka före premiären från racinggymnasiet och de har varit så duktiga. Målet innan säsongen var att hänga med i toppen av riksmästerskapet och det gjorde vi ett tag.

Kristoffer Norling kör med #69 på bilen, en hyllning till idolen och tvåfaldige Camaro Cup-mästaren Anders Brofalk.

För Nicke blev det en skakig inledning på säsongen. Det lilla teamet, bestående av Nicke och storebror Tom som tar hand om bilen, Amanda, Nickes flickvän som ser till att gänget får mat i sig under helgerna och pappa Roy som kör bussen, kom illa förberedda till årets första tävling i Anderstorp.

– Det var lite rörigt i premiären, vi hade bytt jobb både brorsan och jag och vi hade inte tid att planera. Men tack vara att det blev som det blev kände vi oss revanschssugna och vi gav hundra procent hemma i garaget.

Det behövs inte fler än så här för att vinna i V8 Thunder Cars. Från vänster: Roy, vän till familjen, Tom, Nicke och Amanda.

Arbetet hemma i garaget visade sig också i resultaten. Redan i den nästföljande tävlingen, Västkustloppet i Falkenberg, blev det två segrar av tre möjliga. Det blev ytterligare fyra segrar innan säsongen var över och Nicke kvalade in till Q2 i varje tävling förutom premiären. Det var en intensiv jakt på Norling i toppen och många hårda fajter längs vägen.

– Det har varit lite Prost och Senna-känsla över rivaliteten, säger Nicke. Vi har nog känt den båda två. Kristoffer är en minst lika stor vinnarskalle som jag och det har varit en rolig fajt med schysst körning hela vägen. Han är snabb och en jävel på att vara på hugget. Kristoffer är fruktansvärt jobbig att ha bakom sig men han ska ha en stor eloge.

Linus Holgersson avslutade säsongen på topp med seger och en andraplats.

Bakom duellen mellan Nicke och Kristoffer svarade även Filip Engdahl och Linus Holgersson för mycket starka insatser under året. Filip är den av de fyra juniorerna som tog flest pallplatser i RM, tre stycken, men i juniormästerskapet förlorade han på ojämnheten där det mestadels handlade om mindre tekniska problem under året. Linus kämpade med att hitta farten i bilen och det dröjde till den näst sista deltävlingen i Anderstorp tills det började ljusna. Resultaten där motsvarade inte riktigt den fart som Linus hade, han fick vänta till finalen på hemmabanan Mantorp Park innan han slog till med säsongens första seger som han sedan följde upp med en andraplats.

Filip Engdahls högstanivå resultatmässigt var det inget fel på. Han tog tre pallplatser i riksmästerskapet, fler än någon annan junior.

Styrkan i juniormästerskapet blir kanske mer tydlig när man tittar i tabellen för riksmästerskapet. Nicke, Kristoffer, Filip och Linus slutar fyra, femma, sexa, respektive nia i tabellen. Ett fantastiskt resultat för fyra juniorer som gör sin debutsäsong i ett mästerskap som ställde upp det starkaste startfältet på många år.