Andreas Nilsson klar mästare – trippelsegrare i Anderstorp

Andreas Nilsson är klar mästare i V8 Thunder Cars 2022. Efter tre raka segrar i Anderstorp har Andreas nu ett ointagligt försprång till tvåan i tabellen Stein Frederic Akre som tvingades stå över det sista heatet på grund av motorproblem.

– Det känns otroligt, vi kommer bara att njuta hela finalhelgen på Mantorp Park, säger Andreas. Allting har flutit på och även när vi har haft småstrul har vi hamnat på pallen. Vår lägstanivå har varit väldigt hög.

– Vi hade en fantastisk helg här i Anderstorp, tre segrar, tre pole positions och tre segrar – det kan inte gå så mycket bättre. Det var bara synd att Akre inte kunde vara med och slåss om det på slutet.

Dennis Strandberg, V8TC-mästare 2020 och 2021, fick lämna över vandringstrofén till Andreas Nilsson

Väl uppe på prispallen kunde den tidigare, tvåfaldige V8 Thunder Cars-mästaren, STCC-föraren Dennis Strandberg lämna över vandringstrofén till Andreas.

– Andreas förtjänar det väl, han har kämpat på bra och vi har haft bra fajter de senaste två åren, säger Dennis. Andreas har utvecklats väldigt mycket sedan jag började med V8 Thunder Cars fram till nu. Han förtjänar det verkligen.

Tommie Eliasson hade sin bästa helg hittills på säsongen. Det blev två välkomna pallplaceringar.

Helgen i Anderstorp präglades annars av ett ostadigt väder som gjorde förhållandena svårkörda. Bäst av de övriga bakom Andreas Nilsson lyckades Tommie Eliasson som körde till sig två pallplatser, en tredjeplats och en andraplats – och det hade mycket väl kunnat bli en till andraplats om han inte tvingats i depå med ett igentäppt luftintag och överhettad motor i det andra heatet.

– Det var en lättnad att få gå i mål och ta pallplatser, säger Tommie. Det var lite otur i det andra heatet att jag fick gå i depå med gräs i kylaren. Farten har funnits hela tiden men resultaten har uteblivit. Nu känns det som att vi har kommit över en tröskel.

Junioren Kristoffer Norling blev tredje bästa poängplockare bakom Andreas Nilsson och tillika den junior som plockade allra flest poäng den här helgen. Kristoffer höll en hög och jämn nivå med två fjärdeplatser och en femteplats, resultat som gav honom en seger och två andraplatser i Junior-mästerskapet och en befäst ledning i juniortabellen.

– Det var en bra och stabil helg, varit jämna hela tiden och tagit poäng, säger Kristoffer. Det är tufft motstånd men vi ger allt. Vi ska försöka knyta ihop säcken i finalen och avsluta så som vi ligger till just nu.

Kristoffer Norling blev bäste poängplockare av juniorerna. Nu toppar han juniortabellen och ligger trea i Riksmästerskapet.

Juniorerna i årets upplaga av V8 Thunder Cars har imponerat under säsongen och så även under den här helgen. Filip Engdahl gjorde sin bästa körning för säsongen i det andra heatet där han slutade tvåa. Dessvärre blev det en nolla i poängkolumnen i det sista heatet och Filip förlorade andraplatsen i juniormästerskapet till Nicke Svensson. Nicke inledde helgen med ett bra kval men skrotade bilen på sista varvet i det första heatet. Efter intensivt skruvande kom han tillbaka med en femte- och fjärdeplats i söndagens två heat. Linus Holgersson, den fjärde junioren som kör full säsong fick äntligen ordning på bilen och gjorde sin bästa racehelg för i år med två tredjeplatser i juniorklassen.

Bland övriga deltagare gjorde Mathias Hansen, Team Trysil, en stark insats genom att bli trea i det andra heatet, hans första besök på pallen någonsin i klassen och säkerligen inte den sista. Håkan Sjöman, teamkompis med Andreas Nilsson i Racebil.se, har fört en anonym tillvaro i mästerskapet så här långt men den här helgen slog han till. I kvalet slutade Håkan på en sensationell tredjeplats som han sedan i det första heatet omvandlade till sin första seger i Super Star, klassen för förare över fyrtio år.

Conny Brorsson, som är med och slåss om tredjeplatsen i mästerskapet, fick bara med sig en tredjeplats efter en helg som borde ha gett mer poäng med tanke på det starka kvalet han gjorde (tvåa i Q1 och Q2). Men en överhettad motor på grund av igentäppt luftintag (samma problem som Tommie Eliasson) och fel val av däck förstörde de två första heaten. I det tredje kom Conny igen och visade sin kapacitet genom att bli trea.

Två debutanter i V8 Thunder Cars visade framfötterna denna helg. Dennis Jurlestam körde in på poängplats i alla tre heaten, varav det sista på en sjundeplats. 21-åriga Julia Eliasson, som körde klassens gästbil, V8TC Experience Car, visade att hon hör hemma på den här nivån. Det blev visserligen inga poäng i Riksmästerskapet men väl i juniorklassen där hon bärgade 32 poäng efter tre stabila körningar.

 

Klicka här för alla resultat!

Klicka här för alla mästerskapstabeller!