Juniorfajten lever till Grande Finale

Andreas Nilsson må ha säkrat Riksmästerskapstiteln i V8 Thunder Cars redan förra tävlingen i Anderstorp men kampen i juniormästerskapet lever i högsta grad när V8TC-finalen körs på Mantorp Park nästa helgn. Kristoffer Norling, Nicke Svensson och Filip Engdahl slåss alla om segern i V8 Thunder Cars juniormästerskap och om tredjeplatsen i Riksmästerskapet. Fajten mellan de tre har böljat fram och tillbaka under hela säsongen. De har alla en andraplats som bäst och det som kanske har varit mest uppseendeväckande är inte bara att de har visat sådan fart, det är med vilken mognad de har fajtats ute på banan. Trots täta fajter har det varit ren racing utan fula tag och misstag från alla håll. Förutom de tre juniorerna som slåss om segern i mästerskapet lurar Linus Holgersson i vassen. Han ligger fyra och har en liten möjlighet att klättra till tredjeplatsen i mästerskapet men då krävs det full pott på Mantorp Park. Nu är Mantorp Linus favoritbana och det var där han gjorde sin V8 Thunder Cars-debut i fjol och då gick det undan ordentligt – han blev fyra och femma i de båda heaten som kördes då.

Innan vi går in på respektive förares förutsättningar inför finalen så tar vi en titt på tabellerna:

Riksmästerskapet:
1. Andreas Nilsson 222
2. Stein Frederic Akre 146
3. Kristoffer Norling 105
4. Nicke Svensson 98
5. Conny Brorsson 96
6. Filip Engdahl 94
7. Tommie Eliasson 73

10. Linus Holgersson 33

Juniormästerskapet:
1. Kristoffer Norling 195
2. Nicke Svensson 182
3. Filip Engdahl 177
4. Linus Holgersson 132

 

#69 Kristoffer Norling, Norling Racing


Riksmästerskapet: 105 poäng (3:a) – 1 andraplats
Juniormästerskapet: 195 poäng (1:a) – 3 segrar, 5 andraplatser, 2 tredjeplatser

Kristoffer var den av juniorerna som inledde säsongen bäst. Redan i premiären i Anderstorp stod han på pallen i sitt allra första heat. En fantastisk debut och det var en tagen Kristoffer som klev ut ur bilen. Kristoffer har sedan premiären hållt en hög lägstanivå även om han inte har nått upp till premiärens höjder. Fem fjärdeplatser och en femteplats i Riksmästerskapet (och i juniormästerskapet har Kristoffer aldrig stått utanför pallen i år) talar sitt tydliga språk och han toppar juniortabellen före Nicke Svensson. Senast, i Anderstorp, hade Kristoffer och Nicke flera hårda fajter i de tre heat som kördes – Kristoffer avgick med segern i två av dem. I finalen på Mantorp Park är förutsättningar att behålla greppet om tredjeplatsen i Riksmästerskapet större än i Juniormästerskapet om Kristoffer skulle släppa förbi någon av sina konkurrenter. Mellan en fjärde- och femteplats i Riksmästerskapet skiljer bara två poäng, mellan en seger och en andraplats i Juniormästerskapet blir den skillnaden hela sju poäng. En fortsatt hög lägstanivå kan därmed räcka för att bli trea i RM, men för att ta hem titeln i Juniormästerskapet kan det krävas en prestation i nivå med premiären – och det är naturligtvis det Kristoffer siktar på.

 

#43 Nicke Svensson, Nicke Svensson Motorsport

Riksmästerskapet: 98 (4:a) – 1 andraplats
Juniormästerskapet: 182 (2:a) – 5 segrar, 1 andraplats, 1 tredjeplats

Nicke Svensson lider fortfarande av den struliga debuten i Anderstorpspremiären i maj. Nybörjarmisstag i depån gjorde att Nicke fick väldigt lite körtid och en felräkning på bränslevikten gjorde att han diskades i ett av heaten – poäng som hade behövts i kampen om guldet. Men Nicke har visat upp helt andra takter efter premiären. I Juniormästerskapet har han tagit fem av totalt tio möjliga segrar, lika många som både Kristoffer Norling och Filip Engdahl tillsammans, och han har haft en klart uppåtgående trend. Senaste tävlingen i Anderstorp bjöd på både vin och vatten. Nicke körde som en besatt i jakten på Norling och i det första heatet av tre slutade det med en murkänning och ett intensivt skruvande för att få bilden i ordning till de två resterande heaten. Sammantaget tappade Nicke sex poäng på Norling, en liten besvikelse med tanke på de goda förutsättningarna. Nicke startade nämligen före Kristoffer i samtliga tre heat. Till finalen är det en laddad Nicke Svensson som står på startlinjen och med tanke på att han har sett snabbare och snabbare ut ju längre säsongen har gått får konkurrenterna se upp.

 

#23 Filip Engdahl, E#23

Riksmästerskapet: 94 poäng (6:a) – 1 andraplats, 2 tredjeplatser
Juniormästerskapet: 177 poäng (3.a) – 2 segrar, 4 andraplatser, 3 tredjeplatser

Filip Engdahls säsong har lite av en hängmatta över sig när man tittar i poängtabellen. Filip inledde säsongen starkt med två tredjeplatser men tekniskt strul gjorde att han inte riktigt hittade farten i Falkenberg och på Ring Knutstorp. Som bäst blev det en femteplats i det första heatet i Falkenberg. Men i den senaste tävlingen i Anderstorp kom Filip igen. Han inledde med att bli femma i det första heatet och i det andra slog han till med en andraplats, hans främsta placering hittills den här säsongen. Att det sedan blev en nolla i det sista heatet var förstås inte bra, men andraplatsen var ett skönt kvitto på att den fina inledningen på säsongen med två pallplatser inte var någon tillfällighet. Filip är faktiskt den av juniorerna som har stått på pallen flest gånger i Riksmästerskapet – det är en prestation värd att uppskatta. Filip har förstås de tuffaste förutsättningarna i både junior- och Riksmästerskapet jämfört med sina konkurrenter men formen är på uppåtgående och vare sig Kristoffer Norling eller Nicke Svensson kan känna sig säkra.

#33 Linus Holgersson, LPH Motorsport

Riksmästerskapet: 33 poäng (10:a)
Juniormästerskapet: 132 poäng (4:a), 4 tredjeplatser

Linus har haft en tuff säsong så här långt. Han har inte riktigt hittat rätt med inställningar och körning men senast i Anderstorp tog han ett stort steg framåt även om han inte fick riktigt så mycket betalt i poäng som han egentligen hade fart för. Hade Linus inlett säsongen på samma nivå hade förutsättningarna sett helt annorlunda ut inför finalen. Farten i Anderstorp lovar förstås gott inför Mantorp Park där han trivs som fisken. Linus har en liten chans att utmana om tredjeplatsen i juniormästerskapet men då måste han få lite hjälp av sina konkurrenter, i första hand Filip Engdahl, och han måste ta full pott i Juniormästerskapet.

I kampen om Riksmästerskapet är dock inte Kristoffer, Nicke och Filip ensamma om att vilja ta hem tredjeplatsen. Team Brorssons två förare, Conny Brorsson och Tommie Eliasson, har båda chansen att blanda sig i striden. Connys säsong har varit raka motsatsen till Kristoffer Norlings. En alldeles för låg lägstanivå har kostat Conny många poäng i sammandraget och höjdpunkterna har varit alldeles för få – men när Conny har levererat, som i Falkenberg där han tog en seger och de tre tredjeplatser han har tagit på Ring Knutstorp och i Anderstorp, då har han kört ifrån juniorerna. Conny har 96 poäng och kan han avsluta säsongen på topp, då har juniorerna en utmaning framför sig.

Det som kan sägas om Conny Brorsson kan också sägas om Tommie Eliasson. När han inte har haft tekniken emot sig, då har det gått riktigt fort. Efter en fullständigt bedrövlig inledning på säsongen med avåkning, motorbyte och annat strul har Tommie fått igång maskineriet. Han knackar på dörren till att ta sin första seger för säsongen och det skulle behövas. Med 73 poäng, 32 bakom Kristoffer Norling, behöver Tommie ett par riktiga fullträffar för att ta hem tredjeplatsen i mästerskapet. Med 54 poäng att köra om är det inte omöjligt.

Norrmannen Stein Frederic Akre ligger ganska fast förankrad på andraplatsen i tabellen. Efter motorraset i Anderstorp jobbas det hårt i Team Trysil för att han ändå ska kunna komma till start. Stein Frederic behöver bara 13 poäng till för att säkra andraplatsen från Kristoffer Norling. Risken för att han ska tappa andraplatsen är mer teori än praktik.

Det finns med andra ord en hel del frågetecken att reda ut i Grande Finale på Mantorp Park, den 29 september – 1 oktober. Och det kommer att bli en final som heter duga. Startfältet har växt till 26 bilar och det kan förstås inverka i kampen om poängen i Riksmästerskapet. Det blir så att säga mindre att dela på…

Förutom V8 Thunder Cars blir det final även för STCC och Porsche Carrera Cup Scandinavia, Porsche Sprint Challenge, Ginetta GT5 Challenge, Radical och Formula Nordic.

För mer information om Grande Finale på Mantorp Park, se https://www.stcc.se/race/mantorp/