Vem ska stoppa Graff på Mantorp Park

121_AE8X5079

Uppsalaföraren Alexander Graff hade knappast kunnat få en bättre start på SM-säsongen i V8 Thunder Cars – tre segrar och en andraplats i säsongens fyra första heat och överlägsen ledning i mästerskapstabellen. I morgon kväll avgörs årets tredje deltävling i samband med STCC Kvällsrace på Mantorp Park och Alexander Graff har inga planer på att låta konkurrenterna närma sig.

– Jag har startat bäst kommer att fortsätta i den andan, svårare än så är det inte, säger Alexander Graff som har testat på Mantorp Park förra veckan för att behålla försprånget gentemot konkurrenterna.

– Det är många som kommer att vara snabba där, det är en bana som är lättare att känna sig hemma på än Skövde och Anderstorp. Det kommer att bli tajt och tufft – och ett kul arrangemang för publiken.

Tvåa i tabellen ligger norrmannen Stein Frederic Akre. För varje säsong har han tagit nya steg i utvecklingen och i år har han varit på pallen i varje race – och i Skövde-premiären tog han en seger.

– Det är jag nöjd med, jag hoppas på fortsatta pallplaceringar och att jag kan slå Graff, säger Stein Frederic. Men det är inte säkert att han jag blir först för det, det är väldigt tajt mellan de fem första i mästerskapet.

Mycket riktigt så är det fler förare som har fått upp ångan. Marcus Palnér klättrade upp på tredjeplatsen i tabellen efter Anderstorp. Än har han inte fått till kvalificeringarna och har startat längre bak än vad han egentligen har kapacitet för. Det har han kompenserat med mängder av omkörningar och med ett bra kvalresultat kan han mycket väl röra om i grytan.

Detsamma gäller för Mattias Lindberg, 21-åringen från Vankiva i Skåne. Förra året stjärnskott i STCC, bästa rookie, och ett riktigt genombrott på den svenska racingscenen. I år är det V8 Thunder Cars som gäller och efter en katastrofal start i premiärracet där han tvingades bryta båda heaten kom han igen i Anderstorp och med två pallplatser klättrade han till fjärdeplatsen i mästerskapet.

Bakom dessa fyra förare i toppen av tabellen återfinns ett getingbo av förare, alla med kapacitet att vinna ett race om de får allt att stämma. Bröderna Ahlberg, Andreas och Joakim har varit med i toppen och slagits, Hampus Lindkvist var en av de snabbaste i Skövde men tekniska problem gjorde att han inte fick med sig några poäng från Anderstorp, Freddie Magnusson har även han varit drabbad av en del otur och har mycket mer att ge än vad han har fått visa – i morgon kväll är det dags för dessa utmanare att ge Alexander Graff en fajt om segern och det kan bli en dramatisk afton på Mantorp Park. Banan som kommer att användas är en förkortad version som gör att publiken inte bara får se mer av deltagarna än vanligt, det innebär också tätare racing och tuffare fajter – räkna med hårda tag när V8 Thunder Cars rullar ut på banan!

Tider V8 Thunder Cars – Mantorp Park 25 juni*

9.00 – 10.50 Test V8 Thundercars, Clio Cup JTCC, Porsche Carrera Cup
14.00 – 14.20 Kval V8 Thunder Cars
14.30 – 15.50 Race 1 Clio Cup JTCC, Porsche Carrera Cup, V8 Thunder Cars
18:00 – 18:30 Förarpresentation V8 Thunder Cars (hos Memphis Racing i depån)
19.40 – 21.00 Race 2 Clio Cup JTCC, Porsche Carrera Cup, V8 Thunder Cars

*Preliminärt tidsschema

TV

Se tävlingarna live på SVTPlay eller i sammandrag på SVT2 18:00 söndag den 28 juni

Tabell V8 Thunder Cars

Alexander Graff 97
Stein Frederic Akre 76
Marcus Palnér 42
Mattias Lindberg 34
Andreas Ahlberg 28
Fredric Magnusson 28
Hampus Lindkvist 28
Patric Sundel 24
Erik Stillman 15
Jonas Fors 13
För mer information om STCC Kvällsrace Mantorp Park 25 juni: http://biljetter.stcc.se/mantorp