Stein Frederic Akre skruvar sig till pallen

Stein Frederic Akre har nio segrar totalt i sin V8 Thunder Cars-karriär och två tredjeplatser som bäst i mästerskapet. Två av segrarna tog han för en dryg vecka sedan i Västkustloppet, Falkenberg. Nu jagar han sin första mästerskapsseger – men han har tufft motstånd i form av Andreas Nilsson som toppar mästerskapstabellen – och i helgen väntar Kvällsposten Newsrace på Ring Knutstorp.

– Det har gått bra för mig på Ring Knutstorp tidigare, den banan passar mig lika bra som Falkenberg, säger Stein Frederic som ändå håller en låg profil när det gäller sina målsättningar inför helgen.

– Jag brukar inte ha så höga målsättningar, det blir som det blir. Jag ska försöka försvara min position i alla fall och det vore kul att ta sig upp på pallen. Det brukar bli bra racing och det är många ställen att köra om på.

V8 Thunder Cars har blivit en familjesport. Stein Frederic har sett till att en ny generation Akre skolas in på prispallen.

Stein Frederic debuterade i klassen 2010 och har sedan dess kört i mästerskapet till och från, varvat med rallycross. De första åren låg han runt tiondeplatsen i mästerskapet men de senaste åren har han har hört till de absolut snabbaste förarna.

 – Det är träningen som har gjort det, det strulade mycket i början med gamla motorn, säger Stein Frederic. Men det gick ändå ganska hyfsat mellan varven. Nu har vi lärt oss bilen och vet hur vi ska lösa problemen – och så har jag kört mer bil, förstås.

Hemligheten bakom framgångarna är hans Team Trysil, där även Mathias Hansen ingår som förare i teamets andra bil. Teamet består av ett gäng riktiga bilentusiaster och det tävlas i princip allt som har fyra hjul, rallycross, folkrace, skrotbilsrace och V8 Thunder Cars. Alla är med och skruvar, även Stein Frederic, och det syns.

En vinnarnäve som både skruvar och rattar – Stein Frederic kan sin bil både utan och innan.

– Jag minns en teknisk kontroll en gång. De skulle kolla overallen och den var det inget problem med men mina handskar var så svarta av olja inuti att de funderade på om de var brandfarliga, skrattar Stein Frederic. Killarna i teamet har hållit på sedan de var små. De är självlärda och det verkar fungera.

Helgens tävlingar, Kvällsposten Newsrace på Ring Knutstorp den 22-23 juli, bjuder på ett späckat program med massor av underhållning vid sidan av racingen och på banan är det STCC TCR Scandinavia, Pro Superbike, Legends, V8 Thunder Cars och Radical som lockar med fantastisk racing.

För mer information om Kvällsposten Newsrace, klicka här!

Ring Knutstorp | STCC