Norrmannen som ska bli svensk mästare

Stein Frederic Akre, så heter han, Norges hopp i V8 Thunder Cars. Den 22-årige Stein Frederic Akre gör sin sjätte säsong i klassen och det var i fjol som han etablerade sig i toppen på allvar med två segrar, tre andraplatser och en sammanlagd fjärdeplats i tabellen. I år är han redo att ta nästa steg.

– Jag kör för att det är kul och för att förbättra mina resultat från i fjol, säger Stein Frederic. Jag var en poäng från pallen i fjol och det var lite surt eftersom jag fick tekniska problem i finalen på Mantorp Park. I år ska jag upp på pallen.

Efter fyra år i Formel Basic hemma i Norge tog Stein Frederic som 17-åring steget till V8 Thunder Cars (dåvarande Camaro Cup) 2010. Sedan debuten, då han slutade på 15:e plats, har han stadigt krupit allt närmre toppen i mästerskapet.

– Jag har lärt mig mycket, framförallt har jag blivit snabbare, säger Stein Frederic. Men den största skillnaden är nog ändå att jag har lärt mig att ta det lugnt, att inte ladda för fullt hela tiden och titta lite längre fram på vad som händer så att jag kan undvika att köra in i konkurrenter som står på tvären på banan.

Och att undvika problem innebär mer tid på banan, mindre tid i depå för att skruva. Team Trysil är ett litet familjedrivet team där pappa Andreas, Stein Frederic och Kent Hansen får dra det stora lasset.

– Det är lite jobb under helgerna men då har vi hjälp av två till tre mekaniker, fortsätter Stein Frederic. Jag får ju hjälpa till och skruva när det behövs och i och med att jag är den ende som har körkort för lastbilen så är det jag som får köra till och från tävlingarna.

Stödet från det lokala näringslivet i den lilla orten Trysil är också viktigt för teamet.

– Vi som kommer från Trysil är väldigt stolta över det och det är en väldigt fin sammanhållning här, säger Stein Frederic. Många av våra sponsorer och partners har varit med oss sedan kartingåren och de ställer upp på alla sätt och vis.

Stein Frederic kör för MK Ratten i Torsby och har tidigare gått på Stjerneskolan i Torsby, Nu jobbar han med att köra bärgningsbil. Eftersom han kör med svensk racinglicens innebär det att han får vara med och tävla om den svenska mästerskapstiteln.Årets mästerskap ser ut att bli jämnare än på mycket länge med en bred topp som kommer att slåss om segrarna.

– Vem som helst av de tio bästa förra året kunde vinna en tävling och det kommer att bli minst lika jämnt i år, säger Stein Frederic och pekar ut Alexander Graff, Hampus Lindkvist och Marcus Palnér som utmanare i årets mästerskap.

Den 8-9 maj är det dags för Stein Frederic att visa de svenska förarna var skåpet ska stå. Då är det premiär för V8 Thunder Cars när STCC Volvo Race Skövde avgörs.