Monsterkval av Mattias Lindberg i Falkenberg

D3X_8565Mattias Lindberg krossade konkurrenterna i dagens V8 Thunder Cars-kval i Falkenberg. Lindberg följde upp sin dubbelseger på Mantorp Park för två veckor sedan med att kvala ut närmste konkurrent med en halvsekunds marginal – en evighet på den korta banan i Falkenberg. Mattias Lindberg, som startar från pole position i morgondagens båda heat, har nu en jättechans att hämta in det 42 poäng stora försprång som mästerskapsledande Alexander Graff har på honom. Graff misslyckades i kvalet och blev inte bättre än nia efter tekniskt strul med bilen.

– Det känns riktigt bra, teamet gav mig en perfekt bil, jag kom ut först på banan, hade fritt spår och kunde ladda på och sätta ett riktigt bra varv, säger Mattias Lindberg. Graff må vara min teamkompis och jag hoppas att han kör upp sig i morgon, men jag ska göra mitt bästa för att förvalta den här positionen och i slutänden vinna mästerskapet.

Tvåa i kvalet blev tvåan i mästerskapet, norrmannen Stein Frederic Akre, som även han har möjlighet att närma sig Graff i tabelltoppen.

– Jag fick till en bra tid på något av de sista varven och näst bästa tiden satte jag på det sista varvet, säger Stein Frederic Akre. Det blir svårt att slå Mattias i morgon, han är snabb, men jag ska försöka.

Mest besviken i depån var Östersundsföraren Freddie Magnusson. Efter att ha gjort ett kanonkval där han satte tredje bästa tid blev han av med sin tredjeplats efter att bilen inte gick igenom den tekniska efterkontrollen. Ett par brickor i framvagnen mätte någon millimeter för mycket och bestraffningen blir att starta sist i båda heaten.

– Jag kan inte skylla ifrån mig, regler är regler och vi gjorde ett misstag, säger en besviken Freddie. Reglerna har ändrats sedan sist vi var med och vi har helt enkelt missat att uppdatera oss. Jag kommer att ladda ordentligt.

Trea blev istället Andreas Ahlberg som gjorde ett lyckat kval trots problem under förmiddagstestet.

– Vi missade halva testet efter att en slang till servostyrningen gick av, säger Ahlberg. Vi famlade lite i mörkret inför kvalet men det gick hyfsat bra ändå även om vi kanske hade kunna åka någon tiondel snabbare. Nu startar vi i andra led i båda racen och kan vara med och slåss om pallplatserna i morgon.

Mästerskapsledaren Alexander Graff var besviken efter kvalet. Nionde bästa tid är inte vad han är van vid men han känner ändå att poängmarginalen till Mattias Lindberg är betryggande.

– Vi hade kunnat få en bättre start på helgen, säger Alexander Graff. Vi var trea på testet och det var ju bra men det är något som spökar med bilen sedan Mantorp. Det känns inte alls bra och vi kommer att undersöka vad det beror på. Ett stort grattis till Mattias, han är snabb men än så länge är det ingen fara, vi kommer tillbaka.

Bakom de tre i toppen var Marcus Palnér snabbast, strax före Hampus Lindkvist och Patric Sundel. Joakim Ahlberg och Erik Stillman placerade sig närmast före Alexander Graff på niondeplatsen. Tionde bästa tid sattes av Christoffer Bergström.

Resultat Västkustloppet, Falkenberg, 10 juli

Kval – V8 Thunder Cars

1. Mattias Lindberg, Memphis Racing, 45.303
2. Stein Frederic Akre, —, +0.475
3. Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing, +0.586
4. Marcus Palnér, Palnér&Co, +0.823
5. Hampus Lindkvist, —, +0.976
6. Patric Sundel, Bryntesson Motorsport, +1.051
7. Joakim Ahlberg, BDS, +1.100
8. Erik Stillman, Bryntesson Motorsport, +1.278
9. Alexander Graff, Memphis Racing, +1.398
10. Christoffer Bergström, —, +1.434
11. Christian Axelsson, Norrlandsgjuteriet Racing, +1.559
12. Linda Johansson, J:Son Motorsport, +1.776
13. Jonas Fors, Jonas Fors.com, +2.069
14. Peter Möller, —, +2.298
15. Toni Persic, —, +2.992

EXC. Fredric Magnusson, Memphis Racing

Tidsschema Västkustloppet: V8 Thunder Cars

Lördag 11 juli

09:55 Heat 1
11:00 Förarpresentation i övre depån
14:50 Heat 2

Se Västkustloppet direkt i SVTPlay kl. 12:30 – 16:00