Mathias Randwiir ny pilot i V8 Thunder Cars

testapril-1-9

Den 44-årige helikopterpiloten Mathias Randwiir från Sandviken och boendes i Sundbyberg gör debut i V8 Thunder Cars för Team Pampas nästa helg, den 5-7 maj då det är säsongspremiär på Mantorp Park. Mathias har mekat med Christoffer Bergströms Chevrolet Camaro de två senaste säsongerna i V8 Thunder Cars – nu ska han själv krypa ned bakom ratten på en likadan bil.

– Det känns jättekul, spännande, det blir verkligen en utmaning i och med att det blir premiär för mig i en tävlingsbil, säger Mathias. Mekandet har gett mig inblick i hur racingen fungerar och hur bilen är uppbyggd – det kommer jag att ha nytta av nu när jag börjar tävla. 

Till vardags jobbar Mathias som helikopterpilot vid sjöfartsverket. Att flyga räddningshelikopter ställer krav på kroppens och hjärnans förmåga att hantera mängder med samtidiga intryck, något som kan komma till nytta när det ska rattas racerbil.

– Det krävs simultanförmåga när vi är ute och jobbar i pressade situationer och det gäller att kunna behålla lugnet, säger Mathias. Det kommer jag att ta med mig och anpassa till att köra racerbil.

Mathias provade på att köra en Chevrolet Camaro vid V8 Thunder Cars hösttest på Mantorp Park redan 2015. Då visade han framfötterna och körde på tider som hade varit imponerande för en mer rutinerad förare – trots att det var första gången han satt i en tävlingsbil.

– Jag har alltid haft ett maskinintresse, jag har kört allt från pistmaskiner till att flyga helikopter, säger Mathias. Jag har en fallenhet för det.

Och det är inte bara helikopter denne mångsysslare har på meritlistan. Efter skidgymnasiet i Tärnaby jobbade Mathias som assisterande tränare för alpina skidlandslaget mellan 1995 och 1998 men efter OS i Nagano fick det vara nog.

– Jag satsade allt på att förverkliga mina flygdrömmar. Jag tog ett banklån med föräldrarnas hus som säkerhet, sålde bilen och allt jag hade för att ta flygcertifikat. Jag fick jobb direkt efter utbildningen och från att flyga skidåkare och rendrivning i Hemavan blev det ambulanshelikopter och så småningom räddningshelikopter 2002, säger Mathias som sedan 2005 är befälhavare.

Och nu satsar alltså Mathias Randwiir på V8 Thunder Cars. Den 5-7 maj är det racingdebut för flygaresset på Mantorp Park – går racingkarriären lika spikrakt uppåt som skidåkar- och helikopterkarriären, då får konkurrenterna se upp i backspeglarna.