Kungen i V8 Thunder Cars tippar tronföljare

I helgen är det premiär för V8 Thunder Cars när STCC Volvo Race avgörs på Skövde Flygplats. Det är ett mycket jämnt och starkt fält som kommer till start men den regerande mästaren, Jens Edman, finns inte med – han har lagt hjälmen på hyllan. Vem som ska ta över mästartiteln är helt öppet men Edman har sina favoriter klara.

– Stein Frederic Akre, Alexander Graff och Andreas Ahlberg blir starka i år men det är många andra som har varit med ett år år som det kan lossna för, säger han och nämner Marcus Palnér och Hampus Lindkvist som möjliga utmanare om titeln.

Och det kan finnas fler förare i startfältet som kan göra sig gällande.

– Jag har kanske glömt någon, men det är det som är så kul med V8 Thunder Cars, att det är så jämnt och tätt – det gäller att hitta de små detaljerna, då märks det direkt i och med att alla kör med likvärdigt material och det kan finnas fler som får till det.

Det tog tre säsonger i V8 Thunder Cars för Jens Edman innan han tog det eftertraktade guldet och han om någon vet vad som krävs för att sätta ihop en mästerskapsvinnande säsong.

– Det är jämnheten som är avgörande, man måste ta poäng hela tiden. Det är kul att vinna race men det är mästerskapet som gäller.

Jens Edman medger att det känns lite märkligt att inte vara med när säsongen drar igång men han ångra inte beslutet att sluta med tävlandet.

– Det känns lite konstigt att inte vara med och försvara sin titel men det känns rätt skönt att ha fattat beslutet att inte köra, säger han. Det är dags att trappa ned, det är svårt att hinna med jobb och familj och tävla samtidigt. Men det betyder inte att det är för alltid, det kanske blir något återfall så småningom.

Edman lyckades ta SM-guldet efter tre säsonger tillsammans med sitt team Bryntesson Motorsport.

– Det underlättade beslutet att lägga av, tanken var väl egentligen att sluta redan året före men då missade jag titeln. Men Tony [Bryntesson, teamchef för Bryntesson Motorsport] övertalade mig att köra ett år till för att vi skulle ta det där guldet och det kändes skönt att kunna avsluta med det.

Edmans vinnarbil från i fjol tas över av en av de många nya förare som tar steget till V8 Thunder Cars i år, Erik Stillman.

– Erik kommer in i ett bra team som har koll, säger Jens. De är väldigt duktiga och Tony är väldigt seriös i sitt sätt att driva teamet – jag hade inga tekniska bekymmer på de tre säsonger jag körde för dem. För Erik gäller det att ställa om från Radical, där man har vingar och downforce, till en mer motorstark bil.

Även om Jens Edman inte kommer till start i år lär han dyka på en eller annan tävling.

– Jag kommer inte upp på premiären men det är redan klart att jag kommer till finalen på Ring Knutstorp, det har jag lovat sonen här hemma, säger han.

Den 8-9 maj är det dags för start i V8 Thunder Cars i Skövde – då vet vi om Jens Edman har tippat rätt i vilka som kommer att slåss om mästerskapet.