Från SSK till V8 Thunder Cars – i helgen gör Julia Eliasson V8TC-debut

Foto: Oscar Malmlund, www.oscarmalmlund.se

I helgen kommer 21-åriga Julia Eliasson från Tjörn att göra debut när V8 Thunder Cars kör sin fjärde deltävling för året på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Julia som vann Klass 3C i SSK-serien i år ser fram emot att få göra verklighet av en gammal racingdröm.

– Jag har ju kollat på STCC och V8 Thunder Cars ända sedan jag vara liten – nu ska det bli väldigt häftigt att få köra själv, men samtidigt nervöst, säger Julia. Det blir något helt annat även om jag har kört en likadan bil i SSK. Det är andra förare, och fler förare… Det lär nog bli väldigt stor skillnad.

 

”SSK har betytt jättemycket för min utveckling som förare. SSK är halva min uppväxt”, säger Julia. Här är hon i sin Volvo 850 i Volvocupen. Foto: Racefoto.se

Julia började med karting som sexåring och redan som tolvåring fick hon dispens för att köra Renault Junior Cup i SSK. 2017 gick Julia över till Volvo-cupen där hon blev tvåa 2020 men efter ett struligt 2021 där Julia, bilen och de nya däck som klassen körde på inte trivdes med varandra fick hon ett överraskande erbjudande från en av deltagarna i depån – Sten Jarl erbjöd Julia att få köra en Ford Mustang som tidigare gått i V8 Thunder Cars i SSK:s Klass 3C i år. Julia tackade för förtroendet genom att vinna klassen.

– Det är ju via SSK-serien som jag och min familj har lärt känna Sten men erbjudandet kom ändå som en överraskning. Jag vet inte hur jag nog ska kunna tacka Sten för det här.

Julia firade mästerskapssegern i SSK tillsammans med vänner och familj – från vänster Conny Eliasson, Mats Jarl, Sten Jarl, Julia Eliasson, Martin Jarl, Janne Nyström. Sittande från vänster: Ann-Charlotte Niklasson, Helena Eliasson. Foto: Privat

Sten Jarl, en erfaren veteran inom svensk banracing och inom SSK i synnerhet, har följt Julias framfart på banan i SSK-serien och kände att det var dags att göra en insats för svensk racing när det började strula för Julia. Återväxten inom motorsporten är en hjärtefråga för Sten.

Renault Junior Cup i SSK har fostrat många förare genom åren. Julia är en av dem. Foto: Racefoto.se

– När min bil bara stod där och Julia hade strul med sin Volvo frågade jag om hon ville prova och det jag såg var lovande. I våras ringde jag hennes föräldrar och sade att jag står för det mekaniska, ni får underhålla den, och de har skött det med all heder.

– Jag vill att det ska komma in fler yngre förare i klasserna och om jag kan hjälpa till med det så är det bra. Det är många som har bilar stående och jag skulle önska att fler låter unga få testa på.

Vägen från karting till V8 Thunder Cars har varit lång och utvecklande – i helgen är det dags för Julia att förverkliga sin dröm.

Men det blir inte i Sten Jarls bil som Julia kommer att göra sin V8 Thunder Cars-debut i. Istället blir det bakom ratten på Performance Racings V8TC Experience Car, den gästbil som står till förfogande för den som vill prova på en racehelg med V8 Thunder Cars.

– Det är jättekul att Julia tar chansen att köra en racehelg tillsammans med oss i V8 Thunder Cars, säger Anders Conradzon som driver V8 Thunder Cars-serien på uppdrag av förarföreningen. Vi hoppas verkligen på att få se henne köra full säsong nästa år.

Och visst kan det bli så. Om alla pusselbitar faller på plats.

– Målet är att få köra V8 Thunder Cars nästa år, säger Julia. Men det hänger på pengarna, att jag får ihop sponsorer och den här helgen blir ett första steg mot nästa säsong.

I helgen, den 10-11 september, är det alltså dags för V8 Thunder Cars fjärde deltävling för i år. Tre heat kommer att avverkas, det ena på lördag och de övriga två på söndag. Det blir en späckad racehelg med STCC, Ginetta GT5 Challenge, GT4, Radical och Formula Nordic, däremellan bjuds det på underhållning i form av Western Chaos och Rockklassiker som är på plats. För mer information om evenemanget, se www.stcc.se.