Drömöppning för Andreas Nilsson – dubbelseger i premiären

Årets V8 Thunder Cars-säsong hade inte kunnat börja bättre för Andreas Nilsson, Racebil.se. Andreas tog sin tredje och fjärde seger någonsin i karrären när han korsade mållinjen först av alla i de båda heaten som kördes på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

– Det här känns ritkigt bra, vi har aldrig startat en säsong så här bra tidigare, säger Andreas. Det är otroligt skönt med tanke på att det är riktigt tuff konkurrens. Det är flera som har kapacitet att bli ännu snabbare under säsongen och därför är det så viktigt att ha med sig det här resultat.

Trots start från fjärde ruta i det första heatet tog sig Andreas upp till förstaplatsen. I det andra, där Andreas startade från pole, blev det en mer kontrollerad seger från start till mål.

– I det första heatet gjorde vi en bra start, jag var uppe på tredjeplatsen, säger Andreas. Vi körde på regndäck på en upptorkande bana och Stein Frederic Akre och Tommie Eliasson såg ut att överköra och deras däck tog slut. När jag kom ifatt dem var det inga problem att ta sig om. I det andra heatet drog vi en lucka direkt på första varvet men sedan blev det säkerhetsbil. Jag var lite orolig för att däcken skulle bli för kalla men i omstarten kunde jag dra en lucka igen och kontrollera racet därifrån.

Tävlingen i Anderstorp visade också att de nya juniorerna inte bara är med för att lära – de är där för att vinna. 18-årige Kristoffer Norling är tvåa i mästerskapet efter att ha blivit tvåa i det första heatet och fyra i det andra. Filip Engdahl, 24-år, körde till sig två tredjeplatser och ligger trea i tabellen.

– Det är obeskrivligt, jag är helt slut, sade en tagen och rörd Kristoffer efter det första heatet. Jag försökte spara mina däck och det funkade uppenbarligen. Jag är förvånad efter helgens resultat men det känns väldigt bra.

Kristoffer Norling kunde knappt fatta vad han ställt till med efter att ha kommit tvåa i sin V8 Thunder Cars-debut.

– Jag kunde inte ha önskat mig mer, det är helt otroligt, jag fattar det knappt själv, summerar en minst lika tagen Filip. Det här är en otroligt rolig klass, en kul bil att köra och ett bra gäng som kör, en skitbra klass att köra i tycker jag.

Filip Engdahl var mer än nöjd efter sin premiär. Två pallplatser i sin debut var stort!

 Norrmannen Stein Frederic Akre, som är tillbaka i klassen efter ett par säsongers pandemiavbrott, gjorde också en stark insats trots att förutsättningarna var tuffa. Stein Frederic tvingades byta stötdämpare och fjädrar på kort varsel under fredagen. Trots små möjligheter att få till inställningarna på bilen lyckades Stein Frederic över förväntan. Han kvalade in som tvåa och trea. I det första heatet sjönk han tillbaka något och slutade sjua. I det andra gick det bättre, Stein Frederic blev tvåa och ligger med det fyra i tabellen.

– Jag hade otur i första heatet och brände sönder däcken, men det var mitt eget fel, säger Stein Frederic. Det är väldigt roligt att vara tillbaka men vi var dåligt förberedda, vi hade behövt ett test eller två. Jag hade lite problem med bromsarna i det andra heatet och det var en liten utmaning men det gick ändå bra.

Stein Frederic Akre visade att han kommer att utmana om titeln i år. Blir man tvåa trots dåliga förberedelser, då finns det mer att hämta.

Bakom de fyra i toppen av tabellen visade två andra juniorer att årets mästerskap har en bred topp. Linus Holgersson och Nicke Svensson blev femma och sexa i det första heatet, Linus följde upp med en sjundeplats i det andra medan Nicke blev diskvalificerad efter en felkalkylering av vikten på bilen. Båda visade att de kommer att vara med i toppen.

Bland förhandsfavoriterna hade Conny Brorsson en tuff helg. I kvalet brakade han av banan på sitt allra första varv och fick starta sist. I det första heatet brände han upp däcken och tvingades bryta. Ett missförstånd i depån gjorde att han hade tankat i för lite luft. I det andra fick Conny visa vad han går för. Från sista startruta slog han sig fram till en fjärdeplats, som blev en femteplats efter ett tidstillägg – Conny hade missat en gulflagga. Teamkompisen Tommie Eliasson gjorde ett fantomkval, tog pole i Q1, blev fyra i det första heatet men körde av redan i första böj i det andra. Både Conny och Tommie har kapacitet för att ta fler poäng än vad de fick med sig från Anderstorp. Revanschsuget lär vara stort till Västkustloppet. 

Mathias Hansen, teamkamrat med Stein Frederic Akre i Team Trysil, blev sexa i det andra heatet. Inte illa med tanke på att teamet i princip kom till start utan att ha rört bilarna sedan sist, 2018. Mathias har mer att ge resultatmässigt under säsongen, var så säkra.

Imponerade gjorde även Conny Strandberg, pappa till regerande mästaren Dennis Strandberg som kör STCC i år. Conny toppar Super Star-mästerskapet före Per-Olof Selerup, som även han övertygade genom att kvala in som sexa i Q1 och därmed tog sig vidare till Q2. Conny var dock den som lyckades bäst i racen.

Simon Olsson fick inte lika mycket utväxling i poäng som han hade fart för. Han blev åtta i det första heatet men tvingades bryta det andra. Farten finns för att vara en regelbunden poängplockare.

Simons pappa Ronny fick med sig en poäng när han blev tia i det andra heatet efter en stabil körning.

Håkan Sjöman blev visserligen poänglös men visade att han hade farten att hänga med trots att han har så pass lite erfarenhet. Med lite coachning av Andreas Nilsson kommer Håkan garanterat att finnas med i kampen om poängen.

Johan Sommevie rundade av resultatlistan i de båda heaten och skaffade sig ordentligt med körtid inför fortsättningen av säsongen.

I mästerskapstabellen toppar Andreas Nilsson med sina 52 poäng, före Kristoffer Norling på 31 poäng och Filip Engdahl på 30. I juniormästerskapet är ordningen omvänd mellan Kristoffer och Filip. Båda har lika många poäng men Filip toppar i kraft av bästa placering i det senaste heatet. I Super Star-cupen är det Conny Strandberg i topp, med 43 poäng, före Per-Olof Selerup på 33. Trea är Ronny Olsson, 27 poäng.