Deltagarexplosion i V8 Thunder Cars

Vem hade kunnat tro att svensk racing skulle komma tillbaka så starkt som den har gjort efter pandemin? V8 Thunder Cars avslutade säsongen 2021 med ett startfält på femton bilar – efter att ha inlett säsongen med sju startande i premiären – och trenden håller i sig. Årets säsong inleddes med 15 anmälda bilar till premiären på Anderstorp och startfältet väntas växa under säsongen. 

– Vi har flera deltagare som kommer att tillkomma redan i Falkenberg när vi kör Västkustloppet den 8-9 juli. Då kan det vara uppåt tjugo bilar, säger Anders Conradzon som på uppdrag av V8 Thunder Cars Förarförening driver klassen genom Performance Racing.

Bland de nya deltagarna märks framför allt fyra nya unga förare. Filip Engdahl, Kristoffer Norling, Linus Holgersson och Nicke Svensson visade i premiären att de dessutom är konkurrenskraftiga. De ligger tvåa, trea, femma respektive nia i tabellen efter premiären. 

– Vi är glada för alla nya deltagare, gamla som unga, men just den här tillströmningen av unga talanger är glädjande. Det är inte lätt för unga förare att ta sig upp i racinghierarkin och den här generationen visar att det är möjligt att göra det i vår klass.

Bakom kulisserna märks ett ökat intresse för att köra V8 Thunder Cars. Bara under de senaste veckorna har bilar fått nya ägare, varav en del kommer att komma ut på banan redan i år.

– Det är nog flera faktorer som bidrar. Att vår klass erbjuder väldigt mycket racing och prestanda för pengarna är nog väl känt i racingsverige, men vi har under många år också brottats med en bild av våra bilar som tunga och gungiga jänkejärn. Den bilden håller nu på att förändras genom de möjligheter vi har erbjudit under de senaste åren att prova på klassen både på test och i tävling.

En av möjligheterna är V8TC Experience Car, ett koncept som innebär att deltagare får möjlighet att prova på en hel racehelg bakom ratten tillsammans med V8 Thunder Cars. Hittills har tolv förare tagit chansen. Två av dem är säsongsanmälda för i år och ytterligare en har precis köpt en bil för att förhoppningsvis komma till start redan i år. 

– Mer än att vi har fått två permanenta deltagare i serien, och en tredje på gång, så har V8TC Experience Car spridit budskapet runt om i racingsverige. Alla som kliver ut ur en av våra bilar efter att ha provat på gör det med ett leende. Den vanligaste kommentaren vi får höra är ”Men det här är ju en riktig racerbil”.

Den ökade anstormningen av deltagare är förstås positiv men den ställer också krav på organisationen runt om. 

– Vi har just nu större efterfrågan på att få ut bilar på banan än vad vi egentligen klarar av.  Precis som i många andra branscher runt om i världen har vi leveransproblem men vi lyckas lösa det mesta med god vilja. Många av de bilar som kommer till serien har sitt ursprung från den danska serien och behöver uppgraderas för att följa det tekniska reglementet.

V8 Thunder Cars nuvarande generation bilar har cirka tolv år på nacken. Många bilar är nyare än så men andra har också passerat genom Finland och Danmark där reglementena har avvikit en aning. Dessa bilar behöver uppdateras för att kunna vara med i Sverige. 

– Vi har ett program för hur deltagare ska kunna få sina bilar uppdaterade. Vi erbjuder också möjlighet att få bilen besiktigad, före eller efter köp, för att vi ska få fram en lista på alla punkter som måste åtgärdas I år gör vi vissa undantag för avvikelser som inte är prestandapåverkande för att ge så många som möjligt chansen att få vara med men till nästa år kommer vi att minska ned på den möjligheten. Vi är en enhetsklass där alla kör under likvärdiga villkor, det håller vi hårt på.

Framtiden ser ljus ut, inte bara för V8 Thunder Cars, utan för svensk racing som helhet. Startfälten har växt i nästan alla elitklasser och till nästa säsong ser det ännu bättre ut. 

– Det är inte bara Performance Racing som jobbar för att få till bra startfält. Vi har nu flera team som har byggt upp sin kapacitet för att kunna hjälpa till med tältplats, och allt annat runtomkring. Förarföreningen hjälper också till att lägga pusslet så att deltagare kan komma till start. Den samarbetsanda vi har är en del av klassens kultur och det gör också att deltagarna känner sig välkomna. Ju fler deltagare vi har desto större möjligheter har vi att bygga upp serien. Till nästa år hoppas vi på ännu större startfält.