V8TC-kalendern klar – sex deltävlingar 2023

Äntligen är V8 Thunder Cars-kalendern för 2023 klar. Sex deltävlingar är inplanerade och Anders Conradzon som driver klassen på uppdrag från V8 Thunder Cars Förarförening ser fram emot en ny säsong där femton deltagare var anmälda redan före jul.

– Det ska bli väldigt spännande att få starta en säsong med de bästa förutsättningar på mycket länge, säger Anders. Vi inledde fjolåret med 14 bilar på startlinjen i premiären, och vi har redan nu 15 deltagare klara och fler är på gång – det ska bli kul att se hur många som är klara för start när premiären körs i Anderstorp i mitten av maj.

Den andra deltävlingen i kalendern utgörs av Gelleråsloppet i Karlskoga den 3-4 juni. Senast V8 Thunder Cars besökte Gelleråsen Arena var 2021.

– Det blir ett efterlängtat besök på Gelleråsen. Banan är populär och vi lägger också in ett officiellt test där den 29 april för att alla förare som saknar erfarenhet från Gelleråsen ska få en chans att köra in sig.

Falkenbergs MK står som värd för årets tredje och fjärde tävlingshelger. Den 8-9 juli är det dags för en av svensk racings verkliga klassiker, Västkustloppet. Där passar även STCC på att ha en mycket intressant säsongspremiär med sitt nya elbilsmästerskap. I augusti, den 19-20, är det dags igen. Då kommer V8 Thunder Cars tillbaka till Falkenbergs Motorbana i sällskap av Roadracing-SM.

– Falkenbergs Motorklubb ser alltid till att skapa bra evenemang, det blir ingen riktig racingsommar utan Västkustloppet, säger Anders. De senaste säsongerna har vi dubblerat en bana i kalendern. I fjol var det Anderstorp, i år blir det Falkenberg.

I månadsskiftet augusti/september väntar sedan knixiga Ring Knutstorp på V8 Thunder Cars.

– Eftersom vi har många deltagare som är baserade söderut så är Ring Knutstorp en viktig bana i vår kalender. För många är det ett utmärkt tillfälle att göra något tillsammans med sina sponsorer. Ring Knutstorp är en oerhört teknisk och utmanande bana – och den är väldigt publikvänlig också.

Säsongen avslutas förstås på Mantorp Park och Grande Finale tillsammans med både STCC och Porsche Carrera Cup.

– Där vill vi upprepa succéfinalen från i fjol då vi hade 24 bilar till start, säger Anders. Årets final kan bli något alldeles extra, med STCC som kör sin första elbilsfinal någonsin och Porsche Carrera Cup som alltid bjuder på racing av högsta klass.

Efter att ha haft endast fem tävlingar  fjol, där två avgjordes med tre heat för att komma upp i de sedvanliga tolv som utgör en full säsong, är kalenderna nu alltså tillbaka till sex tävlingstillfällen.

– Vi körde fem tävlingar i fjol för att dra ned på reskostnaderna för deltagarna, en kvardröjande effekt av pandemin, säger Anders. Nu är vi tillbaka till sex deltävlingar, med lagom långa uppehåll mellan tävlingarna för deltagarna att hinna med att skruva på bilarna. Det här kommer att bli kanon!

Kalender V8 Thunder Cars 2023

12-13/5 Anderstorp (tillsammans med Porsche Carrera Cup Scandinavia)
3-4/6 Karlskoga, Gelleråsloppet (tillsammans med Legends Cup, Radical Cup Scandinavia, Ginetta GT5 Challenge, Aquila Synergy Cup och Formula Nordic)
8-9/7 Västkustloppet, Falkenberg (tillsammans med STCC)
19-20/8 Falkenberg (tillsammans med Roadracing-SM)
31/8-1/9 Ring Knutstorp (tillsammans med STCC)
22-23/9 Grande Finale, Mantorp Park (tillsammans med STCC och Porsche Carrera Cup Scandinavia)

Officiella Testdagar
14/4 Ljungbyhed
29/4 Gelleråsen