V8 Thunder Cars-säsongen 2017 – Del 2

Efter en fullständigt lysande inledning på säsongen för Mattias Lindberg, full pott i de två första tävlingarna, var det dags för norska Rudskogen att stå värd för årets tredje tävlingshelg för V8 Thunder Cars.

På det inledande testet syntes tecken på att Mattias Lindbergs konkurrenter inte tänkte ge upp i förtid. Memphis Racings Alexander Graff var snabbast, följd av Marcus Palnér, först därefter återfanns Mattias Lindberg, dryga sju tiondelar efter Graff. I kvalet återställde Lindberg ordningen genom att sätta den överlägset snabbaste tiden före Graff och Palnér. Men bakom kulisserna var Graff inte alltför nedslagen. Graff trodde sig veta vad som behövdes göras inför det första heatet och när det var dags visade det sig att han hade rätt – han körde ifrån Lindberg och korsade mållinjen som segrare efter en fenomenalt fin körning som påminde om varför han tog hem titeln 2016. 

Lindberg körde i mål som tvåa, men väl tillbaka i depån fick han lyftas ur bilen med svåra smärtor i höger armbåge. En nerv hade kommit i kläm och Lindberg kollapsade mer eller mindre på väg till sjukstugan, vilket naturligtvis reste frågetecken om hans möjligheter att köra det andra heatet. Men det var inte den enda dramatiken som utspelade sig efter målgången. Alexander Graffs glädje över segern blev kortvarig. Han diskvalificerades efter att ett av hans däck inte var inmärkt och därmed saknade rätt etikett på däcksidan. Trots att slarvet inte medförde någon prestandavinst var tävlingsledningen obeveklig och Lindberg tilldömdes segern med Marcus Palnér som tvåa.

För Alexander Graff var diskningen ett svårt bakslag i kampen om mästerskapet. Istället för att ta in på Lindberg halkade han nu efter ännu mer i tabellen. Christoffer Bergström, Team Pampas, tog därmed sin första pallplats i V8 Thunder Cars-karriären men utan att få ta klivet upp på prispallen.

Det andra heatet blev mer kaotiskt än det första och Alexander Graffs mardrömshelg fortsatte. Efter en incident med Christoffer Bergström fick Graff ta en vända genom depån som straff och kunde till slut ta sig i mål som femma. Lindberg lyckades inte ta sin sjätte raka seger men trots smärtorna tog han sig i mål som tvåa bakom en helt fenomenalt körande Marcus Palnér. Men Lindberg medgav efteråt att han inte hade haft en chans att hänga med i Palnérs tempo även om han hade sluppit smärtorna i armbågen. Det gick för fort helt enkelt och Palnér var helt omutlig. 

Mer kaos uppstod efter målgången då det visade sig att tävlingsledningen hade flaggat av heatet ett varv för sent och Edvin Hellsten, Nova Racing, tilldömdes en tidsbestraffning på 30 sekunder efter att ha varit involverad i en incident, även den med Christoffer Bergström. Graff flyttades därmed först upp till tredjeplatsen, sedan ned till fjärdeplatsen. Bergström blev slutligen trea men utan att få bestiga prispallen. 

När dimman efter den förvirrade avslutningen hade lagt sig stod det klart att Mattias Lindberg hade drygat ut ledningen i mästerskapet från 51 poäng till 54. Ny tvåa  efter Alexander Graffs miserabla helg var Marcus Palnér. Freddie Magnusson lyckades trots en fartmässigt dålig helg avancera förbi teamkamraten Graff i tabellen upp till tredjeplatsen. Bakom tätkvartetten tog Christoffer Bergström in ordentligt med sina två tredjeplatser och började nu se ut som ett rejält hot.

Av övriga förare var Edvin Hellsten, Nova Racing, den som höll den högsta profilen, men han tvingades avstå det första heatet efter ett tekniskt problem och i det andra kostade tidsbestraffningen dyrbara placeringar. Femteplatsen i det andra heatet var en klen tröst för en helg som lovade så mycket mer för den lovande Göteborgs-talangen.

Ställning efter Rudskogen

1. Mattias Lindberg 154
2. Marcus Palnér 100
3. Freddie Magnusson 77
4. Alexander Graff 71
5. Christoffer Bergström 64

Efter Rudskogen väntade en lång semester till Västkustloppet den 8-9 juli. V8 Thunder Cars gästade STCC och tävlingen hade en skön inramning med bra väder och gott om publik.

Återigen inleddes helgen med dramatik när Mattias Lindberg blev utesluten efter kvalet då hans bil visade sig vara för låg. Ett sällsynt misstag av hans team och Lindberg fick därmed finna sig i att starta sist i båda heaten. Med tanke på den fart han annars visade upp i kvalet ingav det ändå förhoppningar om en framskjuten placering och mycket riktigt, Lindberg körde som en furie genom startfältet i det första heatet och körde in som tvåa, bara knappa fyra sekunder bakom Alexander Graff. Trea blev Marcus Palnér som inte alls hade lyckats bibehålla farten från Norge. 

Det andra heatet blev mer spännande då tidsmarginalerna var mindre. Återigen tog Alexander Graff kommandot i loppet men Lindberg körde bra och närmade sig snabbt bakom honom. Slutvarven var en riktig thriller där Lindberg jagade ifatt Graff på det näst sista varvet och lyckades ta sig om efter en brutal omkörning. Graff försökte hänga på men lyckades inte och fick nöja sig med andraplatsen. Återigen blev Marcus Palnér trea.

Bakom de tre i toppen utkämpades flera hårda fajter i de båda heaten. Bäst lyckades Freddie Magnusson, Memphis Racing, och Edvin Hellsten, Nova Racing, med varsin fjärde- och femteplats. Christoffer Bergström, Team Pampas, kom till Falkenberg med tre raka tredjeplatser men fick nöja sig med en sjätteplats som bäst i det första heatet. Simon Magnusson, SweTown Racing, närmade sig kampen om sjätteplatsen i mästerskapet där Emelie Liljeström och Edvin Hellsten nu bara har några få poäng tillgodo. Robert Möller, som körde full säsong i fjol, gjorde ett inhopp och rundade av resultatlistan med två niondeplaceringar.

Resultaten från Västkustloppet innebar att Mattias Lindberg stärkte greppet ännu mer om mästerskapspokalen. Tvåan i tabellen, Marcus Palnér tappade, och hade nu ett gap på 69 poäng upp till Lindberg. Graff, som drog jämnt med Lindberg under helgen, avancerade till tredjeplatsen men lyckades inte ta in på Lindbergs försprång. Freddie Magnusson halkade ned till fjärdeplatsen men drog ändå ifrån Christoffer Bergström som låg stadigt parkerad som femma. Med två tävlingar kvar i kalendern var utsikterna för Palnér och Graff att kunna hota Lindberg i kampen om mästerskapstiteln minst sagt små.

Ställning efter Västkustloppet

1. Mattias Lindberg 199
2. Marcus Palnér 130
3. Alexander Graff 116
4. Freddie Magnusson 99
5. Christoffer Bergström 76
6. Emelie Liljeström 46
7. Edvin Hellsten 45
8. Simon Magnusson 41
9. August Krokström 18
10. Mathias Randwiir 6
11. Robert Möller 4

Nästa vecka, del 3 av V8 Thunder Cars 2017.