V8 Thunder Cars 2017 – Del 3: Trailer Trucking Festival

Med två tävlingar kvar på säsongen såg mästerskapet redan ut att vara avgjort till Mattias Lindbergs fördel. Sex segrar och två andraplatser på åtta heat gav honom ett försprång på hela 69 poäng till tvåan Marcus Palnér inför årets sjunde och näst sista deltävling på Mantorp Park, Trailer Trucking Festival. Trean i tabellen, den regerande mästaren Alexander Graff, låg ännu värre till. För att ha ens en teoretisk chans att försvara titeln i finalen två veckor senare behövde han ta in minst 29 poäng på Lindberg under helgen, något som såg väldigt osannolikt ut med tanke på hur säsongen hade gestaltat sig så långt.

Trailer Trucking Festival var dessutom NEZ-final, vilket innebar att de finländska deltagarna var på plats och det var ett fullödigt startfält som gjorde sig redo att fajtas på Mantorp Parks korta slinga. Favoriter bland finländarna var förstås Emma Kimiläinen, tillbaka på svensk mark för första gången sedan hon lämnade STCC 2016, och Toni Lähteenmäki. Jari Nurminen var tyvärr tvungen att avstå tävlingen av privata skäl men som det skulle visa sig, det var en helt annan förare från de tusen sjöarnas land som skulle sätta färg på tävlingen.

För Mattias Lindberg såg uppgiften enkel ut. Det handlade mer eller mindre om att bevaka sina intressen, inte göra några misstag, och ta bilen i mål på ett par hyggliga placeringar. Men precis som bollen är rund i fotboll så är racingen lika oförutsägbar. Ett litet misstag inträffade på det inledande träningspasset, så banalt att ingen kunde tro att det skulle få de stora konsekvenser det fick, och det som kanske var det absolut sämsta som kunde hända för Lindberg blev det bästa för mästerskapet i stort – en enkel avåkning i startböjen som i låg fart tog stopp i däckmuren knycklade till fronten på Lindbergs bil. Skadorna blev inte så stora men efterarbetet tog ändå tid och när det var dags att åka ut till kval saknades ett par stag. Glädjen över att sätta snabbaste tid övergick snabbt i besvikelse då bilen inte klarade efterbesiktningen och Lindbergs tider ströks med följd att han tvingades starta sist i båda heaten.

För Lindbergs del var det en klen tröst att hans värste konkurrent i mästerskapet, Marcus Palnér, delade samma öde, men av en helt annan anledning. Team Pampas hade varit nere på Mantorp Park och testat veckan före och använt bensin från en vanlig pump på macken. En liten slatt av bränslet var kvar och blandades med racingsoppan och bränsleprovet gav utslag. 

För Alexander Graff och hans Memphis Racing började äntligen bollarna studsa rätt efter en säsongsinledning som hade varit närmast katastrofal. För andra tävlingen i rad stod Lindberg längst bak efter att ha blivit utesluten ur kvalet och för Graff var det det halmstrå han letade efter. I det första heatet kunde han inte rubba den urstarke finländaren Henri Tuomaala men han var ändå först i mål av de svenska förarna och kunde därmed bärga full poäng efter att också ha satt den snabbaste varvtiden. Teamkompisen Freddie Magnusson körde in på sin bästa placering för säsongen på en andraplats, före Nova Racings Edvin Hellsten, som även han gjorde personbästa och kunde ta klivet upp på prispallen för första gången i sin V8 Thunder Cars-karriär. Mattias Lindberg gjorde en stabil insats. Utan att ta alltför stora risker avancerade han genom fältet upp till en fjärdeplats bland de svenska deltagarna. Marcus Palnér hade inte samma lycka. Han körde slut på sina begagnade bakdäck, tvingades i depå för att byta, och slutade åtta. 

Femton av de 29 poäng som Graff hade att ta in på Lindberg för att hålla mästerskapet vid liv var nu inhämtade. Palnér chanser var nu helt borta. En tredjeplats i det återstående heatet skulle räcka för Lindberg att avgöra mästerskapet i förtid.

Det andra heatet blev en rysare. Henri Tuomaala sköt iväg som en kanon i inledningen av heatet med Graff efter sig men redan efter fyra varv tvingades han bryta efter ett misstag. Graff övertog ledningen och höll den in i mål, men det var bakom honom som det mesta av dramatiken utspelade sig och huvudrollen innehades av Marcus Palnér. Från sin startposition i sista led kämpade han sig upp genom fältet och avverkade den ena föraren efter den andra. Han hade hårda fajter med Emma Kimiläinen, Christoffer Bergström och Freddie Magnusson på vägen till vad som kom att bli en fantastisk andraplats. Även om mästerskapstiteln var utom räckhåll för Palnér var körningen, hans kanske bästa under säsongen, mästerlig och en skön tröst och revansch för det första heatet. Glädjen var inte mindre för att teamkompisen Christoffer Bergström också kunde ta klivet upp på pallen, den hittills största framgången för Palnér och Bergström som team.

Lindberg hade en tuffare uppgift än i det första heatet och nådde inte längre fram än femteplatsen och tio poäng – fem färre än vad som behövdes för att säkra titeln. Graff hade gjort det osannolika genom att hålla mästerskapet vid liv till finalen. Visserligen med knappast möjliga marginal men så länge det finns liv finns det hopp, som ordspråket lyder. 

Av de övriga förarna utmärkte sig Emelie Liljeström och Robert Möller. Emelie körde till sig 14 poäng men tappade en placering i tabellen på Edvin Hellsten. Robert Möller gjorde sin andra tävling för säsongen och med lite hjälp inför helgen av Marcus Palnér och hans Ingenjör Fredrik Nylander hade Robert fått ordentligt ordning på sin Dodge Challenger – och han gjorde också sin bästa tävling hittills i racingkarriären. Varvtiderna visade att han kunde hänga på de övriga i startfältet utan problem.

En fullmatad racinghelg på Trailer Trucking Festival var över. Den stora publiken, som främst var på plats för att se den helt fantastiska lastbilsutställningen, tog V8 Thunder Cars till sitt hjärta, och lät sig bjudas på säsongens bästa racing. Med två veckor kvar till finalen fanns det fortfarande den lilla gnutta ovisshet kvar som behövdes för att skapa finaldaller i nerverna hos både Lindberg och Graff. 

 

Ställningen efter Trailer Trucking Festival

1. Mattias Lindberg 221
2. Alexander Graff 169
3. Marcus Palnér 153
4. Freddie Magnusson 129
5. Christoffer Bergström 102
6. Edvin Hellsten 68
7. Emelie Liljeström 60
8. Simon Magnusson 41
9. August Krokström 18
10. Robert Möller 6