Tjuren från Pampas – Christoffer Bergström laddar för 2016

 

P1000203

Christoffer och Frank “Frasse” Molinder

Christoffer Bergström blev något av en sensation i fjolårets SM i V8 Thunder Cars. Med knappt någon erfarenhet alls bakom ratten på en racerbil, licensen kvitterade han ut två veckor före säsongsstarten, och slog till med en trettondeplats i tabellen, en placering som i sig kanske inte låter så imponerande men på vägen dit blev han sexa i båda heaten på Solvalla! Nu gör sig den 46-årige marinaägaren redo för sin andra säsong i V8 Thunder Cars och bilen har fått sig en ordentligt överhalning under vintern.

– Vi har plockat av det mesta, fronten, sidorna och bakdelen, bakaxel. kardanaxel, växellåda, motor, hela drivlinan och chassit är genomgånget. Vi har ändrat om så att jag får kortare slag på växelspaken, pedalerna är ändrade så att jag får plats med fötterna, säger Christoffer. Elsystemet var ganska så ansatt, nu är kablarna isolerade och omlödda. Det är ordning på det och jag är tillfreds med hur jag sitter i bilen nu.

Men bilen är bara en komponent i ett framgångsrikt koncept och Christoffer har ägnat vintern åt att fixa till ett annat system, nämligen kroppen. Han tränar sex dagar i veckan och tar cykeln till jobbet i Solna från Hässelby. Och mentalt känner han sig väl förberedd inför årets säsong.

– Jag har spelat upp varenda tävling från i fjol i huvudet, vad gjorde jag fel, vad gjorde jag bra. Och orken är bättre än förra året, fortsätter han. Jag ska försöka förbättra mig, sen får vi se hur långt det räcker.

Christoffer kom från ingenstans in i en av svensk racings tyngsta klasser, V8 Thunder Cars förra året och han imponerade med sina resultat. Men intresset för racing har haft länge. Det grundlades i tonåren och det var den gamle racinglegendaren Matte Lindén som satte outplånliga spår i sinnet på Christoffer.

– Min far, morfar, morbror och farbror höll alla på med racing, mest båtar, och Matte Lindén jobbade som säljare åt min farbror. Matte, som körde Super Saloon på den tiden, tog med mig på tävlingar från att jag var tio år och fram till att jag var fjorton. Sen blev det moped, militärtjänst och jobb för hela slanten och båtarna tog över från bilintresset. Det var 2014 när jag gick på Solvalla för att titta på STCC-tävlingarna som jag såg V8 Thunder Cars och kände att ”det där vill jag göra”.

Christoffer började dra i lite trådar och fick till slut ihop en satsning på V8 Thunder Cars till i fjol. Med hjälp av goda vänner samlade han ett team runt sig och Frank Molinder är kanske den som har skruvat mest på bilen över vintern.

– Jag är mest intresserad av tekniken och att lära mig mer, jag tycker det här är jättekul, säger Frank som till vardags skruvar på hissar. Allt har funkat, alla hjälps åt och ingen springer undan. Det är ett underbart gäng, alla hjälper till, jag har aldrig varit med om något liknande tidigare.

 

P1000199

Växellådan behövde renoveras.

 

Och det är stämningen vid sidan av banan som har fått Christoffer och hans team att känna sig hemma i klassen.

– Det är fantastiska människor i V8 Thunder Cars, vi välkomnades med öppna armar. Sedan är racing tufft emellanåt och som den nya killen har jag fått några utskällningar,  men det ska jag väl ha, skrattar Christoffer. Sen gillar jag bilarna, konceptet och prestandan, det är fullblodiga racerbilar – det här är kul.

Till vardags jobbar Christoffer med att driva det egna marinaföretaget, Pampas Marina. Anläggningen, som är belägen i Solna, utgör också basen för teamet.

– Vi är i princip hyresvärdar för de företag som bedriver sin verksamhet här, vi hyr bland annat ut platser i vattnet för båtvillor, ser till att de har el och avlopp, säger Christoffer. I vår verksamhet ingår också en marinentreprenad och tillverkning av Aqua-villor. Vi förvärvade också Västerviks Marina för fyra, fem år sedan och de ingår numer i företagsgruppen.

I år tar Christoffers team ett stort steg i utvecklingen. Teamet kommer att köra tillsammans med Palnér & Co, något som Christoffer tror kan betyda mycket.

– Vi kommer att jobba ihop med Palnér, vi slår ihop oss, säger Christoffer. Vi kommer att hjälpas åt, och jag kommer att få enorm hjälp av deras tekniker och team. Jag kommer att lära mig en hel del av Marcus och vi kommer också att testa ordentligt före säsongsstarten.

Förutom att Christoffer tar med sig sina killar, Frank ”Frasse” Molinder, Andreas ”Löken” Göransson, Mathias Randwiir till samarbetet med Marcus Palnér och hans team kommer Börje Wessman, en av svensk racings verkliga veteraner på teamsidan, att bli den sammanbindande länken. Och tanken är att skapa en klassisk teamstruktur runt satsningen.

– Vi är ju nybörjare, säger Frank Molinder. Men med Börje Wessman kommer vi att få struktur, och vi kommer att dela upp bilen i fram- och bakände. Det blir en kille i vardera änden med huvudansvar. Vi kommer också att ha två separata mekteam, när det blir tid över kommer vi att hjälpa varandra när det behövs. Det känns väldigt bra.

Jämfört med förra året kommer Christoffer med den nya lösningen att kunna fokusera mer på sin utveckling som förare.

– Jag kommer att orka mer när jag får stöttning bakifrån. Förra året byggde vi upp allt från noll, skaffa bil, ta licens, starta bolag och allt det där finns nu. Vi är riggade och allt är i ordning. Jag känner att vi är väldigt mycket bättre förberedda och då kommer det här att man kan fokusera på körningen. Det var först på Solvalla förra året som jag förstod bilen och den erfarenheten har jag med mig vilket gör att jag kommer att komma in i körningen mycket snabbare. Det ger en trygghet som gör att jag kommer att våga, jag ska ladda så mycket det går utan att behöva vara rädd för att åka av, det är det som är utveckling och då kommer det förhoppningsvis att gå ännu fortare.

Om det kommer att gå ännu fortare än i fjol, då har konkurrenterna anledning att rikta in backspeglarna ordentligt. Men själv är Christoffer försiktig med målsättningarna. Åtminstone på kort sikt.

– Det här blir ett mellanår, ett utvecklingsår, men om två år ska vi vara med i toppen, det är målsättningen. Sen får vi se hur långt det räcker, säger han. Men det här året tar jag det med lite ro, men det kommer att bli mer jävlar anamma. Jag var ju helt ny förra året och då är man ju underläge. Nu vet alla vem jag är.

 

P1000188

Team Pampas syntes i många backspeglar förra året

Frank, som mest av allt hoppas på att bilen ska hålla sig så hel som möjligt, flikar in:

– Jag vill att Christoffer fortsätter köra sin mjuka stil, jag tror det är bra för både bilen och oss, sen om hornen växer ut nån gång då och då så gör det ingenting, det är han som håller i plånboken, skrattar han.

– Nu har vi ju varit på banorna, förra året hade jag inte varit på en enda bana tidigare. Falkenberg är kul, det går fort, där har jag mer att lära mig, och det är en bana jag har memorerat ordentligt. Det är jättekul att vi kör där två gånger, först med STCC och sedan Brith Memorial, där vi ska bidra så mycket vi kan med flaggor och dekaler.

Den 7-8 maj är det premiär för Christoffer Bergström och V8 Thunder Cars, då körs Vårracet på Mantorp Park, den 24 september avslutas säsongen med en riktig rökarfinal – Lemmy 500 på Ljungbyhed där Saxon och medlemmar från Motorhead kommer att spela.

– Det här är en säsong som hela teamet ser fram emot och det blir en grym final, avslutar Christoffer.