Team Pampas på väg uppåt

P1030603
Team Pampas, med Marcus Palnér och Christoffer Bergström kan fira halvtid med sin nya teamkonstellation för året. I fjol körde de för varsitt team, till år slog man sig ihop under namnet Team Pampas och tog in ingenjörslegendaren Börje Wessman som rådgivare för att styra upp teamet och den stora frågan är om det har gett de resultat man önskade – och den ställde vi förstås!
– Jag tycker att vi har lyckats bra, säger Marcus Palnér som med sina tre pallplatser ligger femma i mästerskapstabellen inför Brith Memorial den 20-21 augusti. Det är bara mästerskapsledande Alexander Graff som har stått fler gånger på pallen i år och hade inte oturen varit framme i Ljungbyhed och Falkenberg hade Marcus kunnat varit på pallen ett par gånger till.
– Sist gick kardanknuten av på startlinjen, det var snopet, men ingenting vi hade kunnat göra något åt. På Ljungbyhed blev jag inblandad i startkraschen i andra heatet och fick bryta ett halvt varv senare. Rena katastrofen.
Trots missödet med kardanknuten har teamet haft bra ordning på bilarna. Mycket av arbetet i teamet har gått ut på att eliminera alla småproblem som kan dyka upp och där har Börje Wessman varit viktig.
– Han kommer ju in i teamet som en utomstående, med all sin erfarenhet som professionell i sporten. Han har sett till att vi har ändrat på rutiner, hur vi jobbar och att alla smådetaljer stämmer.
Börje Wessman har lång erfarenhet bakom sig på högsta nivå i både rally och racing. Det är ordning och reda som ger resultat.
– Det är mycket runt om som vi försöker ändra på, smågrejer som att ha bilarna klara i tid inför racen så att man inte behöver meka när man kommer till banan, säger Börje. Förarna ska inte behöva fundera på om bilen funkar när man kör ut för första testet. Det ska vara fullt fokus på körningen. Vi har duktiga killar som jobbar på båda bilarna under tävlingshelgerna men det är emellan racen som mycket av jobbet måste ske. 
P1020322
Förarutveckling är en stor del av Börjes ansvar i teamet och han är nöjd med det han har sett så här långt av Marcus och Christoffer men han tror också att det finns mer att hämta av dem.
– Vi kommer nog inte så mycket längre med bilarna, nu gäller det att komma under skalet på förarna men det tar en säsong innan man känner dem ordentligt och vet hur de fungerar. Marcus och Christoffer är väldigt olika som personer. Båda två är jättetalanger, Marcus har varit nära många år, ”Stoffe” har 35 år att jobba ifatt men han får mycket hjälp av Marcus med just erfarenhetsbiten. 
Christoffer, som debuterade i V8 Thunder Cars förra säsongen utan att ha kört en meter racing tidigare, har stadigt utvecklats som förare. Som bäst blev det två sjätteplatser på Solvalla förra säsongen, ett minst sagt sensationellt resultat för en nybörjare.
– ”Stoffe” har varit snabb hela tiden, men det har hänt så mycket under racen, fortsätter Börje. Men han har blivit säkrare.¨
För att bygga upp självförtroende och erfarenhet har teamet testat och även tävlat utanför den ordinare V8 Thunder Cars-kalendern. Senast var Christoffer med på Raceweek på Kinnekulle och vann.
– Han måste få till jämnheten, inte göra de små misstagen. Jobbade mycket på jämnheten och att inte göra de små misstagen den här helgen på Kinneulle. Han gjorde inte en miss och avslutade med att vinna det sista racet. Det ska man inte kunna göra när man kör Kinnekulle första gången och det är ens tjugonde race i karriären när motståndarna har kanske en femhundra race i erfarenhet.
P1030665
– Det var Börjes idé att vi skulle träna på Kinnekulle, säger Christoffer Bergström. När vi kom dit sade han jag fick lära mig själv. Jag gick banan tretton varv och cyklade den 26 varv på fyra dagar, jag hade en timmes mental preparering varje morgon och jag analyserade varje pass efteråt.
Och det är den sortens grundlighet och engagemang som ger resultat i form av stadiga förbättringar, menar Christoffer.
– Det är utvecklande hela tiden, för varje grej vi gör har vi tagit steg framåt. Jag har kommit på vad jag har gjort för förarmisstag. Jag har blivit mer avslappnad bakom ratten, jag använder inte hela kroppen när jag kör.
Men det är inte bara bakom ratten som Christoffer har hittat harmonin.
– Vi har ett lugn i teamet, det är harmoni och glädje. Jag har kunniga människor runt om mig och jag har haft stor hjälp av Marcus i att förstå bilen bättre. 
Tre tävlingar återstår av årets säsong nu gäller det att få till resultat. För Christoffer hägrar den första pallplatsen i karriären, för Marcus handlar det om att utmana i toppen av mästerskapet.
– Det är bara öka, vi har planerat pallplatser hela vägen, det är vad vi ser framför oss, säger Marcus. Vi ska vara på topp.
– Det ska bli jättespännande och jag siktar på att göra bra ifrån mig, säger Christoffer. Jag ska klippa testerna och sätta bra tider i kvalet så att jag startar längre fram.
I helgen har Team Pampas chansen att visa att formkurvan pekar uppåt. Då avgörs Brith Memorial på Falkenbergs Motorbana – håll ett extra öga på Marcus Palnér och Christoffer Bergström!