Mattias Lindbergs poängjakt på Graff

Efter det första V8 Thunder Cars-heatet på Falkenbergs Motorbana i helgen var det en besviken Mattias Lindberg, Bryntesson Motorsport, som klev ur bilen efter att ha kört i mål på en tredjeplats. Värsta konkurrenterna i mästerskapet, norrmannen Stein Frederic Akre och SM-ledaren Alexander Graff körde nämligen in före i mål. Men i det andra heatet gick allt Lindbergs väg. Det blev seger efter att Akre kört av i ledning och sammanlagt tog Lindberg in nio poäng på Graffs ledning i mästerskapet.

– Det blev en lätt seger till sist när Akre åkte av, säger Mattias Lindberg. Det är klart att det är roligare att vinna när man är snabbast men ibland blir det så här och det var bra för poängställningen. Jag behövde verkligen en seger, helst två, det kände jag när jag kom hit så det blev ju rätt bra till slut.

Alexander Graff, Memphis Racing, hade en tuff helg fartmässigt. Han kvalade in bakom både Lindberg och Akre. Men i racetrim var han betydligt snabbare. I det första heatet blev det en andraplats och han såg ut som en möjlig segerkandidat i det andra men fick en tuff start på racet.

– Jag fick en lite kämpig inledning på det andra heatet och halkade ned till femteplatsen, säger Graff. Jag hade en lång batalj med Andreas Ahlberg men när jag kom loss pushade jag så mycket det gick och hoppades på att de andra kanske skulle göra ett misstag. Akre körde av och det var skönt att kunna ta en pallplats.

Stein Frederic Akre, Team Trysil, var på väg emot en dubbelseger i Falkenberg. Norrmannen som har haft en stadigt uppåtgående formkurva vann det första heatet övertygande. I det andra ledde han och såg ut att gå mot en säker seger när ödet ville annorlunda.

– Bakaxeln skar ihop och jag körde av, säger den bedrövade norrmannen. Bakhjulen låste sig, det var som att dra åt handbromsen i full fart.

Dessbättre blev det inga större skador på bilen än en stukad front, värre är det i poängsammandraget där Akre tappade viktiga poäng. Trots det brutna andra heatet ligger han trea i tabellen.

Marcus Palnér, Team Pampas, blev den ende som kunde utmana topptrion i mästerskapet om pallplatserna i helgen. Det blev en andraplats i det andra heatet och Palnér klättrade därmed förbi Andreas Ahlberg i tabellen.

– I första heatet var det ett oljespill som gjorde att jag drog rakt ut i däcken, sjätteplatsen där var inte vad vi var ute efter, säger Palnér som kom iväg som trea i det andra heatet.

– Jag höll luckan till de framförvarande och hoppade på ett misstag där framme när Akre åkte av.

I övrigt noterades Freddie Magnusson för två rejäla uppkörningar i de två heaten. Efter att ha diskvalificerats i kvalet på grund av för låg bil, lyckades Östersundsföraren köra in på en femte- och fjärdeplats efter att ha startat sist.

Brith Memorial blev också en hyllning till den bortgångne eldsjälen och funktionären Brith Eklöf. Till den minnesfond som har upprättats enligt hennes sista önskan, till förmån för unga racingtalanger, kunde Briths dotter Annika Grundt ta emot två checkar á 15 000 kronor vardera från Falkenbergs MK och V8 Thunder Cars.

Resultat V8 Thunder Cars, Brith Memorial, Falkenbergs Motorbana 20-21 augusti

Heat 1

1. Stein Frederic Akre, Team Trysil
2. Alexander Graff, Memphis Racing
3. Mattias Lindberg, Bryntesson Motorsport

Heat 2

1. Mattias Lindberg, Bryntesson Motorsport
2. Marcus Palnér, Team Pampas
3. Alexander Graff, Memphis Racing
SM-tabell

1. Alexander Graff 141
2. Mattias Lindberg 122
3. Stein Frederic Akre 110
4. Marcus Palnér 86
5. Andreas Ahlberg 74
6. Andreas Wernersson 66
7. Freddie Magnusson 66
8. Erik Stillman 36
9. Jonas Fors 31
10. Joakim Ahlberg 30
11. Christoffer Bergström 28
12. Andreas Nilsson 13
13. Toni Persic 8
14. Peter Möller 7
15. Robert Möller 3
16. Simon Magnusson 3
17. Christopher Jarl 0