Ny seger för Lindberg i Finland

test-1-82Mattias Lindberg, Bryntesson Motorsport, var snabbast av de svenska deltagarna och vann sin fjärde raka SM-tävling i V8 Thunder Cars när helgens sista heat kördes på Ahvenisto i Finland under söndagen. Före Lindberg över mållinjen var Jari Nurminen, Emma Kimiläinen och Toni Lähteenmäki, alla från det finländska V8 Thunder-mästerskapet – tävlingen ingick nämligen i V8 Thunder Cars NEZ, ett mästerskap som omfattar länder i den nordeuropeiska zonen.

– Jag är ganska nöjd, säger Mattias Lindberg som helst av allt även hade velat vinna totalt. Efter att ha legat i ledning inledningsvis kunde han inte hålla emot trycket från finländarna och halkade ned till en sammanlagd fjärdeplats.

– Jag kommer att vara mer nöjd i morgon. Det var lite taktik, även om jag alltid vill vara först över mållinjen satsade jag på att få med mig full poäng i det svenska mästerskapet.

Med dagens SM-seger i Ahvenisto, den fjärde raka, har nu Mattias Lindberg kopplat ett ordentligt grepp om mästerskapsledningen. Till tvåan Alexander Graff skiljer det nu 49 poäng.

– Jag har haft en bättre start på säsongen än förväntat, fortsätter Lindberg. Men 49 poäng är fortfarande inget jätteförsprång, jag kommer inte att slappna av och jag måste fortsätta att vinna race.

Den regerande mästaren Alexander Graff körde i mål som tvåa bland svenskarna och bärgade därmed värdefulla poäng. Med dagens poängskörd klättrade han förbi Marcus Palnér och Freddie Magnusson i sammandraget.

– Jag är nöjd med teamets insats, vi blev tvåa i båda racen men jag hade gärna spöat Lindberg, säger Graff. Men det kommer, det är bara en tredjedel avverkad av säsongen och jag ska ge honom ordentliga fajter framöver – vi ska vinna det här guldet!

Östersundshoppet Freddie Magnusson, teamkamrat med Graff i Memphis Racing, följde upp sin tredjeplats från lördagen med en ny tredjeplats idag. Precis som i fjol pekar trenden uppåt.

– Efter mycket strul i inledningen av helgen och den slutade betydligt bättre än den började, säger Magnusson. Vi har hittat farten och det känns grymt skönt. Vi har närmat oss täten och jag är riktigt nöjd.

För Team Pampas del slutade helgen med blandad konfekt. Marcus Palnér blev avpetad redan under det första varvet och med en slutlig sjätteplats av de svenska deltagarna tappade han sin andraplats i tabellen. Marcus teamkamrat, Christoffer Bergström, gjorde en riktigt bra insats och blev fyra, trots att han knycklade till fronten tidigt under heatet.

– Det gick fantastiskt bra, jag hängde med både Graff och Magnusson trots en bucklig huv, säger han. Jag såg ingenting i högerkurvorna.

Emelie Liljeström, Bryntesson Motorsport, vände en trist inledning på helgen till en riktigt bra avslutning med en femteplats. I lördagens heat kraschade Emelie redan efter femtio meter rakt in i en stillastående konkurrent. Med reparerad bil tog hon revansch idag.

– Det kändes bra, säger Emelie. Jag startade långt bak men alla kraschade framför mig. Det var lite kringelikrokar för att ta sig igenom. Det känns som om farten börjar komma, vi är inte riktigt där vi vill vara men vi är på god väg.

För Simon Magnusson, lillebror till Freddie, slutade helgen i moll. Han var inblandad i samma incident som kostade Palnér värdefulla placeringar men med den skillnaden att han blev stående med en trasig framvagn.


Resultat V8 Thunder Cars, Ahvenisto, 4 juni

1. Jari Nurminen (FIN) 20:19.464
2. Emma Kimiläinen (FIN) 20:22.020
3. Toni Lähteenmäki (FIN) 20:24.801
4. Mattias Lindberg (SWE) 20:27.688
5. Alexander Graff (SWE) 20:29.446
6. Freddie Magnusson (SWE) 20:33.319
7. Juha Mikkonen (FIN) 20:35.890
8. Christoffer Bergström (SWE) 20:36.552
9. Andreas Nilsson (SWE)* 20:56.172
10. Emelie Liljeström (SWE) 21:03.202
11. Marcus Palnér (SWE) 21:03.461
12. Janne Koikkalainen (FIN) 21:03.673
13. Mika Mäkinen (FIN) 21:10.747
14. Antti Punkari (FIN) 21:21.039

*Deltar ej i SM


Preliminär SM-tabell V8 Thunder Cars

1. Mattias Lindberg 108
2. Alexander Graff 59
3. Freddie Magnusson 57
4. Marcus Palnér 56
5. Christoffer Bergström 34
6. Emelie Liljeström 20
7. August Krokström 18
8. Simon Magnusson 15
9. Edvin Hellsten 13
10. Mathias Randwiir 6