Inför Kanonloppet – titelutmanarna laddar för andra halvlek i V8TC

Västkustloppet i Falkenberg markerade halvtid och sommaruppehåll för V8 Thunder Cars och Emil Persson, Bryntesson Motorsport, kunde lägga sig i solstolen med en trygg mästerskapsledning före Alexander Graff, Memphis Racing, som i sin tur var tätt skuggad av Marcus Palnér, Team Pampas, bara två poäng ytterligare bakom. I helgen är det dags för Kanonloppet på Gelleråsen och pulsen börjar stiga på titelkombattanterna.

– Första halvan av säsongen har gått sjukt bra, bättre än vad jag hade räknat med. Det har gått förvånansvärt bra, teamet har gjort ett kanonjobb med bilen, säger Emil om sin debutsäsong i V8 Thunder Cars.

– Nu ska vi köra ännu hårdare på hemmaplan, Gelleråsen är en bana jag kan ganska väl.

För Alexander Graff gick resultaten emot honom i Falkenberg. Istället för att knappa in på Emil Persson tappade han poäng när han tvingades bryta efter en avåkning i det första heatet. 

– Det kände skönt att dra ur pluggen efter Falkenberg och få lite semester, säger Alexander. Vi har kastat bort lite för många värdefulla poäng i början av säsongen. En del får jag ta på mig, som i Anderstorp där jag gjorde ett misstag, men senast i Falkenberg var det ren otur när jag jagade [Stein Frederic] Akre i kampen om ledningen. Jag låg så nära honom att jag inte såg att det var skit på banan. 

– Nu är det är dags att börja äta in på poängförsprånget – nu är blodigt allvar. Farten har vi – det är egentligen ingen annan som har kört fortare i år – men vi måste bara tajta till hela paketet.

Marcus Palnér. Team Pampas, har stadigt samlat poäng under säsongen. Sämsta placeringen hittills var femteplatsen i det avslutande heatet i Falkenberg. Två andraplatser och två tredjeplatser har det blivit som bäst hittills men den där riktiga pricken över i:et saknas.

– Det kändes bra i premiären på Ring Knutstorp men sedan har vi bökat med bilen efter det, säger Marcus. Efter Falkenberg har vi gett bilen en storservice och hittar många smågrejer som behövde fixas. 

– Trots att vi har haft problem har vi ändå orkat ta poäng och det känns riktigt bra. Nu ska vi få ordning på det här och se till att vi är före Graff varje gång vi är ute, sedan ska vi ta in på Emil, men det gör vi inte på ett race. Vi är bara halvvägs in i säsongen och mycket hinner hända innan det är över.

Bakom de tre i toppen har det varit en hård kamp mellan framförallt Edvin Hellsten, Nova Racing, och Christoffer Bergström, Team Pampas. Hellstens större jämnhet har trumfat över Bergströms två pallplatser men det skiljer inte mer än fyra poäng mellan de båda. Men bakom dem har veteranen Freddie Magnusson från Memphis Racing fått fart på bilen. Efter en strulig inledning på säsongen med resultat en bra bit från hans kapacitet syntes en klar förbättring i Falkenberg och det kan bli en svettig avslutning på säsongen för Hellsten och Bergström.

– Jag gick tillbaka till inställningarna jag hade för ett par år sedan och det gav resultat i Falkenberg, säger Freddie. Jag tar ett race i taget men siktet är inställt på att hjälpa Alexander i kampen om titeln och då måste jag vara med där uppe.

Det blir ett stort startfält när V8 Thunder Cars kommer tillbaka till Gelleråsen och Kanonloppet den 18-19 augusti för första gången sedan 2013 – 21 deltagare är anmälda, varav åtta kommer från det finländska V8 Thunder-mästerskapet.

Det första heatet körs på lördag kl. 16.25, det andra heatet avgörs på söndag kl. 11.15