Dansk fartfest väntar V8 Thunder Cars på Jyllandsringen

I helgen avgörs Danmarks GP på Jyllandsringen, en tävling som av tradition lockar rejält med publik och förklaringen är enkel – det blir en spektakulär fartfest när danskarna bjuder in V8 Thunder Cars. Tillsammans med den danska motsvarigheten, MASCOT DTC, kommer V8 Thunder Cars bland annat få prova på ett nytt kvalsystem.

– Danskarna kör åtta kvalheat inför varje final där startpositionerna lottas ut, alla har samma genomsnittliga startposition, sedan tävlar man om startuppställningen, säger Andreas Nilsson, Racebil.se. Det blir korta intensiva heat och betydligt mer action än med vårt sedvanliga kvalformat.

Andreas har redan provat på kvalsystemet när han har gästat den danska serien tidigare i år, och han är full av lovord.

– Det har fungerat bra, de flesta kommer i mål med hela bilar eftersom det kostar för mycket i startposition om man blir stående men det viktigaste av allt är att publiken uppskattar det.

Som om det inte vore nog med kvalsystemet – före racen bjuder danskarna publiken på en busstur – under warmupen! Två turistbussar cirkulerar runt banan med passagerare som får uppleva racingen från första parkett samtidigt som tävlingsbilarna manövrerar runt bussarna.

– Bara i Danmark, skrattar Andreas. Det är bara där man kan hitta på såna grejer och komma undan med det. 

För V8 Thunder Cars är Danmarks GP årets nästa sista deltävling. Emil Persson har en närmast ointaglig ledning före Mikael Karlsson i mästerskapet och kan säkra sin andra raka titel redan i helgen. Då är fajten om andra- och tredjeplatsen betydligt hårdare. Mikael Karlsson utmanas av Stein Frederic Akre och Micke Nyman i första hand men även Andreas Nilsson har en chans att ta en av medaljplatserna i mästerskapet med ett bra resultat i helgen.

Danmarks GP körs på Jyllandsringen, i Silkeborg, den 6-8 september. Förutom att V8 Thunder Cars och MASCOT DTC kör tillsammans bjuds publiken även på TCR Scandinavia och ett stort antal danska klasser som gör upp om äran.