Dansk dynamit exploderade i tufft V8TC-kval

Den danske chauffören Mikkel C visade med eftertryck att han inte har kommit till Sverige och V8 Thunder Cars för att spela andrafiol i orkestern. Mikkel vann nämligen båda momenten, Q1 och Q2, i det nya kvalsystemet V8 Thunder Cars har inför till i år när det var säsongspremiär för svensk elitracing på Ljungbyheds Motorbana.

– Jag hade inte väntat mig det här när jag kom hit så det här resultatet var lite överraskande med tanke på att det är snabba förare vi har att fajtas mot. Nu växer pressen på resultat i morgon och jag går för seger, men är jag bland de tre första är jag nöjd.

I det andra kvalförsöket fick Mikkel stenhårt motstånd. I shootouten över ett varv hade regerande mästaren Dennis Strandberg bättre sektortider under första halvan av varvet men fick sedan ge sig med ynka fem tusendels sekund.

Som regerande mästare kör Dennis Strandberg med nummer 1 som startnummer.

– Vi visste att dansken skulle vara snabb, han har erfarenhet från bilen i det danska mästerskapet och vi visste att han skulle vara snabb, säger Strandberg. I Q2 var jag snabbast i sektor ett och två men jag gjorde en miss på slutet. Det var ett ett förarmisstag och det har man inte råd med när det är så här tajt.

Conny Brorsson och Andreas Nilsson delade på tredjeplatserna. Conny kunde dock inte komma till start i Q2 efter att ha kört in i en däcktrave i Q1. Att farten finns i både bil och förare visade han dock i förmiddagens test där han var snabbast.

– Jag hann bara köra ett varv innan jag slog i däcktraven. Det var mitt eget fel men jag är rätt så nöjd med dagen ändå. Farten finns, jag har visat att bilen är snabb och det är bara att tuta och köra vidare.

Andreas Nilsson hade hoppats på mer än tredjeplatsen i Q2 men ser fram emot morgondagens båda heat.

– Jag gjorde lite misstag i Q1, fick inte riktigt till det och tänkte att jag skulle ta det i Q2 men jag fick lite sladd på bakrakan. Då var det kört. Det var ingen höjdare men farten finns där, det såg vi i testet.

Robert Möller och Gustav Berggren var de övriga två som tog sig vidare till Q2. Väl där blev ordningen dem emellan den ombytta, med Gustav på en fjärdeplats och Robert femma. Bakom Robert och Gustav kvalade debutanten Tomas Åkerlund och Peter Möller in på sjunde respektive åttonde plats.

Morgondagens heat startar klockan 11.30 och 14.25. Följ V8 Thunder Cars tillsammans med STCC, Radical, Pro Superbike och Legends på STCC+, se www.stcc.se för mer information.