Ahvenisto firar 50 år med V8 Thunder Cars

Kroken-1

I år firar Ahvenisto Race Circuit 50 år och när V8 Thunder Cars kommer på besök den 2-4 juni kommer det att firas ordentligt. I fjol gästade V8 Thunder Cars Ahvenisto för att köra en av två deltävlingar i Baltic Cup. Finländaren Jari Nurminen vann det första heatet, det andra togs hem av Mattias Lindberg, men det hjälpte inte mot Alexander Graff som vann Baltic Cup totalt.

Redan på 1950-talet började planerna på en racerbana ta form och 1967 invigdes den nuvarande bansträckningen klar. Det var överstelöjtnant Hekki Mikkola som var far till idén och också den som ledde projektet.

Det första internationella evenemanget kördes redan premiärsäsongen då både Formel 2 och Formel 3 utgjorde dragplåstret. Den blivande F1-världsmästaren Jochen Rindt avgick med segern i F2 och i F3 blev det svenskt överst på pallen genom Freddie Kottulinsky. Bland övriga stora namn märktes Ronnie Peterson och Reine Wisell som var på god väg att etablera sig i den internationella racingeliten. Och förstås, alla de finländska superstjärnorna som Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Mika Salo, JJ Lehto och Kimi Räikkönen har gjort sina lärospån på denna fantastiska bana.

Banan ringlar sig runt ett före detta grustag och den som har varit på banan vet att startområdet ligger som i en gryta, omgiven av naturliga läktare. Banan hör till norra Europas mest utmanande och kanske bäst kan karaktäriseras som ett Nürburgring i miniatyr där räckena står farligt nära hela varvet runt.

Banan har nyligen tilldelats miljötillstånd för de kommande tio åren och banan har också fått internationell FIA Grade 4-klassificering. Varvet mäter 3040 meter och snittfarten för en V8 Thunder Cars-bil ligger på cirka 135 km/h – och det är fort på en bana som Ahvenisto!