V8 Thunder Cars kalender 2017 – SM och NEZ

Det blir sex deltävlingar i årets SM-kalender för V8 Thunder Cars, två av dessa ingår i det NEZ-mästerskap som har premiär i år och vars kalender innehåller ytterligare två tävlingar i Estland och Lettland. 

SM-premiären sker den 5-7 maj på Mantorp Park och Vårracet.

– Vi inleder precis som förra året med Vårracet på Mantorp Park, säger Tony Bryntesson för promotorbolaget PMR. Det blir en välfylld depå med över två hundra bilar tillsammans med Sporvagnsmästerskapet, SSK, Ginetta och flera andra klasser som är på plats för att bjuda på racing.

Den 2-4 juni bär det av till Finland och Ahvenisto-banan som firar femtio år under stort buller och bång.

– Finländarna satsar ordentligt på att skapa en riktig racingfest i Ahvenisto och flera av deras största namn genom tiderna väntas komma dit. Tävlingarna kommer också att direktsändas av den finska televisionen och vi jobbar för att det också kommer att visas i Sverige.

Nästa stopp i kalendern för V8 Thunder Cars blir den norska banan Rudskogen, den 17-18 juni.

– I år inleder vi även ett samarbete med det norska bilsportförbundet, vilket innebär att vi på sikt får in fler norska deltagare i mästerskapet. Rudskogen är en fantastisk bana och vi ser mycket fram emot att få komma dit.

Västkustloppet i Falkenberg den 8-9 juli ingår också i årets kalender och arrangeras som vanligt av Falkenbergs Motorklubb.

– Västkustloppet är en av de starkaste motorsporttraditionerna vi har i Sverige och det är ett evenemang som alltid drar en stor publik. I fjol var vädrets makter emot oss men trots det var det en hygglig publik på plats. Med bra väder kan Västkustloppet bli årets helg för racingpubliken.

Den 25-26 augusti är det dags för V8 Thunder Cars att gästa Trailer Trucking Festival på Mantorp Park, ett evenemang som gästas av många besökare.

– Det är ett branschevenemang för lastbils- och fordonsbranschen som blir en bra plattform för våra team att kunna bjuda in sina sponsorer till, fortsätter Tony. Det blir en depå som är smockfull med publik och utställare. Vi hoppas naturligtvis kunna locka ytterligare några tusen åskådare till de dryga tiotusen som brukar komma.

Den 15-16 september blir det ett ordentligt dubbelkalas då V8 Thunder Cars kör final tillsammans med TimeAttackNU.se på Ring Knutstorp.

– Det här kommer att bli oerhört spännande. TimeAttack är en tävlingsform som bara växer och vi hoppas kunna bidra till en korsbefruktning med banracingen. I vårt nätverk och bland muskelbilsfans är det många som är nyfikna på TimeAttackNU och V8 Thunder Cars, det här kommer att bli en riktigt bra superfinal.

NEZ står för North European Zone, en geografisk zon skapad av det internationella bilsportförbundet FIA bestående av tio länder på Sveriges breddgrader. För första gången körs NEZ V8 Thunder Cars som ett mästerskap över flera deltävlingar och deltagare från fem av de tio länder som ingår i NEZ kommer att delta, Sverige, Finland, Norge, Estland och Lettland. Premiären körs i Riga på Biernike-banan den 28-29 april. Av de övriga tre tävlingarna som ingår i NEZ-mästerskapet ingår två även i den svenska SM-kalendern, Ahvenisto och Mantorp Park.

– Det är en tävling som är intressant även för de svenska deltagare som inte planerar att köra hela NEZ-serien eftersom den kan utgöra ett bra test inför SM-premiären på Mantorp Park. Vi räknar med stora startfält i de SM-tävlingar som också ingår i NEZ-mästerskapet. NEZ-måsterskapet ger förare från alla deltagande länder möjlighet att känna på den internationella hetluften och det kommer att bli ett mycket prestigefullt mästerskap att vinna med tanke på den mycket höga nivån på deltagarna, avslutar Tony Bryntesson.

 

V8 Thunder Cars kalender 2017

SM

5-7 maj Vårracet, Mantorp Park
​2-4 juni Ahvenisto, Finland*
​17-18 juni Rudskogen, Norge
​8-9 juli Västkustloppet, Falkenberg
​25-26 augusti Trailer Trucking Festival, Mantorp Park*
​15-16 september Final, Ring Knutstorp

*Ingår i NEZ

NEZ

28-29 april, Biernike – Riga, Lettland
​2-4 juni, Ahvenisto, Finland
​1-2 juli Pärnu Estland
​25-26 augusti, Trailer Trucking Festival, Mantorp Park