V8 Thunder Cars årskrönika – del 1

V8 Thunder Cars 2016 hade allt. En stenhård duell mellan två av Sveriges bästa förare, stora startfält och den mest spektakulära finalen i svensk racings historia – LEMMY 500. Men allt började på Mantorp Park och Vårracet  den 7-8 maj och premiären för V8 Thunder Cars. Tävlingen ingick även i Baltic Cup som lockade deltagare från det finska mästerskapet och hela 27 förare kom till start. Det var en mäktig syn att se och det bjöds på riktigt bra racing med tre revanschssugna förare i topp. Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing, fick den kanonstart på säsongen som han har längtat efter i flera år, genom att ta en seger och en tredjeplats. Alexander Graff, Memphis Racing, var lika revanschsugen han efter att ha förlorat titeln 2015 i finalen till Mattias Lindberg, och visade att han skulle bli att räkna med även i år genom att bli trea och etta. Ahlberg toppade dock tabellen efter första helgen tack vare en extra bonuspoäng. Trea i sammandraget var Marcus Palnér efter två andraplatser. Marcus räknades som en outsider inför säsongen. Han toppade det officiella testet ett par veckor tidigare och hans team hade slagit sig ihop med Team Pampas och Christoffer Bergström inför året. Dessutom hade man tagit in Börje Wessman som rådgivare och coach, något som alltså såg ut att ge resultat direkt.

Bara någon vecka före säsongsstarten blev det också klart att den regerande mästaren Mattias Lindberg skulle försvara sin titel, den här gången för Bryntesson Motorsport i en Ford Mustang. Dessutom blev det klart att Andreas Wernersson, Lindbergs rival från Clio Cup och STCC, skulle köra för Memphis Racing. Superduon fick dock en något antiklimaktisk start på säsongen. Wernersson fick puttas av från startplattan efter att gasvajern gått av. Lindberg, vars tilltänkta bil inte hade anlänt i tid då transporten från USA försenats på grund av storm och hamnstrejk, fanns sig aldrig riktigt tillrätta bakom ratten på sin reservbil och slutade på en för honom blygsam femteplats i det första heatet. Det andra heatet slutade ironiskt nog med att Wernersson körde på Lindberg. Wernersson tvingades bryta, Lindberg halkade bak i fältet och slutade tia.

Lite i skymundan körde Freddie Magnusson, Memphis Racing, in på två fjärdeplatser och hade därmed häng på tabelltoppen.

Nästa stopp i kalendern var Power Meet på Ljungbyhed den 10-11 juni, en tävling som visade sig bli ett mycket lyckat evenemang. Korsbefruktelsen mellan Power Meets publik och racingpubliken blev en framgång som gav mersmak och visade att PMR, promotorn för V8 Thunder Cars, var på rätt väg med sitt tänk för att hitta en ny publik till klassen. Tävlingarna, som kördes tillsammans med Legends Cars, bjöd på underhållning och spänning. Fokus riktades förstås mot tättrion i mästerskapet, Ahlberg, Graff och Palnér men frågan var också om Lindberg och Wernersson skulle få fart på maskineriet – och visst fick de det. Wernersson vann det första heatet före Lindberg, nu i sin nya Ford Mustang, och Alexander Graff blev trea. Det andra heatet vanns av Lindberg, den här gången med norrmannen Stein Frederic Akre, Team Trysil, som tvåa. Akre, som hade öppnat säsongen försiktigt med två femteplatser som bäst var nu tillbaka i den form han visade under slutet av 2015. Graff, tvingades bryta det andra heatet efter att oförskyllt kommit i vägen för Simon Magnusson, och nollade för första, och sista gången, under säsongen. För Andreas Ahlberg och Marcus Palnér blev tävlingen en besvikelse. En fjärdeplats för Ahlberg och en sjätteplats för Palnér var inte vad de hade hoppats på. De blev båda offer för en dramatisk startkrasch i det andra heatet som involverade nästan ett tiotal bilar. Startkraschen blev en bra möjlighet för några av de övriga förarna att visa framfötterna. Erik Stillman, Bryntesson Motorsport, blev femma, en placering som skulle visa sig bli hans bästa under säsongen, debutanten Andreas Nilsson slutade sexa före Christoffer Bergström. Återigen, lite i skuggan av övriga prestationer, fortsatte Freddie Magnusson att samla poäng. En sjundeplats och en fjärdeplats var tillräckligt för att han inte skulle tappa kontakten med täten.

Inför Västkustloppet den 9-10 juli såg tabellen mycket spännande ut. Sju förare inom 14 poäng från varandra, med Graff i topp trots att han bara fick med sig en tredjeplats från Ljungbyhed, visade att årets mästerskap skulle bli tufft. Vem som helst av de sju i toppen, alla utom Freddie hade stått på pallen så långt, hade visat fart nog att kunna utmana om en seger i Falkenberg. Tävlingen, arrangerad av Falkenbergs MK, kördes tillsammans med STCC och hade det inte varit för att himlens portar hade öppnat sig till helgen hade det förmodligen varit en storpublik på plats för att se det bästa av vad svensk racing har att erbjuda. Nu var det ändå en förhållandevis stor publik med tanke på vädret, även om det var långt ifrån vad det fanns potential för.  För Alexander Graff fanns fjolårets Västkustlopp i minnet. Sett i backspegeln var det då Graff kanske förlorade titeln till Lindberg när han körde ihop med Peter Möller under en varvning och fick bryta. Men Graff lät sig inte störas av gamla minnen. Han dominerade helgen resultatmässigt genom att ta hem segern i båda heaten. Men det var inte utan dramatik. Lindberg ledde det första heatet men släppte helt korrekt på gasen vid en gulflaggssituation. Joakim Ahlberg, BDS Racing, som låg tvåa efter en kanonkörning så långt, smet förbi, något han senare blev bestraffad för.  Även Palnér, Graff och Akre passerade och Lindberg lämnade efter heatet in en protest som avslogs av formaliaskäl. Därmed fick vi heller inte veta vad som egentligen hände, vad som var rätt och fel i situationen. Det enda vi vet är att Lindberg var den stora förloraren och när poängen räknades samman efter helgen hade Graff dragit ifrån ordentligt och Lindberg hade till och med halkat ned till tredjeplatsen efter att Akre återigen ställt sig på pallen i de båda heaten. Bakom förarna i toppen svarade Joakim Ahlberg för sin bästa tävling för säsongen genom att bli fyra i det första heatet. Jonas Fors och Toni Persic slog personbästa med en femte- respektive sjundeplats i det andra heatet.

Med halva säsongen avverkad toppade Alexander Graff tabellen med 26 poäng före Stein Frederic Akre och ytterligare två poäng före Mattias Lindberg. Andreas Ahlberg hade fortfarande häng på en slutlig pallplats, liksom Marcus Palnér. De båda hade inte lyckats hålla samma höga resultatnivå som i premiären och fick nu börja ställa om siktet från en kamp om segern till att slåss om en möjlig tredjeplats.

Andreas Wernersson dubbelnollade i Västkustloppet efter att hans bil inte klarade den tekniska efterbesiktningen och hans satsning mot toppen hade fått sig en rejäl knäck.

Inför årets andra deltävling i Falkenberg, Brith Memorial, såg poängställningen ut så här bland de tio första:

  1. Alexander Graff 108
  2. Stein Frederic Akre 82
  3. Mattias Lindberg 80
  4. Andreas Ahlberg 72
  5. Marcus Palnér 60
  6. Andreas Wernersson 44
  7. Freddie Magnusson 44
  8. Erik Stillman 32
  9. Joakim Ahlberg 24
  10. Jonas Fors 21

 

Del 2 av årskrönikan publiceras den 3 januari