Prestigekampen om tiondeplatsen

D3X_8227Mattias Lindberg, Alexander Graff och Andreas Ahlberg får ursäkta – den här artikeln handlar om den prestigefyllda kampen om tiondeplatsen i årets mästerskap. Ett mästerskap som V8 Thunder Cars handlar nämligen om betydligt mer än kampen om SM-medaljerna – det handlar om att nå målsättningar, förbättra resultat från tidigare år, allt utifrån de förutsättningar man har med sig in i säsongen. 

I fajten om tiondeplatsen i mästerskapet avgick debutanten Erik Stillman med segern före Christian Axelsson och Jonas Fors. Stillman arbetade sig målmedvetet in i mästerskapet efter en lite skakig debut i Skövde där han lyckades med konststycket att skrota bilen redan i kvalet.  Men Stillman bet ihop, hoppade in i en ersättningsbil och blev nia och tia i de båda heaten, inte illa med tanke på hur helgen började. Bättre gick det i Anderstorp där han imponerade genom att bli sexa i det första heatet på ett svårbemästrat underlag. Det skulle bli en sjätteplats till, i Falkenberg, innan säsongen var över och Stillmans tiondeplats i mästerskapet var välförtjänt.

Axelsson och Fors, båda inne på sin andra säsong, gjorde också framsteg jämfört med fjolåret. Axelssons akilleshäl var kvalfarten och hans genomsnittliga startposition var inte bättre än femtonde plats på gridden. I racen kom Axelsson igen och visade bra kämpatakter när han slog sig fram genom fältet. Årets höjdpunkt var de två sjundeplatserna i Falkenberg – bottennoteringen kom på Solvalla där Axelsson blev ett oskyldigt offer efter en incident mellan Linda Johansson och Peter Möller. Tävlingen tog slut redan på startrakan när Axelsson plöjde rakt in i Möllers bil som stod på sniskan över banan. Där tog också Axelssons säsong slut och hans möjligheter att utmana om tiondeplatsen var därmed borta. För Axelsson innebar årets säsong ändå ett stort steg framåt jämfört med fjolåret och med bättre kval kan han bli en regelbunden poängplockare nästa år.  Jonas Fors visade direkt i premiären att han ville vara att räkna med i år.  Han åkte hem med tolv poäng i bagaget efter en sjätte- och åttondeplats och en sammanlagd sjundeplats i tabellen. Den nivån lyckades Fors dock inte bibehålla men precis som för Axelsson kunde säsongen sammanfattas som ett stort steg framåt jämfört med föregående säsong.

Christoffer Bergström svarade för en fantastisk insats genom att belägga trettondeplatsen i tabellen – detta under sin debutsäsong som racerförare! Christoffer som före årets säsong aldrig hade kört racerbil hann med att svara för en mindre sensation när han tog två sjätteplatser på Solvalla. Konkurrenterna kan vara glada att den gode Bergström inte inledde sin racingkarriär i tonåren, då hade han förmodligen hört till den absoluta toppen. Nu kan han ta med sig erfarenheterna från i år och ladda inför nästa säsong – med betydligt högre målsättningar än inför i år.

Fjolårets JSM-trea i Clio Cup, Linda Johansson, hade svårt att göra sig gällande men hon gav aldrig upp. Tretton poäng blev det och fortsätter Linda i klassen kan ni vara övertygade om att hon gör ett rejält lyft nästa säsong. Peter Möller, som i likhet med Christoffer Bergström, hade väldigt ringa erfarenhet av racing före årets säsong, gjorde även han en bra prestation. De två poäng han tog avspeglar inte riktigt den fart han hade. Det hade kunnat bli fler poäng och en bättre placering i tabellen för Möller men det ville sig inte riktigt. Detsamma kan också sägas om Toni Persic vars två poäng kanske hade kunnat bli mer med rätt utväxlingar på bilen. Trion Bergström, Möller och Persic visade att ett stort intresse för bilkörning kan räcka långt och med erfarenheten från i år kommer de inte att göra sämre ifrån sig nästa säsong.

Borgar Hansli öppnade säsongen lovande genom att kvala in som tia i premiären. Men en riktigt tuff krasch i det första heatet satte sina spår i både kropp och själ. Borgar stod över Anderstorp och Mantorp Park (även om han deltog i träningarna där) och även Falkenberg för att sedan komma tillbaka till Solvalla. Hansli stod sedan över finalen där hans bil kördes av Jonas Lundberg, en veteran med meriter från standardvagnsracing på mitten av 90-talet. Lundberg slutade på trettonde plats i de båda finalheaten. Till finalen fick V8 Thunder Cars också fint besök av finländaren Toni Lähteenmäki som med sina två sjätteplatser visade att mästartiteln i årets finska mästerskap inte var någon tillfällighet.

I morgon: Årets säsong i siffror – statistik från V8 Thunder Cars 2015