Palnér testsnabbast – Bergström överraskade

Marcus Palnér visade att han blir att räkna med i årets SM i V8 Thunder Cars genom att smälla till med den snabbaste varvtiden under mästerskapets officiella testdag på Mantorp Park. Över vintern har Palnérs team slagit sig samman med Team Pampas och Christoffer Bergström och Börje Wessman har klivit in för att strukturera upp teamarbetet.

– Det känns jävligt bra,  det har funkat med teamet, bilen och jag – jag hade flow, säger Palnér. Börje har klivit in och tittat över allting, det vi har gjort tidigare och förfinat upplägget, vi har tagit in ny personal och tillsammans kommer vi att kunna göra det här riktigt bra.

Den riktigt stora överraskningen svarade just Palnérs teamkamrat för. Christoffer Bergström, som gjorde sin första säsong i tävlingsbil förra året redan då visade sig rejält snabb,  satte andra bästa tid, bara två hundradels sekund bakom Palnér. När Bergström satte sin tid sent under eftermiddagspasset spekulerade många i depån om att det måste ha varit Palnér som hade krupit ned bakom ratten på Bergströms bil vilket säger något om magnituden på överraskningen.

– Han chockade alla , det är riktigt kul, säger Palnér. Christoffer har jobbat hårt och han har gjort stora framsteg.

– Det är svårt att ta in, jag var här förra veckan och då var det lite motigt och jag åkte av men nu förbättrade vi oss avsevärt, säger Christoffer Bergström som även han hyllar det nya samarbetet.

– Jag har fått jättebra stöd från alla runtomkring och bilen känns riktigt bra, det känns fantastiskt.

Andreas Ahlberg skuggade ytterligare någon tiondel bakom men menade att han hade betydligt mer att ge då han körde på den gamla däcktypen under hela dagen. Detsamma kunde sägas om hans bror, Joakim, som i fältets kanske snyggaste bil (just nu, alla är inte klara) satte femte bästa tid strax bakom fjolårstvåan Alexander Graff. Graff, som räknas som en av de främsta titelutmanarna, var inte helt nöjd med inställningarna på bilen och har även han mer tid att hämta.

Testet innebar också premiär för Yokohamas nya däck, samma dimension som används i Danmark, och responsen från deltagarna var positiv. Förutom att däcken ger mer grepp, då de är anpassade till V8:ans stela bakaxel, visade sig livslängden vara betydligt bättre. Prestandan kommer att räcka till för ett helt heat och det kommer inte att bli någon ekonomikörning för att spara gummi – räkna med full ladd!

Erik Stillman visade att han är på gång och detsamma gäller Peter Möller som gasade på bra trots att han hade problem med vibrationer i framvagnen. Jonas Fors gjorde sitt första testpass för året, många av de andra har redan avverkat ett eller flera inofficiella testpass, och hans tid är inte helt representativ för hans kapacitet. Blott 15-årige Gabriel Sergo från Estland gjorde bra ifrån sig med tanke på att detta var hans debut i bilen och han kommer att vara med på premiären som körs tillsammans med Vårracet på Mantorp Park den 7-8 maj.

Andreas Nilsson, känd för att åka ruskigt fort rakt fram på is (har kört 339 km/h med sin Audi) visade att han också kan vrida på ratten. Dagens körning lovar gott inför debutsäsongen i V8 Thunder Cars. Toni Persic var den ende som var snabbare under förmiddagspasset av samtliga förare och fick inte ut riktigt allt vad som går under eftermiddagen men i Peter Möllers fjolårsbil visade han att han han bli en poängplockare i år.

Christoffer Jarl och Robert Möller, två nya förare i klassen, rundade av resultatlistan med varvtider som är mer än godkända med tanke på den ringa erfarenheten och diverse tekniska problem som uppstod.

Testet mönstrade hela tretton bilar (och fler är anmälda) och enligt Kristianstadbladet kan fjolårets mästare Mattias Lindberg vara på väg tillbaka till sin vinnarbil från i fjol i Memphis Racing – årets säsong ser med andra ord ut att bjuda på ett tungt startfält.

Officiellt test V8 Thunder Cars Mantorp Park, 20 april (för- + eftermiddag)

1. Marcus Palnér 1:19.305
2. Christoffer Bergström 1:19.326
3. Andreas Ahlberg 1:19.499
4. Alexander Graff 1:19.770
5. Joakim Ahlberg 1:20.055
6. Erik Stillman 1:20.082
7. Peter Möller 1:20.553
8. Jonas Fors 1:21.212
9. Gabriel Sergo 1:21.773
10. Andreas Nilsson 1:22.223
11. Toni Persic 1:23.010
12. Christoffer Jarl 1:23.092
13. Robert Möller 1:23.642

 

Kompletta resultat kan laddas ned här!