Nya poäng för Hellsten i Norge

Rudskogen_Nova Racing_1

Foto: Sofia Johansson

Edvin Hellsten fortsatte att utmana startfältet i V8 Thunder Cars på Rudskogen i Norge. Resultatmässigt blev det inte bästa utfallet för Göteborgaren men en femteplats efter ett tufft race triggar för andra halvan av säsongen 2017.

Ur en fylld depå i Rudskogen rullade V8-förarna först ut på banan tidigt lördag morgon för att köra det 30 minuter officiella testet. Nova Racings förare rapporterade omgående problem med drivlinan. Det blev begränsat med körning och störde teamets utvärdering av bilens inställningar. Med två timmar till tidskval var möjligheterna begränsade för vad som kunde åtgärdas och man försökte utesluta felkällor. Mekanikerna hann bli klara i tid och Edvin ställde upp för kval med viss osäkerhet om problemet faktiskt var åtgärdat. Upplåsningar på bakhjulen fortsatte att infinna sig men Edvin satsade friskt och lyckades prestera två varvtider som gav honom fjärde startruta till söndagens båda race.

– Felet med drivlinan fanns kvar men jag gav allt och försökte fokusera på min körning. Jag är nöjd med insatsen och vi minskade gapet till de två närmaste bilarna framför, jämfört med premiären, vilket var planen, säger Edvin.

Väl till söndag morgon var växellådan reparerad och teamet var lättade över att ha hittat felkällan i god tid till första racet. Från fjärde startruta skjuter Edvin iväg bra uppför backen och kämpar sida vid sida med Marcus Palnér om tredjeplatsen. Genom Norges skogar i 220km/h ville ingen av förarna ge sig och bromsade lite för sent i kurva tre vilket resulterade i en lätt kontakt så att båda snurrade runt. Edvin hade marginalen på fel sida och grävde ner sig med bakdäcken i grusfållan.

– Det var surt. Vi hade en tight fight om tredjeplatsen och båda pushade hårt, lite väl hårt kan man väl säga så här i efterhand, berättar Edvin.

Som norrmännen brukar säga, sån är racing folkens! Med ny kraftsamling till race två såg Edvin återigen från fjärde startruta lamporna släckas och tog sig på ett ögonblicks verk förbi Alexander Graff och kom ur de första kurvorna som trea. Det kom att bli ett händelserikt race med ”drive through”-bestraffningar, omkörningar och en sammanstötning mellan Edvin och Christoffer Bergström på sista varvet. Edvin körde i mål som trea och fick kliva upp på pallen men efter domslut som innebar 30 sekunders tidstillägg fick han räcka över priset till Bergström och blev noterad för femteplats i resultatlistan.

– Det var kämpigt ute på banan idag och tyvärr kom jag i närkontakt vid en felbedömning av framförvarande bils fart och spårval. Det är den häftigaste banan jag tävlat på och med lärdom från denna helg ser jag fram emot att ge fullt och möta alla racefans på Västkustloppet i Falkenberg, säger Edvin.

Andra halvan av säsongen drar igång 8-9 juli i Falkenberg när Västkustloppet går av stapeln. Tillsammans med STCC och deras supportklasser kommer det bli en riktigt spektakulär racehelg!