Lindberg vill försvara ledning i Finland

magasin-1-21

Efter en V8 Thunder Cars-premiär på Mantorp Park där Mattias Lindberg från Vankiva tog full pott i sin Ford Mustang är det dags för årets andra deltävling i mästerskapet. I helgen bär det av till Finland och den utmanande Ahvenisto-banan som firar femtio år. Mattias, som blev trea och etta på Ahvenisto i fjol ser fram emot återbesöket och att få försvara mästerskapsledningen.

– Det är en favoritbana för mig, säger han. Det gick bra för mig på den tiden när jag körde formelbil där. Det är en av de roligaste banorna jag har kört på och jag ser fram emot helgen.

I premiären på Mantorp Park, Vårracet, blev det full pott för Mattias. Han var snabbast i kvalet, hade snabbaste varvtid och var först över mållinjen i båda heaten. Även om det låter som att Mattias var överlägsen pressades han hårt, inte av den regerande mästaren Alexander Graff, utan av Marcus Palnér som bara var tiondelar efter i mål.

– Det var en överraskning, säger Mattias om Palnérs framfart.

– Han verkar ha ändrat sin körstil. Tidigare var han hård mot däcken men den här gången var han snabbare mot slutet än vad jag var.

Men Mattias räknar inte bort Alexander Graff som blev trea och sexa och bara ligger fyra i tabellen efter premiären.

– Vore jag i hans kläder skulle jag tänka att det bara har gått en tävling. Det kan vända snabbt men har det inte gjort det efter andra, tredje tävlingen, då kan det kännas.

Tävlingen på Ahvenisto ingår i både SM och NEZ, mästerskapet för den nordeuropeiska zonen, och det innebär att det blir ett stort startfält då det finländska V8 Thunder-mästerskapet är på plats med snabba förare som Jari Nurminen och Emma Kimiläinen, men det är inget som oroar Mattias.

– Jag siktar på en dubbelseger, säger han. Men har jag några finländare framför mig är målet att vara före Palnér och Graff.

Mattias kör precis som i fjol en Ford Mustang GT för Bryntesson Motorsport men i år har han nytt manskap som tar hand om bilen. Nya samarbeten kan ta tid innan de sätter sig men premiären visade att allt fungerar lika bra som i fjol.

– Det känns som om bilen passar mig bra och vi kör på samma inställningar som i fjol, säger Mattias. Peter Sidlo som tar hand om min bil är lika bra som killarna jag hade förra året.

Tävlingarna i Finland följer ett något annorlunda format än i Sverige. Efter den fria träningen på fredagen blir det  kval i två grupper på lördag och ett heat senare under eftermiddagen. Det andra heatet körs på söndag.


Tidsschema NEZ V8 Thunder Cars Ahvenisto 2-4 juni

Fredag

Träning 09.00-16.00

Lördag

Kval 10.35-10.55 11.05-11.25
Race 1 14.40-15.00

Söndag

Warm Up 10.25-10.40
Race 2 13.37-13.57


SM-tabell V8 Thunder Cars

1. Mattias Lindberg 54
2. Marcus Palnér 36
3. Freddie Magnusson 27
4. Alexander Graff 23
5. August Krokström 18
6. Edvin Hellsten 13
7. Christoffer Bergström 12
8. Emelie Liljeström 10
9. Simon Magnusson 7
10. Mathias Randwiir 6