Jessica Bäckman testar V8 Thunder Cars

v8tc-1

Foto: Carolina Mella

Här är tjejen som vann ett V8 Thunder Cars-test – kartingföraren Jessica Bäckman, 19 år från Luleå, vann Riksmästerskapet i Senior 125 i Kristianstad för tre veckor sedan. Genom ett samarbete mellan Svenska Bilsportförbundets kartingutskott och V8 Thunder Cars för att hjälpa unga kartingtalanger att utveckla sina karriärer får Jessica i höst möjlighet att testa en V8 Thunder Cars-bil för Bryntesson Motorsport.

– Jag ser fram emot att få testa V8 Thunder Cars och det ser ut att vara väldigt häftiga bilar, säger Jessica som efter tio framgångsrika år i karting har tittat på olika möjligheter att få tävla i bil.

Det är en imponerande meritlista som Jessica bjuder på. Sedan 2012 har hon stått på pallen varje år hon har kört karting med undantag för 2015, då Jessica endast tävlade internationellt och inte körde SM. Och de två senaste säsongerna har hon vunnit Riksmästerskapet i Senior 125.

– I år hade jag egentligen lämnat kartingen, jag gjorde bara ett inhopp för att försöka försvara fjolårets RM-guld, säger Jessica. I år har jag kört rallycross internationellt i RX2 men vi hade en lucka i programmet medan bilarna transporterades till Kanada och det gav mig möjlighet att köra i Kristianstad. I framtiden skulle jag gärna vilja kombinera racing och rallycross, precis som Mattias Ekström och Johan Kristoffersson.

Tony Bryntesson, teamchef för Bryntesson Motorsport, ser fram emot att erbjuda Jessica en möjlighet att prova på en V8 Thunder Cars-bil.

– Jessica imponerade verkligen ute på banan och hon har alla möjligheter att göra bra ifrån sig i en av våra bilar. Hon befinner sig också i ett skede av sin karriär där det är dags att ta klivet över från kartingen till racingen och V8 Thunder Cars är en bra plattform för unga talanger att etablera sin racingkarriär i.

Testet kommer att ske i oktober, då V8 Thunder Cars har sitt årliga hösttest efter säsongens slut. Datum och plats kommer att meddelas inom kort.


​Meritlista Jessica Bäckman

2012 1:a Rotax Max Challenge Junior, Svenska serien (inofficiellt svenskt mästerskap)
​2013 3:a Rotax Internationella Vintercup, Senior
​2014 SM – Silver KF klassen
​2016 RM – Guld Senior 125
​2017 RM – Guld Senior 125

2013 fick Jessica ta emot Robert Essebros stipendium