Graff utmanas i Västkustloppet

355_F12Q5366Mästerskapsledande Alexander Graff börjar känna flåset i nacken efter årets tredje deltävling i V8 Thunder Cars som avgjordes på Mantorp Park. Från att ha sett närmast oslagbar ut syntes en spricka i rustningen – Graff lyckades visserligen dryga ut avståndet till tvåan i tabellen Stein Frederic Akre men Mattias Lindberg kunde med sina två segrar äta in hela 21 poäng på ledningen. Nu väntar Västkustloppet i Falkenberg kommande helg, den 10-11 juli.

– De andra vill ju åt min position och det är klart att jag funderar lite grann på det men det känns bra och vi vet vad vi går för, säger Alexander Graff. Trots att vi hade en dålig dag på Mantorp Park blev vi tvåa och fyra vilket är rätt bra ändå. Vi fortsätter att jobba och vi har säkrat upp att bilen är både snabb och driftsäker till Falkenberg. Det är en bana jag gillar och det närmsta vi kommer ovalracing i Sverige. Det kommer att bli tajt och jämna race.

Mattias Lindberg som körde STCC förra säsongen hade en oturlig start på säsongen och nollade i båda heaten i Skövde-premiären, poäng som kommer att bli jobbiga att ta igen. Men redan på Anderstorp syntes tecken på att Lindberg var på väg ifatt och på Mantorp Park tog han ett rejält grepp om händelseutvecklingen med segrar i båda heaten – kommer han kunna fortsätta i samma stil?

– Jag ska väl försöka göra något liknande i Falkenberg. Målet är att vinna serien, och nu känner jag att jag har kommit in i bilen och kan köra riktigt snabbt, säger Lindberg som har klättrat till tredjeplatsen i tabellen.

– Den stora omställningen från att köra STCC har varit inbromsningarna. I början kändes det konstigt att behöva bromsa så mycket tidigare och så extremt hårt men nu känner jag att jag har lärt mig det. Stämmer allt i Falkenberg blir jag lika vass som på Mantorp.

Det norska hoppet, Stein Frederic Akre, fick många lovord av konkurrenterna efter det andra heatet på Mantorp Park. Akre svarade för en spektakulär men just uppkörning och tog sig i mål som trea i det andra heatet. I det första missade han pallen för första gången i år men han behöll ändå andraplatsen i tabellen.

– Vi hade lite otur i kvalet och sen gjorde jag ett litet förarfel i en inbromsning som gjorde att jag snurrade, säger Stein Frederic som inte oroar sig för att formen skulle ha försämrats. Jag tror att det kan bli bra i Falkenberg. Det är en bana jag gillar väldigt bra.

Bakom de tre i toppen återfinns tre förare som mycket väl kan utmana om segern i Falkenberg. Främst av dessa är Marcus Palnér som har svarat för en rad fina körningar även om det inte har räckt till för att nå pallen. Kapaciteten finns och nu gäller det att få både kval och race att stämma, då kan det räcka riktigt långt. Andreas Ahlberg svarade för sin bästa prestation hittills i år med en andraplats i det andra heatet på Mantorp Park. Tyvärr har det gått åt skogen i det ena av de två heaten under varje tävlingshelg som har avverkats. Samma sak gäller för Ahlberg som för Palnér, det gäller att få till det i varje moment.

Den hårt prövade Freddie Magnusson, som har drabbats av oljeläckage, krascher och andra missöden i stort sett under varje racehelg, tog en efterlängtad pallplats på Mantorp Park. Banan i Falkenberg bör passa den hårdkörande fartfantomen från Östersund och bli inte förvånade om han finns med där uppe igen.

Hampus Lindkvists resultatkurva har gått upp och ned. Efter andraplatsen i premiären i Skövde har det gått utför och nu behövs det poäng om den snabbe masen ska hänga med i tabellen. Patric Sundel fortsätter att köra bra och ser till att ta värdefulla poäng i varje heat. Ett snäpp till och han är med i kampen om pallplatserna. I kampen runt tiondeplatsen i mästerskapet är det en tuff fajt mellan Joakim Ahlberg, Erik Stillman, Jonas Fors och Christian Axelsson – håll koll längre bak i fältet, där kan det hända grejer!


SM-tabell V8 Thunder Cars

  1. Alexander Graff 127
  2. Stein Frederic Akre 104
  3. Mattias Lindberg 85
  4. Marcus Palnér 60
  5. Andreas Ahlberg 48
  6. Fredric Magnusson 43
  7. Patric Sundel 38
  8. Hampus Lindkvist 38
  9. Joakim Ahlberg 24
  10. Erik Stillman 16


Tidsschema Västkustloppet: V8 Thunder Cars

Fredag 10 juli

11:05 Test
15:30 Kval

Lördag 11 juli

09:55 Heat 1
11:00 Förarpresentation i övre depån
14:50 Heat 2

Se Heat 2 direkt i SVTPlay!