Back to the roots – Edward Sandström kör V8 Thunder Cars i Västkustloppet

1. VLN Lauf 2017, Nürburgring-Nordschleife - Foto: Gruppe C Photography

Edward Sandström kör V8 Thunder Cars för Team Pampas i Västkustloppet den 7-8 juli. Efter en lång och framgångsrik internationell racingkarriär med flera prestigefyllda segrar i olika GT-klasser och långlopp hoppar nu Edward ned bakom ratten på en Chevrolet Camaro från Team Pampas.

– Det ska bli kul att få köra racerbil igen, det har varit lite av en bristvara den senaste tiden, säger Edward. Mest ser jag fram emot att få köra en riktig racerbil, utan ABS, antispinn och andra hjälpmedel som vi har i GT-bilarna – nu blir det ”back to the roots” och den typ av racerbilar jag är skolad i.

Edward lärde känna Christoffer Bergström, teamägare och förare i Team Pampas, på en Scuderia Hanseat-kurs på Nürburgring och vidare genom Porsche-föraren Magnus Öhman som tävlade tillsammans med Christoffer i Porsche Carrera Cup Middle East i Dubai och Abu Dhabi.

– Det har inte blivit så många race den senaste månaden och Christoffer hade en bil stående som han ville att jag skulle kolla av åt honom. Vi hittade en lösning och nu ser jag fram emot att få jobba med Team Pampas på Västkustloppet. Det är ett kul gäng.

Det är inte första gången Edward provar på att köra amerikansk racing på svensk mark. Redan 2006 Bryntesson Motorsports gästbil i Kanonloppet på Gelleråsen och det kunde knappast ha gått bättre. Edward vann kvalet och tog en heatseger. Men gårdagens standardbetonade bilar skiljer sig avsevärt mot dagens V8 Thunder Cars-bilar.

– I grunden är det en bra racerbil och jag ser fram emot att få lära mig hur jag kan påverka den, säger Edward som också gläder sig åt att Börje Wessman, den närmast legendariske teknikgurun, hjälper till i teamet. 

– Jag ser fram emot att få lägga vantarna på en bil som han har pillat på. Det ska bli kul att se hur fort jag kan köra och hur bilen beter sig ute på banan. 

Västkustloppet i Falkenberg är något av den svenska racingsommarens höjdpunkt med många deltagare och mycket publik.

– Det är trevligt med sommar och sol, säger Edward. Det är inte ofta man kan kombinera att bada i havet med att köra racerbil. Det är en skön stämning och jag har alltid uppskattat banan som har ett skönt flow.

Årets upplaga av Västkustloppet blir en fartfest som inte har skådats på många år. V8 Thunder Cars får sällskap av STCC, Formel STCC Nordic, Ginetta GT5 Challenge, Legends, SSK Klass 3, VolvoCupen och Renault Junior Cup – det blir massor av racing, full depå och två härliga dagar på racerbanan.