Norsk dominans i Västkustloppet men Andreas Nilsson tog flest poäng

Norske Mathias Hansen var det stora utropstecknet i V8 Thunder Cars när Västkustloppet avgjordes under lördagen. Efter att ha tagit en sensationell pole position till det andra heatet, hans första någonsin, följde han upp med en lika sensationell seger. Han tog starten och det var det sista konkurrenterna såg av honom tills det var dags att kliva upp på prispallen. Mathias såg mest förvånad ut men lyckades till slut hitta en förklaring till framgångarna.

– Bilen fungerar, jag har fått mer tid i den och vi har kommit underfund mer hur de nya stötdämparna och lufttrycket fungerar, säger Mathias. Mycket sitter i det och att få däcken att hålla.

Mathias Hansen var nog mest överraskad av alla över sin första seger någonsin i V8 Thunder Cars – blir det en ketchupeffekt?

Om några veckor kommer V8 Thunder Cars tillbaka till Falkenbergs Motorbana för att avverka sin fjärde deltävling för året och konkurrenterna ska ha en sak klar för sig, menar Mathias:

– Jag siktar på samma resultat.

Stein-Frededric Akre, på yttern, såg ut att vara på väg mot seger i det första heatet men en omstart efter säkerhetsbil ställde till det med däcktemperaturen och Andreas Nilsson kunde ta sig förbi på insidan.

Men det var inte bara Mathias som representerade Norge med fina prestationer. Teamkollegan i Team Trysil, Stein Frederic Akre, som tidigare alltid har varit den snabbare av de två, åkte hem med två andraplatser i bagaget, efter att ha tagit pole position till det första heatet.

Två andraplatser är inget dåligt facit från en racehelg – Stein-Frederic klättrade upp till en sammanlagd tredjeplats i mästerskapet och knappade in hela arton poäng på tvåan Tommie Eliasson.

– Det var egentligen en ganska bra helg även om det inte blev någon seger, sade Stein-Frederic efteråt. Jag hade lite otur i kvalet, i Q2 och fick starta längre bak.

Trots den norska dominansen var Andreas Nilsson den förare som kunde åka hem med flest poäng.

Mästerskapsledaren Andreas Nilsson kom till Falkenberg efter att ha fått sin segersvit på tre raka segrar spräckt av Tommie Eliasson på Gelleråsen. Frågan var om Eliasson skulle knapra in mer på avståndet upp till mästerskapsledningen men när tävlingsbilarna hade jobbat klart för dagen visade det sig att Andreas istället drygat ut ledningen genom att ta en seger och en tredjeplats – och han var före Eliasson i mål varje gång.

– Vi är jättenöjda med den här helgen. Jag tog mig upp från en andraplats till en förstaplats i det första heatet vilket var viktiga poäng för mästerskapet. I det andra heatet hade vi inte riktigt farten men lyckades ändå ta en tredjeplats och vi tog mest poäng av alla i helgen.

Tommie Eliasson pressade Andreas Nilsson hårt men lyckades inte ta sig förbi. Istället kom Christoffer Bergström ifatt – det slutade med en piruett för Tommie som ramlade ned till en åttondeplats.

Tommie Eliasson hade förhoppningar om att kunna äta in på Andreas Nilssons mästerskapsledning men det ville sig inte. I det första heatet blev han trea, två placeringar bakom Andreas, och i det andra var han på väg mot en fjärdeplats när han på det näst sista varvet blev inblandad i en incident med Christoffer Bergström och snurrade ned till en åttondeplats.

– Det blev ingen kul avslutning på det andra heatet, sade Tommie. Jag jagade Andreas och hade fullt fokus på honom samtidigt som Christoffer kom bakifrån på fräscha däck. Det kändes som han vände mig men bilderna visar att han hade nosen inne. Det är svårt när man har legat så länge och försökt ta sig om Andreas… Jag tar med mig att inställningarna fungerade bra och att jag kunde jaga Andreas hela helgen till nästa gång vi kommer hit.

Prispallen i juniormästerskapet efter det andra heatet. Linus Holgersson, Filip Engdahl och Nicke Svensson.

Juniormästerskapet har utvecklats till en fajt mellan Filip Engdahl och Linus Holgersson i första hand. Den regerande mästaren Nicke Svensson tappade ytterligare poäng på ledarduon efter en avåkning i det första heatet och en motor som inte levererar vad den ska. Holgersson vann det första heatet före Engdahl och övertog juniormästerskapsledningen temporärt. Filip Engdahl tog tillbaka den genom att vinna det andra heatet före Holgersson. Julia Eliasson och Nicke Svensson delade på de två återstående tredjeplatserna.

Anders Gustavson, Christoffer Bergström och Robert Möller gladdes ikapp efter Heat 2.

I klassen för förare fyrtio år och äldre var det Anders Gustavson som återigen blev helgens bäste poängplockare och precis som i sina två tidigare deltävlingar blev det en seger och en andraplats. Segern i det andra heatet togs av Christoffer Bergström, som också slutade fyra totalt i resultatlistan efter en fantastisk uppkörning från en snurrning på första varvet. Bakom Gustavsson och Bergström var det Robert Möller och Per-Olof Selerup som delade på pallplatserna. Robert tog två tredjeplatser och Per-Olof en andra- och en fjärdeplats vilket gav de båda rivalerna om pallplatserna i mästerskapet trettio poäng vardera.