V8 Thunder Cars-säsongen 2017 – Del 1

V8 Thunder Cars-säsongen 2017 blev en uppvisning av 2015 års mästare, Mattias Lindberg. Efter fjolårets säsong, då Lindberg slutade tvåa bakom Alexander Graff, hade han bytt team till Bryntesson Motorsport. Med ny bil, en Ford Mustang GT, fanns det bara ett mål i sikte – att återta titeln som Alexander Graff erövrade 2016. Och det började bra. 

Med full pott i premiären på Mantorp Park hade det inte kunnat bli en bättre inledning på säsongen för Lindberg. Men de två heatsegrarna satt långt in. Marcus Palnér, Team Pampas, var bara 18 hundradelar efter i mål i det första heatet, i det andra skilde det 34 hundradelar mellan honom och Lindberg – och det var Palnér som såg ut som det främsta hotet mot Lindberg, inte Alexander Graff som var väntat. Graff hade en relativt sett medioker helg och såg ut att vara långt från den form som gav honom guldet 2016. Visserligen kvalade han bra, tvåa bakom Lindberg, men hade aldrig fart nog att utmana vare sig Lindberg eller Palnér. I det andra heatet gjorde Graff en tjuvstart vilket kostade honom placeringar efter en straffrunda genom depån och när poängen väl var sammanräknad efter helgen var det Lindberg i topp, före Palnér. Trea var Freddie Magnusson, Memphis Racing, efter sedvanligt stabila körningar slutade fyra och trea i de båda heaten. Först därefter återfanns Graff i tabellen. 

Årets andra deltävling avgjordes i Finland, på den fantastiska och utmanande Ahvenisto-banan i Häämenlinna. Här visade Mattias Lindberg återigen ruskig form genom att kvala ut bäste finländare, Jari Nurminen, med 25 hundradelar på dennes hemmabana. Snabba Emma Kimiläinen  kvalade in som trea med näst bäste svensk, Alexander Graff på en fjärdeplats. Marcus Palnér kunde inte matcha formen från premiären och kvalade in med sjunde bästa tid som tredje bästa svensk. 

Det första heatet dominerades av de svenska förarna med Lindberg och Graff i topp. Marcus Palnér kastade bort sina chanser när han körde in i Emma Kimiläinen bakifrån under gulflaggsperiod bakom säkerhetsbil. Säkerhetsbilen kallades ut efter en startkrasch som involverade Emelie Liljeström, Antti Punkari och Markku Blomqvist. Med en tillknycklad huv som mer fungerade som luftbroms tog han sig ändå i mål på en sammanlagd sjundeplats som fjärde bästa svensk. Tur i oturen för Palnér var att det bara återstod några få minuter av tävlingen när säkerhetsbilen kallades in, annars hade han hunnit falla ännu längre ned i resultatlistan. Trea blev Freddie Magnusson som visade att hans fart i race var betydligt bättre än i kval och med en bra start och ett par tuffa omkörningar kunde han kliva upp på pallen. Bäst av de finländska förarna lyckades Jari Nurminen genom att köra in som fyra bakom Magnusson.

Istället för tre svenska överst på pallen blev det tre finländare i det andra heatet. Nurminen, Kimiläinen och Toni Lähteenmäki fick ta klivet upp på pallen inför hemmapubliken. Mattias Lindberg blev bäste svensk med en fjärdeplats, vilket ju gav honom en seger i SM. Lindberg gav inte de tre finländarna någon hårdare fajt utan fokuserade på attt hålla Graff bakom sig, något som gjorde det andra heatet till en något mindre dramatisk affär, åtminstone vad gällde striden om segern. Graff hade aldrig riktigt fart nog att utmana Lindberg men andraplatsen gav ändå viktiga poäng och ett kliv uppåt i tabellen till en sammanlagd andraplats bakom Lindberg. Som ny trea i mästerskapet, efter sin tredje raka tredjeplats, stod Freddie Magnusson. Marcus Palnér hade något av en mardrömshelg – han är inte riktigt kompis med Ahvenisto, minns förra året då i princip allt gick åt skogen både på och vid sidan av banan – armbrott, kvalkrasch och annat elände – den här gången slutade besöket vid sidan av banan efter att han hade blivit avpetad av en finländsk konkurrent.

I mästerskapet ståtade nu Lindberg med 108 poäng, hela 49 poäng före Graff och 51 poäng före Magnusson med Palnér ytterligare en poäng bakom.

Av övriga deltagare var det främst Christoffer Bergström, Team Pampas, som hade visat framfötterna så här långt under säsongen. Men hans satsning på att slå sig in i toppen av mästerskapet fick sig en rejäl knäck i premiären på Mantorp Park då han efter en femteplats i det första heatet gjorde en ordentlig avåkning med stora skador på bilen som följd i det andra. På ett privat test på Ahvenisto kraschade han igen,  helt utan egen förskyllan efter att en annan förare tappat ett hjul som studsade ut i banan,  och kom till start i en reservbil veckan senare då han blev femma och fyra.  Det var ändå ett mer än godkänt resultat med tanke på omständigheterna som hade föregått tävlingen.

Edvin Hellsten, göteborgsföraren som debuterade i V8 Thunder Cars för det egna teamet Nova Racing, öppnade säsongen lovande med en fjärdeplats i premiären men var tvungen att avstå Ahvenisto för att fokusera på sina studier. 

Emelie Liljeström, teamkamrat med Mattias Lindberg, rehabiliterade sig ordentligt efter startkraschen i det första heatet på Ahvenisto-banan med en femteplats och tio poäng som belöning.

Simon Magnusson, SweTown Racing, körde bra så länge grejerna höll. I Ahvenisto kraschade han i det första heatet, men blev ändå klassificerad som sexa av svenskarna och kunde inte ställa upp i det andra. 

Två andra förare som inte var med i Finland men väl körde premiären var August Krokström och Mathias Randwiir. Det var debut i klassen för båda förarna, Krokström visade på talang genom att bli sexa och femma. Randwiir slutade nia och åtta, och med tanke på att det var hans första tävling bakom ratten på en racerbil var det exceptionellt. Han förbättrade stadigt sina tider och övertygade stort.

Nästa vecka: Rudskogen och Västkustloppet