Eliasson kvalbäst – Strandberg tätt bakom

Det blev ett lika tufft kval som förväntat i V8 Thunder Cars säsongspremiär. Dennis Strandberg avgick med segern i Q1 och slutade trea i Q2. Tommie Eliasson var en placering bättre sammantaget med en andraplats i Q1 och snabbast i Q2.

– Det känns väldigt bra, det var tajt i Q1, säger Tommie. Q2 var fantastiskt. Det är många i toppen och jag ska ta tillvara på det här i morgon.

Tommie Eliasson laddade för fullt i Anderstorp.

Den dubble mästaren Dennis Strandberg är tillbaka i V8 Thunder Cars efter två säsongers uppehåll och han visade direkt att han är att räkna med.

Dennis Strandberg slog till direkt i comebacken genom att ta pole i Q1.

– Vi fick ihop det till kvalet efter att vi skruvade bort oss lite på träningarna, säger Dennis. Nu satt allt i kvalet, och det är det viktigaste. Att komma tillbaka i toppen i det här mästerskapet, det känns väldigt bra.

Stein Frederic Akre var mer än nöjd med sin kvalinsats. En stark öppning på säsongen för norrmannen som jagar sin första titel.

Bakom Eliasson och Strandberg var det Christoffer Bergström och Stein Frederic Akre som skuggade. Även här blev det omvända placeringar mellan de två kvalpassen. Bergström kvalade in som trea i Q1 och fyra i Q2. Akre visade sedvanligt stabil form genom att bli fyra och tvåa.

Christoffer Berggström är alltid en kandidat till prispallen. I morgon har han alla förutsättningar för att göra ett bra resultat.

– Jag är jättenöjd, det gick över mina förväntningar, säger Stein Frederic. Jag körde nästan två sekunder snabbare än på testet.

Christoffer gör i likhet med Dennis Strandberg comeback i klassen efter att ha kört Porsche Carrera Cup Scandinavia i fem säsonger.

– Fantastiskt, kul att hänga med de är snabba killarna i klassen, säger Christoffer. Det är roligt att det är många som är med och fajtas, det tycker jag är kul.

Femte- och sjätteplatsen i Q1 togs av två sensationsförare. Charbel Jomha, som har kört Legends tidigare och gör sin debut i V8 Thunder Cars, blev femma i Q1. Jonathan Engström, junioren och landslagsmannen, visade fenomenal fart i sitt allra första V8TC-kval genom att bli sexa. De båda blev dock uteslutna från Q2 då deras bilar inte klarade den tekniska efterkontrollen.

Conny Brorsson hamnade precis utanför Q2 på en sjundeplats. Men från fjärde startled finns det möjligheter att avancera för den snabbe Billebergaren.

Den regerande mästaren Andreas Nilsson hade ett mindre lyckat kval då en tändkabel krånglade. Bilen gick inte riktigt som Andreas ville men han lyckades ändå köra in på en åttondeplats.

Det ville sig inte för Andreas Nilsson. Tekniska problem är sällsynta för teamet men den här gången gick det gnissel i maskineriet.

Nia respektive tia blev Mathias Hansen, teamkompis med Stein Frederic Akre i Team Trysil, och Anders Gustavson, fjolårets Super Star-mästare som satsar hårt i år.

Jonathan Engström blev med sin sjätteplats i Q1 snabbaste junior. Tvåa bland juniorerna blev den regerande juniormästaren, Linus Holgersson på en sammanlagd elfteplats. Julia Eliasson blev trea bland juniorerna på en fjortondeplats före Isac Aronsson som på grund av krånglande hjullager bara kunde köra ett varv. Isac fick sextonde bästa tid. Längst bak av juniorerna startar Gustav Berggren från sjuttonde startruta.

Super Star-klassen dominerades ju av Christoffer Bergström, Conny Brorsson och Anders Gustavson, alla topp tio totalt. Fyra i Super Star blev Per-Olof Selerup som slog Robert Möller med fyra tiondelar i kampen om tolfteplatsen. Efter Robert följde Ronny Olsson, Håkan Sjöman och Johan Sommevie på en femtonde-, artonde- respektive tjugonde plats.

Dennis Jurlestam, som vare sig är junior eller kvalificerad för Super Star kvalade in som nittonde i resultatlistan och Tommy Aker från Norge kvalade in plats tjugoett.