Spännande V8TC-premiär med Bergström och Eliasson i topp

Christoffer Bergström hade knappast kunnat få en bättre start på sin comeback i V8 Thunder Cars när säsongspremiären avgjordes på Scandinavian Raceway i helgen. Christoffer tog en övertygande seger i det första heatet och blev tvåa i det andra heatet – därmed kunde han åka hem till Stockholm och Hässelby som mästerskapsledare.

– Det är fantastiskt, vad ska man säga, summerade en nästan mållös Christoffer efter helgen. Jag kände att jag hade fart och det här kommer att bli superspännande framöver. Den här banan har jag lite svårt för och nu kommer vi till Gelleråsen, en bana jag tycker om.

Christoffer Bergström på väg mot seger i det första heatet.

Christoffer startade från tredje ruta i det första heatet och tog sig om ledande Dennis Strandberg på det andra varvet. Ledningen släppte han aldrig och kunde ohotad ta sin fjärde seger i V8 Thunder Cars-karriären.

– Jag fick en bra start och hade häng på [Dennis] Strandberg, sade Christoffer. När jag kom om höll jag koll i backspegeln ett tag men slutade med det när jag såg att luckan växte.

Prispallen efter Heat 1 – tvåan Stein Frederic Akre, segraren Christoffer Bergström och trean Conny Brorsson gladdes tillsammans med Charbel Jomha som sensationellt nog blev femma i sin V8 Thunder Cars-debut. Charbel blev utnämnd till Driver of the Race av PEAN Sweden AB.

Helgens andra seger gick till Tommie Eliasson som fick bryta det första heatet redan före start efter en brand i bilen. Det andra heatet var ett av de tuffaste som har körts på mycket, mycket länge. Sex förare låg inom slagläge från varandra och fajten om placeringarna var stenhård. Tommie, som startade från pole position, tappade ledningen direkt till snabbe norrmannen Stein Frederic Akre, men återtog den på det tredje varvet – bara för att tappa den igen till Akre på det fjärde varvet. På det femte varvet återtog dock Tommie ledningen och kunde skapa sig en liten lucka in i mål men Christoffer Bergström, som även han lyckades ta sig förbi Akre, var inte långt borta när målflaggen föll.

Tommie Eliasson tar målflaggan före Christoffer Bergström i det andra heatet.

– Jag fick en urusel start och fajtades med Akre, säger Tommie. Jag tog mig om men bromsade på mig och tappade igen. Jag hade Akre på ena sidan, Strandberg på den andra och Bergström i backspegeln, jag kände mig lite klämd men det var riktigt kul racing.

Prispallen efter Heat 2 – Christoffer Bergström, Tommie Eliasson och Stein Frederic Akre.

– Nu hoppas jag att nollan i första racet inte ställer till det för mycket i tabellen mot slutet men de andra kommer säkert också att åka på en eller annan nit under säsongen. Vi kämpar på.

En som gick på, inte bara en nit utan två, var Dennis Strandberg, mästaren från 2020 och 2021. Dennis förlorade två pallplatser när en säkring som löste ut i det första heatet och ett hjul lossnade i det andra – båda händelserna skedde på sista varvet i respektive heat.

Dennis Strandberg var snabb i kvalet, pole position och tvåa i Q1 respektive Q2 – men han tvingades bryta båda heaten – maximal otur för den dubble mästaren!

Stein Frederic Akre, som prenumererade på andraplatser under fjolåret, inledde även den här säsongen med en andraplats. I det andra heatet slutade han trea och med det resultatet ligger han tvåa i tabellen bakom Bergström. När inte oturen är framme så är Stein Frederic på pallen med en nästan oslagbar tillförlitlighet.

Stein Frederic Akre sken ikapp med solen efter sina två pallplatser.

– Det var tajt racing och det gick lite hit och dit och däcken gick varma, förklarade Stein Frederic. Men jag är nöjd med helgen och nu hoppas vi att det går bättre på Gelleråsen än i fjol.

Conny Brorsson har två år bakom sig med väldigt trassliga säsongsinledningar. Den här gången levererade han två stabila resultat. En tredjeplats och en femteplats parkerar honom på en fjärdeplats i sammandraget och med det har han en stabil grund att stå på inför fortsättningen.

– Det gick rätt bra men det kommer att bli tufft i år, det är så tätt att någon måste göra misstag för att man ska komma ifatt, sade Conny. Vi vet att vi är med och vi har hittat en bra bas. Nu ska vi sätta de sista detaljerna. Det är bara att åka.

Conny Brorsson fick en bättre inledning på årets säsong än de två senaste säsongerna.

Den regerande mästaren, Andreas Nilsson, hade inte någon av sina bättre helger, men för att vara en dålig helg blev ändå poängskörden riktigt hygglig. Om två fjärdeplatser, efter ett kval där en tändkabel hoppade av, representerar lägstanivån så får konkurrenterna se upp.

Andreas Nilsson stod för ovanlighetens skull inte på pallen men det blev två fjärdeplatser, viktiga poäng i kampen om mästerskapet.

I juniormästerskapet kunde regerande mästaren Linus Holgersson åka hem som ledare efter att ha tagit en andraplats och en seger. Jonathan Engström vann det första heatet i juniorklassen men slutade fyra i det andra heatet efter att ha startat från depån utan koppling. Julia Eliasson körde hem två tredjeplatser och ligger därmed trea i tabellen. Isac Aronsson bröt det första heatet men gjorde en fin insats i det andra där han blev tvåa.

I Super Star-klassen, för deltagare 40 år och äldre, var det Christoffer Bergström som tog hem segern i båda heaten. Bakom honom i tabellen parkerar Conny Brorsson med två andraplatser. Tredjeplatserna i respektive heat togs av Robert Möller och Anders Gustavson, trea och femma i tabellen. Fyra ligger Per-Olof Selerup efter två fjärdeplatser. 

Se Heat 1 och Heat 2 på V8 Thunder Cars YouTube-kanal (glöm inte att gilla och prenumerera):