Linus Holgersson utmanas i juniorfajten

Inför säsongspremiären av V8 Thunder Cars i helgen, den 3-4 maj på Scandinavian Raceway i Anderstorp, ser årets juniormästerskap ut att bli ett riktigt getingbo. Av fjolårets förare fortsätter den regerande juniormästaren Linus Holgersson och Julia Eliasson medan tvåan, Filip Engdahl tar paus i tävlandet. Nya juniorer för i år är Isac Aronsson, Jonathan Engström och Gustav Berggren och allt talar för att det är snabba utmanare som har anslutit till V8TC i år.

 

Hårda konkurrenter på banan, goda vänner vid sidan av – Linus Holgersson och Filip Engdahl hade en jättefajt om titeln i fjolårets juniormästerskap, en fajt som inte avgjordes förrän i finalen på Mantorp Park.

 

Allt talar för att fajten om juniortitel kommer att bli hårdare än i fjol, och då avgjordes mästerskapet först i finalen på Mantorp Park, men utmanarna kommer att få det tufft. Linus Holgersson har slutat nia totalt de två senaste säsongerna och han knackar på dörren till topp-fem i resultatlistan. Linus kommer inte att ge bort en meter asfalt till konkurrenterna och på det officiella testet på Falkenbergs Motorbana var han snabbaste junior. Linus har med sina två säsonger i klassen förstås mer erfarenhet i bagaget än någon av sina konkurrenter och det kommer naturligtvis att vara en fördel.

Isac Aronsson gasade på under det officiella testet i Falkenberg och var inte mer än två tiondelar bakom Linus som bäst.

Isac Aronsson, som ingår i V8TC Young Driver Programme, kommer till V8 Thunder Cars med massor av erfarenhet från STCC där han hävdade sig väl i den hårda konkurrensen. För Isac handlar det om att ställa om från framhjuls- till bakhjulsdrift men det är något som inte brukar vålla duktiga förare några större problem. Isac var inte långt bakom Linus på testet och med tanke på att test är test – inte alltid som tiderna är jämförbara beroende på hur slitna däck som används – går det inte att utesluta att Isac har ordentligt häng på Linus i premiären. 

Jonathan körde NextGen Cup i fjol och plockade pallplatser i den hårda konkurrensen. Och hans meriter i formelbil talar för att det kommer att gå undan i V8 Thunder Cars.

Jonathan Engström är något av ett oskrivet kort då han tvingades stå över det officiella testet på grund av sjukdom men hans erfarenhet från framförallt Formula Nordic gör att han måste räknas som en allvarlig utmanare. Formelbil är en bra skola och Jonathans meriter på det området skvallrar om att han kan bli riktigt vass. Jonathan har ändå testat ordentligt inför säsongen och kommer inte helt ouppvärmd till matchstart. Och så har han förstås backning av alla tiders mesta mästare i Camaro Cup/V8 Thunder Cars, pappa Tomas Engström.

En indian på krigsstigen – Gustav Berggrens bil såg frän ut – och bakom ratten saknas det inte talang. Gustav är imponerande snabb med tanke på den ringa erfarenhet han har av racing.

Gustav Berggren och Julia Eliasson kommer initalt kanske inte att kunna utmana på ren fart, även om Julia körde snabbare än vad hon har gjort tidigare i Falkenberg på det officiella testet. Gustavs bil led av lite barnsjukdomar efter vinterns renovering och han lyckades inte riktigt göra sig själv rättvisa tidsmässigt. På pluskontot står också att Gustav har kört riktigt bra vid de tre tidigare tillfällen när han har gjort inhopp i serien. Som bäst blev han fyra 2021 på Ljungbyheds Motorbana. Gustav och Julia har dock fart nog att utmana om pallplaceringar i juniorfajten. Julia visade dessutom i fjol att hon ofta är snabbare i racen än i kval och hon har en lysande förmåga att plocka placeringar när det behövs. Med kontinuitet, framförallt i början på säsongen innan de har fått upp farten ordentligt, har de båda chansen att utmana i mästerskapet.

Julia Eliasson tog stora kliv i utvecklingen i fjol. Bland annat fick hon ta emot pris som Driver of the Race i Fallkenberg efter att ha bjudit på flera vassa omkörningar.

Du kan följa helgens tävlingar på The Race is On, V8 Thunder Cars landningssida för tävlingshelger – där är du bara ett klick från live-streaming av racen, live-tidtagning, tv-soffa, resultat och ställning: https://v8thundercars.com/the-race-is-on/