Linus Holgersson – från premiär till final och juniortiteln

Efter en lång och tuff säsong där kampen om titeln i juniormästerskapet har böljat fram och tillbaka kunde Linus Holgersson till slut överta förstaplatsen i tabellen före Filip Engdahl. I finalen på Mantorp Park avslutade Linus säsongen som han började den i premiären i Anderstorp i våras – med två segrar – och titeln var klar!

Det blev två segrar direkt i premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Linus tog ytterligare fem segrar under säsongen. I bakgrunden skymtar Nicke Svensson, fjolårets juniormästare.

– Den här titeln betyder oerhört mycket, jag har strävat efter den sedan förra året men då hade vi oflyt med tändkablar och en massa olika saker, säger Linus. Och även om vi har haft en del stolpe ut i år har vi slutat på topp och det känns jätteskönt.

Förra året tog det ända till de två sista tävlingarna innan Linus fick upp ångan. Fram till dess var säsongen kantad av besvikelser. I år inledde Linus på topp med två segrar i premiären och frågan är vad han och hans team tog med sig från fjolåret.

Skylten som anger vem som leder mästerskapet har flyttat mellan Linus och Filips tält efter varje racehelg. Nu är den i Linus ägo för gott!

– Framförallt är det hur viktigt det är att ta hand om bilen, i praktiken gör vi en vinterservice mellan varje tävling, går igenom allt, säger Linus. Vi har också hittat en inställning som vi kör på. Vi har inte alls skruvat lika mycket på bilen, jag litar på den och då kommer farten successivt. Jag vågar bromsa senare och ta med mig mer fart i kurvorna.

Gänget som gjorde det! Jonathan Sundell, Linus Holgersson, Philip Hearthly och Peter Sundell efter dubbelsegern i Anderstorp.

Racing är en teamsport och Linus hade inte lyckats utan ett team runtom sig. Med Jonte Sundell i spetsen för mekanikerstaben har teamet järnkoll på bilen.

– Vi har lärt oss mer och mer, om vilka lufttryck som blir bäst och hur bilen svarar på olika förändringar, säger Linus. Vi har hittat ett bra band mellan mig som förare och mekanikerna där vi hela tiden kan kommunicera och ta oss fram.

Filip Engdahl fastnade bakom Mathias Hansen i det andra heatet i Falkenberg och Linus Holgersson kunde ta sig ifatt. Sedan dröjde det inte länge förrän det smällde.

Kampen om mästerskapet utvecklade sig snabbt till en duell mellan Linus och Filip Engdahl. När den ene var snabb hade den andre problem och ledningen i mästerskapet växlade efter varje tävling.

– Det har varit en tuff fajt hela säsongen och det har inte varit någon självklarhet vem som ska stå överst på pallen, säger Linus. Det var nervöst i varje race och Filip hade mycket väl kunnat ta hem totalen.

Linus och Filip är goda vänner vid sidan av och respekten dem emellan är ömsesidig.

Respekten mellan de två titelkombattanterna har funnits hela tiden. Det var i princip bara i en tävling där de slogs om positionerna ute på banan, i Falkenberg. Då slutade det med att Filip snurrade och hamnade i gräset medan Linus kunde köra vidare mot seger i juniorklassen. Trots lite sura miner efteråt rensade de två snabbt luften.

På väg ut ur depån! Linus hade en del tekniska problem även i år men teamet såg till att reda ut dem innan det var dags för start.

– Filip är en schysst och sportslig förare, det är aldrig några problem med att ligga nära honom, säger Linus. Efter den incidenten tog vi det direkt efter tävlingen och pratade med varandra och skiljdes som vänner.

Nu väntar en lång vinter och Linus vet vad som krävs för att ligga på topp. Om han och hans team gör ett lika bra jobb som inför årets säsong, då är Linus redo att ta nästa steg i utvecklingen.