Jonathan Engström dubblerar – kör V8 Thunder Cars 2024

#17 Jonathan Engström, Engström Motorsport

Jonathan Engström från Säter i Dalarna blir den tjugonde föraren att anmäla sig till V8 Thunder Cars 2024 – och han blir den femte junioren på startlinjen i årets juniormästerskap och han svävar inte på målen med satsningen.

–  Målet är juniortiteln och att tävla som segrarna i racen, säger Jonathan. Det är många rutinerade med i år och det är första året för mig, men man måste ha mål och ta i lite, jag är med för att vinna, inte bli tvåa.

I fjol dubblerade Jonathan genom att köra i den nya elbilsserien NextGen Cup och Formula Nordic. I år kommer han att fortsätta i NextGen Cup, som i år kör i Europa istället för Sverige.

–  Det ska bli spännande att få kombinera att köra internationellt med NextGen Cup och V8 Thunder Cars i Sverige. För oss är V8 Thunder Cars en bra plattform och det blir en viktig del av våra långsiktiga samarbeten där vi kan jobba med event och catering för våra sponsorer som är kvar i Sverige. 

Jonathan i NextGen Cup-finalen på Mantorp Park. Jonathan slutade femma totalt med två andraplatser som bästa resultat.

Jonathans team kommer att stå tillsammans med V8TC-veteranen Robert Möller i depån och det är också en av Roberts bilar som Jonathan kommer att köra.

–  Utan Robert hade den här satsningen inte varit möjlig. Vi känner varandra sedan tidigare då han och hans bror har hjälpt pappa i STCC. Det kommer att bli trevligt att stå tillsammans med Robert och hans gäng och vi kommer att ha både nytta och nöje av varandra under säsongen.

Efternamnet Engström klingar bekant i motorsportfansens öron. Pappa Tomas körde STCC i många år och är med sina sex mästerskapssegrar, den senaste tog han 2010, den mest framgångsrike förare någonsin i Camaro Cup/V8 Thunder Cars. Men inte nog med det, även Jonathans farfar Leif körde i klassen, som då gick under namnet Puss & Kram Super Star Cup, 1976.

– Jag är den tredje generationen Engström att köra i det här mästerskapet och det är roligt att vi har den historien i familjen, säger Jonathan.

Jonathan började sent med racing. Det var hockey och andra sporter som gällde och det var först efter att ha kört hyrkart tillsammans med pappa i Spanien som tanken väcktes på att satsa på racing. Jonathan har marscherat raskt framåt på de fyra säsonger han har tävlat och till i år blev han uttagen till landslaget.

– Det ger mig rätt förutsättningar att utveckla mina förmågor både vad gäller det som behövs på banan och det utanför, säger Jonathan. Det hjälper mig att representera Sverige på rätt sätt när jag nu ska köra internationellt.
Hemma i Säter driver Jonathan sin egen rekonditioneringsfirma och racingkarriären sköter han själv. Pappa Tomas finns med som rådgivare men när det gäller att få ihop satsningen, då är det Jonathan som håller i taktpinnen.

– Det är min karriär och mina mål, fortsätter han. De första åren när jag körde var det farsan som hjälpte mig men inför 2023 började jag jobba själv på min karriär. Det har varit en resa, för ett år sedan vågade jag knappt ringa ett samtal men det är något man får lära sig – det är jag som bygger min framtid, inte farsan.

Pappa Tomas längst fram till höger med startnummer 17, på väg mot en ny titel i V8 Thunder Cars på Ring Knutstorp 2010. 

Även om Jonathan står på egna ben är pappa Tomas med och hjälper till med tips och råd – med sex mästerskapstitlar i Camaro Cup/V8 Thunder Cars, pallplatser i EM i standardvagnsracing, åtta segrar i STCC finns det erfarenhet att hämta av.

– Att få göra det här tillsammans med pappa är det roligaste jag vet, säger Jonathan. Vi är fantastiskt lika i hur vi kör och de svagheter jag har, de kan han hjälpa till med, han har gjort alla misstag så att jag inte behöver göra dem igen.
Och för pappa Tomas är det förstås lite som att komma hem igen när han nu får hänga i V8 Thunder Cars-depån igen.

– Det är jättekul att Jonathan vill köra V8 Thunder Cars, säger Tomas. Och det är extra roligt när klassen har blivit så stor. Jonathan lär sig hela tiden och jag kommer att vara med och stötta med allt jag har lärt mig genom åren – det här ska bli riktigt roligt.

Inför säsongen kommer Jonathan att testa så mycket det bara går och den 20 april kommer både han och racingfansen att få kvitto på hur nummer 17 – samma nummer som pappa Tomas vann V8 Thunder Cars med 2010 – står sig i konkurrensen.