Isac Aronsson går från STCC till V8 Thunder Cars

#70 Isac Aronsson, Isac Racing

Den 21-årige racingtalangen från den lilla byn Plaggebo i djupaste Småland, Isac Aronsson, är klar för V8 Thunder Cars 2024 och han kommer att ingå i klassens ungdomssatsning, V8TC Young Driver Programme. Isac kommer närmast från STCC där han har kört sedan 2020. Nu väntar alltså en ny satsning i V8 Thunder Cars.

– Det kommer att bli en nystart för mig. Jag har bara kört framhjulsdrivet hela min banracingkarriär så det här blir något nytt med bakhjulsdrift och mycket effekt, säger Isac som inte bara kommer att tävla om riksmästerskapet, han är med sin ålder kvalificerad att köra om juniormästerskapet där segraren kan vinna 132 000 kronor som kan användas för att nästkommande säsonger. 

– Det ska bli riktigt kul, fortsätter han. Det är bra att det finns något att köra om och att man kan vinna något in slutänden. Jag hoppas att jag kan göra bra resultat redan i år.

Isac har en förvånansvärt lång banracingkarriär bakom sig, sina 21 år till trots. Som en av de yngsta i världen tog han redan som elvaåring banracinglicens och började köra Renault Clio i SSK. Sedan dess har han kört Citroen DS3 Cup i Danmark innan det blev dags att ta klivet tillbaka över sundet och köra STCC 2020 i det egna teamet Isacs Racing.

– Vi körde första säsongen med eget team, året efter körde jag för Brovallen Design och sista året, 2022, blev det tillsammans med Exion.

Isac Aronsson i sitt senaste framträdande i STCC, Grande Finale 2022, då han körde till sig en fin sjätteplats i det avslutande heatet för säsongen.

Den sista STCC-säsongen slutade Isac på en fin åttondeplats i tabellen och tanken var förstås att fortsätta med STCC i den nya elbilseran. Men ifjol ställdes säsongen in och Isac har nu valt att köra V8 Thunder Cars i stället.

– Jag har tittat på de andra klasserna som är stora i Sverige och valet föll på V8 Thunder Cars. Det är kort om tid tills säsongen startar och med tanke på kostnaden, man får ju mycket för pengarna, såg vi att vi kunde få ihop det.

Isac ingår i V8 Thunder Cars ungdomssatsning, V8TC Young Driver Programme. Det innebär Isac får låna bil, men driftkostnaderna får han stå för själv. Bilen står den förre V8 Thunder Cars-föraren Peter Möller för, numer styrelsemedlem i klassens förarförening och Performance Automotive står för den tekniska support som behövs för att hjälpa en ny förare att komma in i klassen.

– Jag är oerhört tacksam över att ha fått den här hjälpen och utan Peter hade det nog inte blivit någon körning alls den här säsongen för min del, säger Isac. Ungdomsprogrammet är väldigt bra för att trygga återväxten i svensk racing.

Isac kommer att ta plats i ett välmatat startfält som växer för varje år som går. V8 Thunder Cars bjuder på tät och spännande racing!

Som en del av Young Driver Programme kommer Isac även att få en del hjälp av den regerande juniormästaren Linus Holgersson. Isacs team kommer att stå tillsammans med LPH Motorsport i depån. Anders Conradzon, som driver V8 Thunder Cars, förklarar upplägget.

– Tanken är att vi ska ge nya juniorer i klassen de bästa förutsättningar som finns för att de snabbt ska kunna ta klivet in i V8TC, säger Anders. Det är alltid mycket nytt att lära sig när man tar steget över till en ny klass och den processen hjälper vi till med att snabba på.

För att säkerställa kvaliteten på satsningen och Young Driver Programme kommer Isacs mekaniker att sköta om bilen med hjälp av LPH Motorsport som ställer upp med all nödvändig kunskap och support. Det innebär att Isac kommer att kunna dra nytta av all den erfarenhet som Linus och hans Team LPH Motorsport besitter för att underlätta insteget i klassen.

– Isac kommer att få rätt förutsättningar för att kunna göra så bra ifrån sig som möjligt under sin premiärsäsong i V8 Thunder Cars, fortsätter Anders. För oss är det viktigt att kunna visa att vårt ungdomsprogram är en seriös och kvalitetsmedveten satsning som vi utvecklar för varje säsong som går.

Motorsporten finns i blodet. Isacs pappa Daniel och farfar, och farfarsfar, har kört rally i skogen, och själv lärde sig Isac köra bil på garageuppfarten redan som liten knodd. Och motorsporten har fortsatt vara en familjeangelägenhet allt sedan Isacs kartingår.

– Vi kommer med hela familjen till depån, säger Isak. Alla är engagerade, min flickvän, mamma och pappa – och hunden förstås. Förutom att pappa lägger ned mycket tid på sponsorer kommer han nog att skruva på bilen också.

Innan säsongen startar på allvar den 3-4 maj på klassiska Scandinavian Raceway i Anderstorp hoppas Isac på att få testa ordentligt för att ställa om till bakhjulsdriften. Det första officiella testet sker på Falkenbergs Motorbana den 20 april – då får Isac sitt första kvitto på hur han står sig i konkurrensen.

 

V8 Thunder Cars kalender 2024

 

3-4 maj Anderstorp*

31/5-2/6 Gelleråsloppet, Karlskoga (tre heat)*

12-14 juli Västkustloppet, Falkenberg (tre heat)

16-17 augusti Kanonloppet, Karlskoga*

20-21 september Grande Finale, Mantorp Park*