Grande Finale – kampen om V8TC-titeln

Fyra förare åker till Mantorp Park och Grande Finale – bara en kommer att åka därifrån som mästare. Andreas Nilsson, den regerande mästaren som toppar tabellen, har fördel gentemot Stein Frederic Akre och Tommie Eliasson som är de som har en realistisk chans att utmana. Conny Brorsson, som måste upprepa dubbelsegern från Ring Knutstorp senast samt ta hem minst två bonuspoäng för att vinna – och då får Andreas Nilsson inte ta en enda poäng i helgen – får sikta på en mer realistisk målsättning, nämligen andra- eller tredjeplatsen i riksmästerskapet. 

Nu ska det avgöras – årets startfält i V8 Thunder Cars samlas för sista gången i år på Grande Finale på Mantorp Park.


Andreas Nilsson – Racebil.se
179 poäng (5 segrar, 2 tredjeplatser)
Genomsnittlig startposition: 1,9 (4 pole position)

Senast Andreas Nilsson tog hem en seger var i Falkenberg då han lyckades ta sig förbi Stein Frederic Akres krånglande bil på det allra sista varvet.

För Andreas gäller det att hålla undan. Med ett försprång på 31 poäng säkrar Andreas segern i mästerskapet om han vinner det första heatet men även om han tar en andraplats kommer det att krävas resultat av både Stein Frederic Akre och Tommie Eliasson som ingen av dem har lyckats med hittills den här säsongen det vill säga ta två segrar i helgen. Men en pallplats är långt ifrån given för Andreas Nilsson i det startfält som rullar in på Mantorp Park. Ett misslyckat första heat och allt är öppet inför det sista och avgörande heatet och för Andreas gäller det att hålla nerverna under kontroll.

– Det är lite nervöst men vi har sparat däck så att vi kan gå för fullt i kvalet, sedan ska vi göra vad vi kan för att ta hem racet, säger Andreas som tycker att det vore trevligt att kunna avgöra mästerskapet redan i det första heatet.

Andreas har gjort precis som i fjol, kört till sig en tidig ledning i mästerskapet och sedan kört klokt för att bevaka den. Han har inte tagit några onödiga risker och har för det mesta åkt hem som bäste poängplockare i tre av fem helger trots att han inte har varit den snabbaste ute på banan. Men på Ring Knutstorp hände det som inte fick hända. Han hamnade i gruset efter närkontakt med Tommie Eliasson (som Tommie sedermera blev utesluten för) och i det andra heatet blev han ”bara” femma.

– Ingenting är säkert förrän det är klart och både Tommie och Stein Frederic har varit vassa. Christoffer Bergström är också snabb och han har många nya däck kvar, det är bra för mig om han vinner, eller Conny, det gör det svårare för de andra att komma ifatt mig.


Sten Frederic Akre – Team Trysil
148 poäng (7 andraplatser, 1 tredjeplats)
Genomsnittlig startposition: 3

Stein Frederic Akre jagar sin första seger för säsongen – det kommer att behövas om han ska utmana Andreas Nilsson om mästerskapstiteln.

Norrmannen Stein Frederic Akre har gjort allt utom att vinna den här säsongen. Med sju andraplatser och en tredjeplats, och två nollor efter en olycksalig helg på Gelleråsen där bilen blev demolerad i det första heatet, har han dock samlat ihop tillräckligt med poäng för att kunna utmana Andreas Nilsson i toppen, men han måste ta in minst fyra poäng redan i det första heatet för att mästerskapschansen ska leva vidare till det andra heatet. För att ha en realistisk chans att vinna av egen kraft måste Stein Frederic bryta trenden av åtta pallplatser utan seger – han måste ställa sig högst upp på pallen i minst ett av heaten, helst båda. Det är ingen omöjlighet om Stein Frederic träffar rätt med inställningarna och däcken.

– Jag får försöka, säger Stein Frederic. Det har varit nära seger några gånger, och hade det inte varit den där krocken i Karlskoga hade det sett annorlunda ut i mästerskapet men jag ska göra allt jag kan.

Stein Frederic brukar inte köra med armbågarna ute men när det är final kommer alla förare lite extra laddade.

– Det kan bli tufft när så mycket ska avgöras på en gång. Andreas får se upp så att han inte nollar, då kan det bli tajt – men det är inget jag hoppas på för någon, det är inte så det ska avgöras.


Tommie Eliasson – Team Brorsson
144 poäng (2 segrar, 1 andraplats, 4 tredjeplatser)
Genomsnittlig startposition: 3,5

Tommie Eliasson har höjt sin resultatnivå i år men han behöver få till kvalet i Grande Finale.

Tommie Eliasson ligger ytterligare fem poäng bakom Andreas Nilsson men han har överklagat uteslutningen från första heatet på Ring Knutstorp där domarna ansåg honom ha kört vårdslöst i fajten mot Andreas. Anser sig felbedömd. Går överklagandet igenom kan det bli maximalt tolv poäng till som Eliasson kan tillgodoräkna sig inför finalen vilket skulle ge honom 156 poäng totalt – och en betydligt bättre chans att utmana Andreas.

– Även om jag skulle få tillbaka mina poäng är det 23 poäng upp till Andreas och det blir svårt att rubba honom, säger Tommie. Jag kommer att ge fullt oavsett för att vinna ändå. Det är fullt fokus på att göra så bra resultat jag kan.

Till Tommies fördel talar att han fartmässigt har höjt nivån under den andra halvan av säsongen men det är i racetrim – i kvaltrim är han sist av de fyra som slåss om titeln sett över hela säsongen. Om Tommie ska ändra på den saken så finns det inget bättre tillfälle än i finalen. Det kommer att krävas.

– Det har varit en akilleshäl att vi har varit lite sämre i kvalen men det är något vi jobbar på. Vi har lagt om strategin lite annorlunda inför kvalet i helgen och vi har också haft tekniska problem som har ställt till det för oss tidigare under säsongen, säger Tommie. Bilen gick inte ordentligt på Ring Knutstorp förrän det blev torrt och det är ett fel som troligtvis har hängt med ända sedan Falkenberg vilket har gjort att vi inte har kunnat ta ut det sista i kvalen.


Conny Brorsson – Team Brorsson
127 poäng (2 segrar, 1 tredjeplats)
Genomsnittlig startposition: 2,9

Conny Brorsson, Conny Olsson och Madde Lewitas Ohlsson firade de två segrarna på ett regnigt Ring Knutstorp!

Hade Conny Brorsson inlett säsongen på samma sätt som han har kört de två senaste tävlingarna hade han toppat tabellen. Incidenter i framför allt de två första tävlingarna, på Anderstorp och Gelleråsen, har kostat alldeles för många poäng. Nu har Conny hittat kontinuiteten och fortsätter han i samma stil som i de två senaste tävlingarna har han chans att avancera i mästerskapet.

– Jag har goda förhoppningar om att vara med i topp tre över mållinjen om allt klaffar, säger Conny. Alla kommer att satsa allt i finalen, ingen kommer att spara på vare sig kaross eller däck. Teoretiskt har jag chans på slutsegern men det är mer realistiskt med en tredjeplats totalt.

Så här långt är Conny näst snabbast bakom Andreas i kvalen. Nu gäller det att omvandla kvalfarten till poäng.

– Jag hoppas på regn i kvalet och torrt i racen, fortsätter Conny. Jag är bättre i regn än på torrt, det kan vi nog vara överens om. Annars hoppas jag på sol och mycket publik.


Osäkerhetsfaktorerna

Utöver de fyra i toppen finns det ett antal förare som kan påverka utgången av mästerskapet. I Team Trysil finns Mathias Hansen, den förare som har gjort de största framstegen sedan i fjol, och om han kan vara med och slåss i toppen kan han ta värdefulla poäng av teamkompisen Stein Frederic Akres konkurrenter.

Mathias Hansen är utan tvekan den förare som har gjort de största framstegen sedan i fjol. Kan han hjälpa fram teamkompisen Stein Frederic Akre till seger i helgen?

Christoffer Bergström, Team Pampas, kommer till Grande Finale med två färska pallplatser i bagaget. Dessutom har han gott om friska däck att köra på då han har avstått tre av årets deltävlingar till förmån för Porsche Carrera Cup Scandinavia. Christoffer är snabb nog att vinna – och han vill ta en seger i år! 

Christoffer Bergström har fart nog för att vinna. Bästa resultatet hittills är en andraplats på Ring Knutstorp.

Räkna heller inte bort möjligheten att Filip Engdahl och Linus Holgersson blandar sig i striden om pallplatserna. De slåss om segern i juniormästerskapet och om det behövs kommer de inte att vika ned sig mot toppförarna i riksmästerskapet om det skulle krävas i den inbördes kampen dem emellan. De är båda, i sina bästa stunder, snabba nog för att knipa en pallplats.

Tidsschema Grande Finale Mantorp Park 22-23 september

Fredag

08.30-08.50 Test
10.40-11.00 Test
16.15-16.30 Kval Q1
16.35-16.45 Kval Q2

Lördag

11.45-12.05 Heat 1
16.15-16.35 Heat 2

Lördagens båda heat kan ses live på YouTube:

Heat 1: https://youtube.com/live/zT_4FF0BKYQ?feature=share
Heat 2: https://youtube.com/live/ndHe71biriY?feature=share