Fler toppar och färre dalar för Filip Engdahl 2023

Trea i juniormästerskapet i fjol, sexa i riksmästerskapet med flest pallplatser av alla juniorer – Filip Engdahl, 24 år från Eslöv, siktar i år på att ta nästa steg i utvecklingen som racerförare efter fjolårets debutsäsong i V8 Thunder Cars och målsättningen är lika hög som i fjol.

– Att vinna juniormästerskapet och vara topp fem i riksmästerskapet, säger Filip. Jag måste vara ödmjuk, hela topp-tio från i fjol är direkta konkurrenter där alla har kapacitet att slå till och vara med där – det är inget som säger att vi kan vara topp tre hela tiden, men vi ska försöka.

Det var inte farten som saknades i fjol, det vittnar Filips tre pallplatser i riksmästerskapet, två tredjeplatser i premiären och en andraplats i årets näst sista deltävling, om, utan det var tekniska problem som ställde till det.

Pappa Thomas och mamma Petra står för det mesta av skruvandet i det lilla familjeteamet.

– Det gäller att ha koll på bilen och vi hade lite för många toppar och dalar i fjol, säger Filip. Vi lärde oss otroligt mycket i fjol om vad som är viktigt, det var ett läroår för oss. Det var de tekniska bitarna som gjorde att vi inte kunde visa upp de resultat vi hade velat men vi vet att farten finns där.

Flickvännen Tilde hjälper till med att skapa innehåll i form av video och bilder – viktigt för sponsorerna – och om det behövs är hon beredd att greppa skiftnyckeln och hugga i.

De som ska hjälpa Filip att komma till rätta med dalarna i Team #23 är hans allra närmaste, mamma och pappa, som står för det mesta av skruvandet, samt flickvännen Tilde som hjälper till mycket bakom kulisserna genom att filma och ta bilder. Tillsammans driver de det lilla familjeteamet med små resurser men de har gott om erfarenhet med sig från åren i Ginetta och även GT4.

– Vårt teams filosofi handlar om att maximera det man har, att göra det bästa. Vi fattar besluten tillsammans och rådfrågar folk omkring oss, säger Filip som själv är utbildad tävlingstekniker vid Svalövs Gymnasium på Ring Knutstorp.

– Jag är utbildad tekniker men jag har tummen mitt i handen och skruvar inte så gärna själv, skrattar Filip. Men jag vill gärna kunna något om tekniken, hur man får en bil att kännas på ett visst sätt.

Den 12–13 maj är det premiär för V8 Thunder Cars på Scandinavian Raceway i Anderstorp – då får Filip chansen att upprepa resultaten från succédebuten i fjol då han tog två mycket imponerande tredjeplatser i säsongspremiären.