Borta bra, hemma bäst – titelkampen i juniormästerskapet

Efter en regnig helg på Ring Knutstorp tog Filip Engdahl ledningen i juniormästerskapet med tre poäng. Samtidigt blickar Linus Holgersson framåt, trots ett bakslag i helgen är han fast besluten om att finalen på Mantorp Park är till hans fördel.  Har han vad som krävs för att ta hem titeln?

Filip Engdahl drog till med en dubbelseger på hemmabanan Ring Knutstorp i helgen, därmed tog han också ledningen i juniormästerskapet. I ruggiga väderförhållanden kvalade han in precis bakom Linus Holgersson, dock hack i häl. Ynka sex hundradelar skiljde deras snabbaste tider åt och knappa tusendelar följande varvtider. För åskådarnas del såg det mycket jämnt ut, men Holgersson var ordentligt missnöjd när han kom in i depån.

– Jag fick ingen bra känsla alls, hade jag bara fått köra något varv till hade det gått bättre, sade han själv.

Filip sade sig däremot haft en bra känsla i regnet, trots ett besök i gruset. Han var dock inte den enda som understyrde i vattenfyllda kurva ett.

Men det var med mycket god marginal till Linus som Filip tog hem segern i ett blött första heat dagen därpå. Det talades om slicks före start och båda förarna kikade förbi varandras depåtält i frågan om däckvalet. Linus var onekligen pigg på torrdäck men samtidigt som mekanikerna släpade fram dem föll regndropparna i depån. En nästan torr bana hade nu övergått till en dyngsur bana och tanken om slicks var synnerligen långt bort.

Engdahl fick en god start i heatet och var snabbt förbi Holgersson. Han ägnade sedan resterande varv med att jaga ikapp Robert Möller vilket han även lyckades med. När Filip väl var förbi hade han ett relativt ensamt race framför sig, det viktigaste var att hålla farten uppe. När han kom ur bilen efteråt möttes han av en diskvalificerad Tommie Eliasson, vilket för Filips del innebar en sjätteplats och fina poäng i riksmästerskapet.

Linus, som möjligen varit lite snabb av kopplingen i starten, tappade flera positioner under första varvet. Han var sedan fullt sysselsatt med att ta sig förbi Simon Olsson, Johan Blomberg och Pelle Selerup under racets gång. Linus kämpade sig till slut upp till en niondeplats.

Linus Holgerssons sannerligen skarpa bildesign gör sig mycket bra på bild. Här bygger han ett gap ner till Simon Olsson som han dök förbi i hårnålen.

Det andra heatet bjöd på solsken, slicks och ännu en seger för Filip Engdahl. Det var en mycket aggressiv Engdahl i starten som snabbt tog sig förbi Linus Holgersson. Samtidigt var han direkt uppe på Robert Möller in i första kurvan men hann inte backa av och fick en redig buckla framtill efter att ha smällt. Trots skönhetsfel hade han inga problem att köra vidare och redan in i hårnålen på första varvet dök han in framför Möller. Han fick sedan chansen att jaga efter den regerande mästaren Andreas Nilsson, en chans som han gjorde allt för att utnyttja till fullo. Filip körde länge precis intill Andreas och även om det inte räckte till för en omkörning var det imponerande kört av junioren. Det slutade återigen med en sjätteplats för Engdahl.

– Självklart är vi riktigt nöjda, jag hade en bra känsla där ute, sade Filip efteråt.

Holgersson hamnade i en liknande position som i det första heatet och fick ännu en gång köra upp sig genom fältet. Precis som tidigare var det Simon Olsson och Johan Blomberg han fick tampas med. Det andra heatet slutade med en rödflagg och en tiondeplats för Linus.

– Jag hade en mycket bättre känsla i andra heatet, tråkigt dock att vi inte kunde köra klart, däcktrycket kom i slutet,” sade han efteråt.

Engdahl i backspegeln på Andreas Nilsson, V8TC-mästare 2022.

Borta bra, hemma bäst, kanske tävlingen på Ring Knutstorp kan sammanfattas för Filip Engdahl. Men det kommer bli en svår kamp om titeln på Mantorp Park där Linus Holgersson är den som har hemmabana.

– Vi tar dem i Mantorp. Vi är bäst på Mantorp, säger Linus som valt att blicka framåt efter bakslaget på Ring Knutstorp.

Med tre poäng upp till Filip Engdahl i mästerskapet kan det krävas en dubbelseger i Mantorp om Linus ska ta hem juniortiteln. Kommer han att lyckas? Må bäste förare vinna.