Aspen utvecklar nytt bränsle
för V8 Thunder Cars 

Under årets V8 Thunder Cars-säsong kommer Julia Eliassons bil att köras med ett nytt bränsle från Aspen. Bränslet är en vidareutveckling av Aspen Plus, det alkylatbränsle som V8 Thunder Cars har kört på sedan tidigare, och det innehåller tjugo procent förnybara komponenter.

– Vi har utgått från Aspen Plus för att behålla samma prestanda och förbränningsegenskaper men med tjugo procent förnybara komponenter, säger Marcus Vestergren på Aspen. Bränslet är prestandaekvivalent med Aspen Plus och kräver ingen ommappning av motorerna. Alla fördelar för lokal miljö med alkylatbensin som innehåller färre skadliga ämnen finns också kvar.

Tobias Engström fyller i Aspen Plus i Andreas Nilssons mästarbil från 2022 och 2023.

V8 Thunder Cars använder sedan många år tillbaka Aspen Plus i sina bilar. I fjol fördjupades samarbetet med en förfrågan från V8 Thunder Cars gällande möjligheten att ta fram ett bränsle som var ännu bättre i miljöhänseende.

Anders Conradzon, Performance Automotive.

– Aspen har varit en trogen partner till vår klass genom åren och vi har alltid haft ett mycket gott samarbete, säger Anders Conradzon från Performance Automotive som driver V8 Thunder Cars. Vår klass har utvecklats enormt mycket de senaste åren och vi kände att vår plattform var redo för att lyfta samarbetet ytterligare med ett nytt, grönare bränsle.

Motorsporten har varit en av de främsta plattformarna för utveckling av miljövänliga bränslen. STCC var först i världen med att lansera biogas och etanol på högsta nationella nivå, och sedan många år tillbaka kör många elitklasser i Sverige på alkylatbränsle från Aspen. Inom Svenska Bilsportförbundet ser man positivt på samarbetet mellan Aspen och V8 Thunder Cars. 

Mikael Norén, miljösamordnare på Svenska Bilsportförbundet.

– Motorsporten fungerar som en testbänk för utvecklingen av miljöteknik, säger Mikael Norén, miljöansvarig på Svenska Bilsportförbundet. Det som fungerar på racerbanan fungerar även i vardagen och samarbetet mellan Aspen och V8 Thunder Cars kommer att komma vanliga konsumenter och miljön tillgodo i framtiden.

Först ut med att köra med det nya bränslet blir Julia Eliasson som i år kör sin andra säsong i klassen. Julia kommer att använda det nya bränslet på dispens från Svenska Bilsportförbundet. 

Julia Eliasson gjorde sin första fulla säsong med V8 Thunder Cars i fjol och gjorde stora framsteg. I år är hon återigen med i juniormästerskapet men nu med ett nytt bränsle i tanken.

– Det är jättespännande att få vara en del av utvecklingen även om jag inte kommer att uppleva någon skillnad i prestanda, säger Julia. Däremot kommer det att göra skillnad gentemot mina sponsorer som kommer att känna att de är med och bidrar till en renare miljö.  

Bränslet kommer att utvärderas löpande under säsongen av Aspen och Ultra Motors som är klassens utsedda serviceleverantör.

Ultra Motors hade äran att få utse Driver of the Race i Heat 1 i Västkustloppet – Julia Eliasson fick ta emot prischecken!

– Vi förväntar oss inga skillnader gentemot Aspen Plus men vi kommer ändå att utvärdera hur bränslet fungerar över tid, dels för att Aspen ska få svar på om några justeringar i blandningen behövs eller om vi behöver justera något vad gäller förbränningen i motorn, säger Tomas Stenlund från Ultra Motors. Med Aspens höga kompetens på området är jag helt övertygad om att det här kommer att fungera väldigt bra. 

Den 20 april kommer Aspens nya bränsle att testas för första gången när V8 Thunder Cars har sitt officiella test på Falkenbergs Motorbana.