Andreas Nilsson öppnade med dubbelseger i V8TC-premiären

Det blev två heta heat i sommarvärmen när V8 Thunder Cars-premiären avgjordes på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Regerande mästaren Andreas Nilsson motsvarade favoritskapet genom att ta två pole positions och sedan följa upp det med två segrar – en bättre start på säsongen går knappast att önska sig.

– Det känns otroligt härligt att åka härifrån med dubbelseger och dubbla pole, det är jätteskönt, säger Andreas. Jag gillar den här banan, framförallt i kvaltrim och med nya däck är det en otrolig känsla när bilen sätter sig som den ska i kurvorna.

Andreas Nilsson dominerade kvalet men fick ta i för att hålla Stein Frederic Akre bakom sig i racen.

Nästa bana, Gelleråsen, där V8TC kör den 3-4 juni, är också något av en favoritbana för Andreas. Han tog sin allra första pallplats i V8 Thunder Cars där 2019.

 – Har alltid Gelleråsen men det var länge sedan vi tävlande där, jag har åkt fort där förut och jag hoppas att det håller i sig.

Stein Frederic Akre låg på hårt bakom Andreas Nilsson men han fick också hålla koll i backspegeln på en hårdsatsande Tommie Eliasson. I bakgrunden syns Linus Holgersson på väg mot seger i juniorklassen.

Norrmannen Stein Frederic Akre hängde inte riktigt med i kvalet men visade bättre fart i båda heaten. I det första tog han sig direkt upp på en andraplats bakom Andreas Nilsson, en position som han höll in i mål. Glädjande nog blev han inte frånåkt utan höll bra fart, så pass att han satte snabbaste varv i det första heatet.

– Jag är nästan nöjd men sista racet så körde jag av banan och hamnade lite för långt bakom Andreas med två varv kvar. Jag tappade nästan så att Eliasson kom ifatt. Farten finns, och får vi bara bort lite av rattrosten i kvalen ska det nog kunna bli bra framöver.

Tommie Eliasson har lämnat fjolårets problem bakom sig. Två raka tredjeplatser blev en skön revansch efter alla motgångar i fjol och det ser minst sagt lovande ut inför fortsättningen.

Även om det inte räckte till för att utmana Andreas Nilsson i toppen blev helgen den revansch som Team Brorsson hade hoppats på efter ett närmast bedrövligt fjolår där både Conny Brorsson och Tommie Eliasson plågades av tekniska problem och också en del strategiska missar. Nu visade båda upp en stabil form över hela helgen och det var Tommie som var den snabbare av de två med två tredjeplatser som facit vilket också innebär att han ligger trea i mästerskapet.

– Det känns skönt, ett kvitto på var vi står, säger Tommie. Det blev ingen seger men det känns ändå som en sådan. Farten sitter där, vi är inte slå långt ifrån och på Gelleråsen ska vi öka.

Stein Frederic Akres teamkompis Mathias Hansen visade att han har höjt sin nivå ett snäpp jämfört med fjolårets debutsäsong. Mathias kvalade in som femma, slutade femma och sexa i de båda heaten

Med två raka segrar har Linus Holgersson klivit ur skuggan av de tuffaste konkurrenterna i juniorklassen, Nicke Svensson och Filip Engdahl.

I juniorklassen var det Linus Holgerssom som slog till med seger i båda heaten – och en fjärdeplats totalt i det andra heatet. En fin prestation som inte blir mindre av att Linus rehabiliteterar en nyopererad högerarm.

– Jag är jättenöjd, ett drömscenariao att få komma hit och få vara snabbast på träningen och vinna båda racen. Min plan är att fortsätta och jobba på i samma stil. Kul att se att jag hänger på även i totalen, det var riktigt kul. Till dess ska jag fortsätta min vattengympa tillsammans med pensionärerna, skrattar Linus.

Bakom Linus, som också ligger fyra i riksmästerskapet, var det den regerande juniormästaren Nicke Svensson och Filip Englundh som slogs om de två övriga pallplatserna i juniorklassen. Det blev en andra- respektive tredjeplats var för de två. Julia Eliasson slutade fyra i båda heaten

Anders Gustavson svarade för två fina uppkörningar genom fältet efter ett misslyckat kval och belönades med Driver of the Race presented by Howe Racing Enterprises

I Super Star-klassen, för förare som är 40 år och äldre, blev helgen en stor framgång för det nya teamet Gustavson Bil Motorsport. Teamets båda förare tog hem en dubbelseger i det första heatet genom Anders Gustavson och Johan Blomberg. I det andra heatet tvingades Johan bryta men Anders kunde ta sig i mål som tvåa i Super Star-klassen bakom Per-Olof Selerup och därmed toppar han den tabellen efter premiärhelgen.

– Vi hade en problemfylld helg som ändå avslutades på ett bra sätt, säger Anders. Vi var dåligt förberedda inför helgen och vi körde av på både test och kval. Det blev inte mer än två, tre varv före racen men det blev bra resultat till slut. Farten finns där, vi tror på framtiden och kommer vi bättre förberedda så är topp fem i totalen målet.

Nästa tävling körs på Gelleråsen utanför Karlskoga, den 3-4 juni.

Alla resultat från Anderstorp!