Andreas Nilsson om mästerskapstiteln 2023

Efter att Andreas Nilsson innehaft ledningen i mästerskapstabellen för V8 Thunder Cars sedan inledningen av säsongen. I årets näst sista deltävling, på Ring Knutstorp, knappade Stein Frederic Akre och Tommie Eliasson in på poängförsprånget och allt var öppet inför finalen – men Andreas gjorde det som behövde göras, körde i mål på en andraplats i det första heatet, före konkurrenterna om titeln.

Det blev trångt i starten av det andra heatet på Ring Knutstorp. Andreas hamnade utanför curbsen, tappade placeringar och blev “bara” femma. I det första heatet blev han stående i gruset efter en incident med Tommie Eliasson.

– Det känns otroligt skönt, stämningen var väl inte helt på topp efter Ring Knutstorp, men efter kvalet kändes det ganska tryggt när jag hade alla mästerskapskonkurrenter bakom mig, säger Andreas. Det enda jag var orolig för var ett tekniskt fel men det fanns ingenting som vi inte hade kollat före finalen.

Det blev två segrar i premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp och Andreas angav tonen för resten av säsongen. Stein Frederic Akre och Tommie Eliasson fick jaga men kom aldrig ifatt.

Andreas inledde säsongen precis som i fjol med två segrar i premiären på Anderstorp och upprepade sedan framgångsreceptet från 2022 med att bevaka ledningen i tabellen.

– Före premiären tänkte vi att det kanske var en tillfällighet i fjol när Akre kom oförberedda och Tommie hade en massa strul men vi hade bra flyt och kunde dra en lucka direkt i tabellen och den kunde vi sedan hålla.

Det blev seger även i årets tredje heat, på Gelleråsen Arena och på två helger tog Andreas tre av sina totalt sex segrar för året. De övriga kom i Västkustloppet, Falkenberg och i Grande Finale, säsongens allra sista heat.

Men hade Andreas inlett säsongen på samma sätt som han avslutade den hade det kanske sett annorlunda ut. Norrmannen Stein Frederic Akre tog 99 poäng under andra halvan av mästerskapet, Andreas 94 – men det räckte inte för att utmana Andreas om titeln.

– I slutet av säsongen var ju alla snabba, det är absolut ingenting som kommer gratis i den här serien, säger Andreas. Det är därför det är så viktigt att passa på när man har fart, då gäller det att vinna och när man inte har farten gäller det att stå på pallen ändå.

En välbekant pose från årets mästare i V8 Thunder Cars.

Under de två mästerskapssäsongerna i V8 Thunder Cars har Andreas haft otroligt få tekniska problem. Och det gäller att ha ordning på bilen om man ska kunna vinna. Samma gäng, Pontus Gustavsson, Tobias Engström och Lucas Holmerin, som skruvade på Andreas bil i fjol såg till att bilen var i toppskick även i år. Johan Rüdén, som är crew chief, har varit med sedan starten i V8 Thunder Cars 2016.

Gänget som gjorde det: Johan Rüdén, Pontus Gustavsson, Lukas Holmerin och Tobias Engström i övre raden. Andreas Nilsson i den nedre tillsammans med Håkan Sjöman som körde teamets andrabil.

– Vi har egentligen bara haft två problem på dessa två säsonger, styrväxeln i fjol och ett elfel i år, men jag kom i mål båda gångerna och tog poäng, säger Andreas. Hela teamet är väl inspelat, killarna vet vad som ska göras vilket ger mig mer tid att fokusera på körningen. Jag gillar att kunna gå omkring i depån mellan heaten och kolla vad de andra håller på med. Det är så jag hittar mitt lugn.

Johan Rüdén, som är crew chief och leder arbetet i depån , har varit med sedan starten i V8 Thunder Cars 2016.

– Johan är jätteviktig, han har trott på mig sedan vi började med det här. Det var kämpigt med avåkningar i början, jag blev till och med varvad av Stein Frederic, men han stod alltid där med ett leende när jag kom in i depån och sade, ”det där löser vi”.

Hård fajt med Stein Frederic Akre i Falkenberg.

Än så länge har ingen lyckats vinna mästerskapet tre gånger sedan serien blev V8 Thunder Cars efter att ha hetat Camaro Cup sedan urminnes tider. Vare sig Mattias Lindberg eller Emil Persson som har vunnit mästerskapet två gånger kommer till start nästa år, men kanske får Andreas motstånd av Dennis Strandberg, mästare 2020 och 2021, som siktar på en comeback. Men Andreas hissar varningsflagg även för Stein Frederic Akre och Tommie Eliasson även nästa säsong.

– Vi är snabba allihopa men på olika banor emellanåt. Akre satte flest snabbaste varv i år och det tyder på att han inte fick ut allt i resultatväg med tanke på den fart han har och Tommie höjde nivån rejält till i år, säger Andreas. Och om Dennis kommer, då blir det tufft motstånd. Honom har jag fått stryk av förut.

I fjol fick den dåvarande regerande mästaren Dennis Strandberg lämna över vandringstrofén till Andreas Nilsson. Kanske möts de på banan nästa år.

Helt klart kommer Andreas Nilsson att vara storfavorit när V8TC-premiären körs nästa år men räkna med att motståndet kommer att bli betydligt hårdare. Förutom att Dennis Strandberg ryktas vara på gång finns det fler förare som är aktuella att ta klivet in. Andreas Nilsson kommer inte att kunna vila på hanen över vintern.