Andreas Nilsson och Håkan Sjöman jagar guld i V8TC

Andreas Nilsson och hans team Racebil.se går in i årets V8 Thunder Cars-säsong i en ny roll – som regerande mästare. Efter V8 Thunder Cars-debuten 2016 har Andreas sakta men säkert närmat sig toppen i mästerskapet och i fjol satt den där – den första mästerskapssegern – efter sex segrar och ytterligare sex pallplatser. I helgen rullar Andreas ut till start på Scandinavian Raceway som regerande mästare när säsongen drar igång.

– Jag tänker inte så mycket på det, vi jobbar mot oss själva och försöker att hitta mer fart, säger Andreas. Vi ska försöka fortsätta där vi avslutade förra säsongen, sedan får vi se hur långt det räcker.

Så här såg det ut i fjol när Andreas säkrade mästerskapssegern redan i årets näst sista deltävling i Anderstorp. Här kantad av Tommie Eliasson, Conny Brorsson och 2021 års mästare Dennis Strandberg.

Det är inte direkt någon överraskning vilka konkurrenter som Andreas pekar ut som de farligaste i år men han varnar också för ett nytt namn i startlistan.

– Jag är nyfiken på hur snabb Anders Gustavson är, om han är lika snabb som det verkar, säger Andreas. Annars är det Stein Frederic Akre, och Conny Brorsson och Tommie Eliasson kommer att komma mer förberedda än till i fjol. De blir farliga.

Andreas gladdes åt Håkan Sjömans sensationella kval i Anderstorp när årets näst sista deltävling avgjordes. Håkan kvalade in som trea i både Q1 och Q2 – kan han göra om det i helgen på samma bana?

Med i teamet är också Håkan Sjöman som debuterade i fjol och han gjorde mycket bra ifrån sig, i synnerhet med tanke på att han helt saknade erfarenhet av banracing. Håkan slutade fyra i Super Star-klassen, för förare över 40 år, och tog en seger och en andraplats i kategorin.

– Jag måste vara nöjd resultaten även om jag inte var det med själva fjärdeplatsen i mästerskapet, jag hade i princip bara behövt ta mig runt i det sista heatet i finalen, säger Håkan som faktiskt var med och slogs om andraplatsen i Super Star fram till finalen där han istället blev passerad av Robert Möller i tabellen efter att ha snurrat av redan efter första kurvan i det sista heatet.

Håkan Sjöman hittade farten snabbt i V8 Thunder Cars. Att han bara hade folkrace i ryggsäcken märktes det inget av. Det gick fort, snyggt och rent.

– I år vill jag vara med i toppen av Super Star men det blir nog svårare i år, det är flera med som har kört förut, säger Håkan. I riksmästerskapet tror jag att jag kan vara med och tampas runt topp-tio tillsammans med Ronnny Olsson, Dennis Jurlestam och Julia Eliasson.

Teamchefen Andreas stämmer in och tror att Håkan kan ta ett steg framåt i utvecklingen.

– Vi ska få Håkan att åka ännu fortare. Nu har han haft ett läroår och jag tror att han kommer att vara med och slåss om placeringarna i topp tio.

Det gäller att ha ett bra gäng runt om sig om man ska vinna mästerskap. Det har Andreas och i år ska de försöka upprepa bedriften från i fjol.

 

Och ”vi”, det är samma gäng som skördade framgångar i fjol. Andreas gamle vapendragare, Johan ”Bruce” Rüden har huvudansvaret för att allt funkar som det ska i depån och till sin hjälp har han Lukas Holmerin, Tobias Engström och Pontus Gustavsson.  

I helgen, den 12-13 maj, står alltså Scandinavian Raceway i Anderstorp, Anderstorp Racing Club och Porsche Carrera Cup Scandinavia som värd för V8 Thunder Cars säsongspremiär. För mer information, gå in på www.arc.nu.