Andreas Nilsson försvarade V8TC-titeln i Grande Finale på Mantorp Park

Andreas Nilsson, Racebil.se, säkrade sin andra raka seger i V8 Thunder Cars genom att bli tvåa i det första heatet av två i Grande Finale på Mantorp Park. Mästerskapspokalen var i trygga händer redan efter start. Andreas startade från andra ruta och tog rygg på den blivande segraren Christoffer Bergström och kunde hålla undan från titelrivalerna Tommie Eliasson och Stein Frederic Akre.

Andreas Nilsson tog starten före Conny Brorsson i det andra heatet. Bakom Conny skymtar Tommie Eliasson och Stein Frederic Akre.

– Vi har haft kanonsäsong, säger Andreas. När det har gått dåligt har vi ändå varit på pallen och när det har gått bra, då har vi vunnit. Den här mästerskapssegern värderar jag högre än den i fjol.

Tommie Eliasson lyckades till slut bärga andraplatsen efter en hård poängfajt med Stein Frederic Akre.

Efter andraplatsen i det första heatet blev det seger i det andra för Andreas efter att Stein Frederic Akre fick ett tidsstillägg på tio sekunder. Med totalt sex segrar av tolv möjliga och tre pallplatser samlade Andreas ihop 222 poäng, 44 poäng mer än tvåan Tommie Eliasson som blev trea och tvåa i de båda finalheaten.

– Det har varit en bra säsong, jag har inte mycket att klaga på, säger Tommie. Vi har stått på pallen flera gånger, tagit två segrar vilket känns väldigt bra. Vi har haft lite otur här och där – men det är racing.

Stein Frederic Akre kan se tillbaka på en stark säsong där bara det allra sista saknades och det blev stolpe ut vid ett par tillfällen. Norrmannen uppvisade annars en imponerande stabilitet i både resultat och fart.

Det blev ingen seger för norrmannen Stein Frederic Akre under årets säsong men väl sju andraplatser. En olycksalig helg på Gelleråsen där han tappade poäng efter en krasch på öppningsvarvet i det första heatet gjorde att han inte fick riktig kontakt med Andreas Nilsson i toppen av tabellen och fjärdeplatsen i det första finalheatet kostade honom andraplatsen i mästerskapet.

– Vi har haft lite otur, det blev många andraplatser, säger Stein Frederic. Men annars har det varit en bra säsong.

Christoffer Bergström är Sveriges gladaste racerförare när det går bra – det blev en välförtjänt seger i det första heatet för Team Pampas-föraren.

Det första heatet i Grande Finale på Mantorp Park vanns av Christoffer Bergström som under helgen dubblerade genom att även köra Porsche Carrera Cup. Christoffer startade från pole position i det första heatet och ledde från start till mål via ett par varv bakom säkerhetsbilen.

– Fantastiskt, lite glad att det blev några varv bakom säkerhetsbilen, det var tufft att dubblera, säger Christoffer. Men när det var två varv kvar kände jag att jag håller i det här.

Kanske tog dubblerandet ut sin rätt. Christoffer valde att stå över det andra heatet då det blev lite väl tufft att hoppa från den ena bilen till den andra och Christoffers Ford Mustang var inte heller helt frisk.

Det var inte bara kampen om riksmästerskapet som avgjordes i V8 Thunder Cars. Ny juniormästare blev Linus Holgersson som lyckades omvandla sin andraplats i tabellen till en mästartitel efter två segrar i juniorkategorin. Värsta konkurrenten Filip Engdahl hade kopplingproblem och tvingades bryta båda heaten. Julia Eliasson visade framfötterna och slutade tvåa i de båda heaten och tre totalt i juniorklassen.

Linus Holgersson vände på steken – ifjol hade han en riktig mardrömssäsong, i år blev han juniormästare och fick avsluta med två segrar på hemmabanan Mantorp Park.

– Det har gått fruktansvärt bra i år även om vi har haft lite problem här och där, säger Linus. Jag hade helst velat ha en ärlig fajt med Filip ute på banan men jag är hundraprocentigt glad över titeln.

Redan klar mästare i Super Star-klassen var Anders Gustavson som tyvärr fick lämna återbud till finalen med kort varsel. I hans frånvaro togs de båda heatsegrarna av Christoffer Bergström och Robert Möller som slutade tvåa i Super Star-mästerskapet före Per-Olof Selerup. Robert blev fyra totalt i det andra heatet och hade bra häng på toppen.

En glad prispall i Super Star efter det andra heatet. Per-Olof Selerup, Robert Möller och Håkan Sjöman.

– Det sista heatet var fantastiskt, jag gjorde en bra start och kunde hänga på de stora pojkarna där framme, säger Robert. Jag kunde hålla farten hela tiden men släppte av lite på slutet för att inte åka av.

Årets V8 Thunder Cars-säsong såg tjugo förare delta i de sex deltävlingarna och med sju sålda bilar som inte har deltagit i årets säsong väntas deltagarantalet öka 2024. Årets sista aktivitet för V8 Thunder Cars utgörs av  en prova på-dag på Gelleråsen Arena den 21 oktober.

 

Alla resultat från Grande Finale på Mantorp Park

Alla mästerskapstabeller