V8 Thunder Cars 2017 – Del 4: Finalen

Mattias Lindbergs poängförsprång inför den avgörande V8 Thunder Cars-finalen den 15-16 september såg närmast ointagligt ut men ändå kunde en viss spänning märkas av i luften på Mantorp Park. Som den föregående tävlingen, på Trailer Trucking Festival, hade visat kan även ett litet misstag få ödesdigra konsekvenser och ingenting kunde tas ut i förskott.

Förutom fadäsen på Trailer Trucking Festival där Lindberg gjorde en avåkning på den första träningen – vilket fick som konsekvens att han senare diskades från kvalet på grund av att bilen inte hann repareras klart i tid – var det Alexander Graff, Memphis Racing, som hade visat upp en fantastisk form med tre segrar och i sammandraget hade han plockat in 23 poäng på Lindberg på de två senaste tävlingshelgerna.

Men med 52 poängs marginal och 54 poäng att köra om skulle det till en katastrof för att Lindberg skulle tappa titeln till Graff. För Graff stod hoppet till att Lindberg skulle gå poänglös från det första heatet, då skulle möjligen ett visst nervdaller kunna infinna sig med ett påföljande misstag. Men den spänning som publiken hoppades på punkterades effektivt av Mattias Lindberg redan i det första heatet.

Alexander Graff gjorde visserligen allt han behövde göra i kvalet och det första heatet. Han tog pole position och vann också det första heatet. Men Mattias Lindberg kunde komfortabelt köra i mål som trea efter ett relativt odramatiskt heat för hans vidkommande. Graffs teamkompis Freddie Magnusson mötte inget större motstånd i kampen om andraplatsen och därmed blev det dubbelt Memphis Racing överst på prispallen – men den som firade mest var förstås Mattias Lindberg som hade säkrat sitt andra SM-guld i V8 Thunder Cars. Det första guldet tog han 2015 för just Memphis Racing, den här gången firade han ihop med Bryntesson Motorsport.

När starten för det andra heatet gick for Graff iväg i ledning och såg ut att gå mot sin femte seger på sex heat men ett oljeläckage någonstans från bakvagnen tvingade honom att bryta. Lindberg ärvde ledningen och höll den in i mål. Det blev hans sjunde seger för säsongen och en passande avslutning för en mästare. Magnusson körde in på tredjeplatsen bakom Christoffer Bergström, Team Pampas, men mot Palnér, som slutade femma, räckte det inte i sammandraget.

Det stora utropstecknet i det andra heatet blev Christoffer Bergström. Andraplatsen var hans främsta framgång hittills i den rekordkorta racingkarriären som inleddes först 2015. Från att ha slagits om positionerna strax under topp-tio, utmanade han nu på allvar om de absoluta toppresultaten. Det blev fyra pallplatser för Bergström i år, och det hade säkert kunnat bli fler utan den olycksaliga inledningen på säsongen med två tuffa krascher, en på Mantorp och den andra på test i Finland. Femteplatsen i tabellen var välförtjänt och nästa år får konkurrenterna se upp på allvar.

Fyra i det andra heatet slutade Nova Racings Edvin Hellsten. Återigen visade rookien att han är en medaljkandidat när allt stämmer. Med en pallplats i bagaget från sin debutsäsong och flera fina körningar finns förutsättningar för ännu bättre resultat nästa år. Hellsten slutade sexa i tabellen, en bit efter Bergström, men han avstod också tävlingen i Finland till förmån för studier, och avståndet hade kunnat vara betydligt mindre.

Sjua i mästerskapet, efter en åttondeplats i finalens avslutande heat, blev Emelie Liljeström, Bryntesson Motorsport. Emelie fick fajtas hårt mot Mathias Randwiir, helikopterpiloten som gjorde sin racedebut i premiären men som först nu var tillbaka på racerbanan igen. Randwiir imponerade stort. Trots sin ringa erfarenhet av racing, ett test 2016 där han körde ett tiotal varv, och premiären på Mantorp Park var den enda erfarenhet av tävlingsbil som Randwiir hade med sig i bagaget till finalen. Där fortsatte han att konsekvent sänka sina varvtider och när helgen var över var han i nivå med de sex, sju bästa. Det blev ett par misstag i ivern att jaga ifatt Liljeström men Randwiir visade att han trots sin ålder är en oerhört stor talang som mycket väl kan gå långt om han fortsätter att satsa.

Andreas Nilsson, Backyard Racing, som efter full säsong 2016, fokuserade på NEZ-serien i år, var tillbaka i SM till finalen och han fick med sig tio poäng på de två heaten som belöning. Varvtiderna pekade på att Andreas har utvecklats bra under sitt andra år i klassen. Även han är en regelbunden poängplockare om han väljer att köra SM nästa år.

Simon Magnusson, SweTown Racing, körde sin femte tävling för året på finalen och blev sexa i det första heatet. Det andra tvingades han bryta. Sjätteplatsen var på sitt sätt typisk för Simons säsong i år. Han gjorde flera stabila insatser under året, men att de riktiga toppresultaten uteblev hängde inte så mycket på föraren som att resurserna inte riktigt räckte till för mer.

V8 Thunder Cars-säsongen 2017 var över. Mattias Lindberg och Bryntesson Motorsport kunde se tillbaka på en fantastisk säsong. Teamet levererade en en vinnarbil och i händerna på Lindberg var den fart som han satte upp i början av säsongen något man sällan har förmånen att få se – en fullständigt mästerlig uppvisning med varvtider som aldrig har skådats tidigare i klassen. Farten mattades av efter halva säsongen, eller om konkurrenterna närmade sig, men den räckte till för att i slutänden vinna mästerskapet komfortabelt före rivalen Alexander Graff.

Graffs säsong fick inte den start den hade behövt. Premiären på Mantorp Park satte tonen för säsongen. Graff hittade inte farten och han tappade viktiga poäng efter en tjuvstart. I Finland fick han ge sig för Lindberg och när farten väl infann sig, i Norge, fick han se sin seger i det första heatet gå upp i rök när han diskades på grund av att ett icke-inmärkt däck satt på bilen. Ett hårt slag. Istället för att ta in poäng på Lindberg tappade Graff viktiga poäng just när han behövde dem som bäst. Den andra halvan av säsongen var imponerande. Där tog Graff in åtta poäng på Lindberg, trots att det bara blev en pinne för snabbaste varv i det sista heatet som han tvingades bryta. Med samma fart i första halvlek av säsongen hade fajten mellan de två senaste årens dominanter i mästerskapet blivit en mycket mer oviss historia.

Trean Marcus Palnér kan se tillbaka på en säsong som lovade mer än vad det blev till slut. Ändå finns det mer positivt att se tillbaka på än negativt. Framförallt har Palnér höjt sin högstanivå rejält. Han var den ende vid sidan av Graff som kunde matcha Lindberg i ren fart och han gjorde det som bäst på Mantorp Park i premiären där han bara var hundradelar från att vinna båda heaten. I Norge gjorde Palnér ett av sina bästa race någonsin när han vann det andra heatet och hans uppkörning från sista startled på Trailer Trucking Festival, även det i det andra heatet, var något i hästväg. 

Årets säsong kom att karaktäriseras av Lindbergs enorma fart i första halvlek. Där det var stolpe in för Lindberg, var det stolpe ut för Palnér och Graff. Lindberg kunde köra på sin ledning i tabellen vilket var en stor fördel. Han hamnade aldrig under någon riktig resultatpress, en sådan som kan tvinga fram misstag, och konkurrenterna demoraliserades i takt med att hans försprång hela tiden ökade. Lindbergs styrka var också att han inte slutade sätta press på sig själv. Istället för att köra på säkerhet matade han på med nya segrar, något som mot slutet av säsongen visade sig vara avgörande för att han kunde säkra segern redan i det näst sista heatet. Mattias Lindberg visade med sin mästerskapsseger varför han är en av landets absolut bästa förare just nu.

Slutställning SM V8 Thunder Cars

  1. Mattias Lindberg 261
    2. Alexander Graff 197
    3. Marcus Palnér 175
    4. Freddie Magnusson 162
    5. Christoffer Bergström 130
    6. Edvin Hellsten 80
    7. Emelie Liljeström 64
    8. Simon Magnusson 49
    9. Mathias Randwiir 20
    10. August Krokström 18
    11. Robert Möller 14
    12. Andreas Nilsson 10